Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Αναστάσιμε λαέ Δραγουμάνε Θεού

Αναστάσιμε λαέ Δραγουμάνε Θεού

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΕκείνος ο τελευταίος στίχος του Νίκου Γκάτσου, είν’ ο σπουδαιότερο, ίσως, στην τελευταία στροφή στον Τσάμικο του Μάνου Χατζιδάκι:

«Από την Ήπειρο στο Μοριά
κι απ’ το σκοτάδι στη λευτεριά
το πανηγύρι κράταει χρόνια
στα μαρμαρένια του χάρου αλώνια -
κριτής κι αφέντης είν’ ο Θεός
και δραγουμάνος του ο λαός».

Επειδή ανέκαθεν ο Θεός, η Λευτεριά, τα μαρμαρένια αλώνια, το πανηγύρι, καθ’ όλα τα χρόνια και τους καιρούς, ενάντια σε όλα τα σκοτάδια της σκλαβιάς και στον εκάστοτε χάρο-κατακτητή, ήταν μία και μόνη υπόθεση: Πώς βούλεται, τι ακριβώς αποφασίζει και τι πράττει στην πράξη εμπράκτως, ως ο μόνος δραγουμάνος, ο λαός.

Εδώ είμαστε και πάλι. Στη συλλογική μας, ως λαού, αυτοκριτική. Επειδή ξέρουμε ήδη. Το βιώνουμε, το υφιστάμεθα, το υποφέρουμε και το υπομένουμε. Ως θύματα. Όλων των δεινών που μας έτυχαν κι εναντίον μας στοιβάχτηκαν και συσσωρεύονται και πολλοί τρέμουμε, ώς πόσο ακόμα θ’ αντέξουμε. Θύματα εκείνου, για το οποίο, πολύ εναργώς μάς είχε προειδοποιήσει ο εθνικός μας ποιητής ο Διονύσιος Σολωμός. Τότε που έγραφε τους στίχους:

«Δυστυχισμένε μου λαέ
καλέ κι ηγαπημένε
πάντοτ’ ευκολοπίστευτε
και πάντα προδομένε».

Ξέρουμε, πλέον, από το σύνολο των πεπραγμένων, των έργων και ημερών και της πολιτείας εκείνων που με την ψήφο μας εμπιστευτήκαμε και τους δώσαμε την εντολή και τους ανεβάσαμε διαδοχικώς στην εξουσία, ότι:

- Αποδείχθηκαν διεφθαρμένοι.

- Αποδείχθηκε ότι μας εξαπάτησαν. Αποδείχθηκε ότι εκμεταλλεύτηκαν επιτηδείως την ευκολοπιστία μας, για να τους δώσουμε την ψήφο μας. Και μας πρόδωσαν. Πρόδωσαν τον καθένα μας προσωπικά και την εμπιστοσύνη που με την ψήφο μας, συλλογικά, τους δώσαμε και πλειοψηφικά τους ανέδειξε, διαδοχικά στην εξουσία.

Αλλά ο Δραγουμάνος Λαός, στην πλειοψηφία του είναι Λαός Αναστάσιμος: Με ακράδαντη κι ανέκπτωτη πίστη στην Ανάσταση - Απελευθέρωση. Μετά από τόσων δεκαετιών παθήματα - μαθήματα, θα βρει την ψυχική δύναμη, την ευψυχία, να αναζητήσει, με την Ψήφο του, ηγέτες ικανούς και άξιους να καθαρίσουν την Κόπρον του Αυγείου που πνίγει την ανάσα της πατρίδας. Για να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν το Σχέδιο Απελευθέρωσής της.

Αναστήτω ο Θεός και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί αυτού και φυγέτωσαν από προσώπου αυτού οι μισούντες αυτόν. Κι ο δραγουμάνος Του λαός θα τα κάνει οσονούπω πράξη. Καλήν Ανάστασιν και καλή λευτεριά δραγουμάνοι…


Top