Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Ερντογάν & Γενοκτονίες

Ερντογάν & Γενοκτονίες

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΟύτε ζήτησε συγγνώμη από τους Αρμενίους ούτε κι αναγνώρισε την Αρμενική Γενοκτονία που το τουρκικό κράτος είχε διαπράξει, ο νυν ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τα συλλυπητήρια που έστειλε προχθές στα εγγόνια των Αρμενίων «που έχασαν τις ζωές τους στις αρχές του 20ού αιώνα». Αιφνιδίασε μεν, με τη γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε σε εννέα γλώσσες προς τους Αρμενίους υπηκόους της Τουρκίας και τους Αρμενίους της Οικουμένης, δεν παρεξέκλινε όμως από την ανέκαθεν πεισματική επίσημη στάση της Τουρκίας: Της άρνησης των Γενοκτονιών που υπέστησαν οι Αρμένιοι κι αμέσως μετά οι Πόντιοι και Μικρασιάτες Έλληνες, από το κράτος των Νεοτούρκων και Κεμαλιστών, «δασκάλων» του δράστη τού μετέπειτα Ολοκαυτώματος των Εβραίων και σφαγέα των λαών, Αδόλφου Χίτλερ.

Γενοκτονία, στα Τουρκικά, αποδίδεται με τη λέξη soykirim. Λέξη αυστηρώς και αγρίως απαγορευμένη στην Τουρκία. Διωκόμενη με αυστηρές ποινές φυλάκισης από το κράτος. Και τιμωρούμενη ακόμη και με δολοφονίες από το τουρκικό παρακράτος. Την πλήρωσε με τη ζωή του 19.1.2007 ο 53χρονος Αρμένιος δημοσιογράφος Χραντ Ντικ, που δολοφονήθηκε έξω από τα γραφεία της εφημερίδας του, «AGOS», στην Κωνσταντινούπολη.

Τη λέξη soykirim χρησιμοποιεί, όμως, άφοβα και, προπαντός, τεκμηριωμένα, αποδεικνύοντάς την μέσα απ’ τα τουρκικά αρχεία, ένας ξεχωριστής γενναιότητας 61χρονος Τούρκος επιστήμονας, ο Τανέρ Ακτσάμ. Στο σπουδαιότατο βιβλίο του «A Shameful Act. The Armenian Genocide and the Question of Turkish Responsibility» (Metropolitan Books 2006). Του οποίου η ελληνική μετάφραση κυκλοφόρησε από το 2007 (εκδ. Παπαζήση), με τον τίτλο «Μια Επαίσχυντη Πράξη, η Γενοκτονία των Αρμενίων και το Ζήτημα της Τουρκικής Ευθύνης».

Επαίσχυντη πράξη είχε ομολογήσει, κάποια στιγμή, τη Γενοκτονία των Αρμενίων κι ο «πατέρας» των Τούρκων, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, προτού ο ίδιος εγκολπωθεί σχεδόν όλους τους Νεότουρκους πρωτεργάτες της Γενοκτονίας, για να οικοδομήσει, μαζί τους, το κράτος της «σύγχρονης» Τουρκίας. Το υπενθυμίζει στον πρόλογο του βιβλίου ο καθηγητής Μάριος Ευρυβιάδης, που επισημαίνει και το ότι «ο Τανέρ Ακτσάμ είναι ο μόνος μεταξύ λιγοστών Τούρκων ακαδημαϊκών και διανοουμένων που χρησιμοποιεί τη λέξη soykirim (γενοκτονία)».

Εγκωμιάζοντας το βιβλίο του Ακτσάμ, ο νομπελίστας Τούρκος λογοτέχνης Ορχάν Παμούκ, έγραψε ότι: «Είναι η οριστική αφήγηση της οργανωμένης καταστροφής των οθωμανών Αρμενίων, γραμμένη από έναν θαρραλέο Τούρκο ακαδημαϊκό που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην καταγραφή των γεγονότων. Καμιά μελλοντική συζήτηση για την ιστορία δεν θα μπορέσει να αγνοήσει αυτό το βιβλίο».

ΕΡΩΤΗΣΗ
Σ’ εκείνες τις συναντήσεις «ε/κ & τ/κ κομμάτων» στο Λήδρα Πάλας, ή στις εκάστοτε διμερείς συναντήσεις λ.χ. των ηγετών του ΔηΣυ και του ΑΚΕΛ με τους ηγέτες του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κι άλλων κομμάτων του κατοχικού Ψευδοκράτους, συζήτησαν ποτέ την από κοινού καταδίκη της Αρμενικής Γενοκτονίας, χάριν τουλάχιστον των Αρμενίων Κυπρίων; Ο κ. Ταλάτ, πάντως, πήγαινε κάποτε με τον Ερντογάν μέχρι το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, για να αποφασίζουν κοινή απόκρουση της διεθνούς εκστρατείας των Αρμενίων για την αναγνώριση της Γενοκτονίας…


Top