Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Ερντογάν - Ατατούρκ: Ουκ εά με καθεύδειν…

Ερντογάν - Ατατούρκ: Ουκ εά με καθεύδειν…

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΔ Ι Χ Α Σ Μ Ε Ν Η ή ξεδιχασμένη η Τουρκία των ανέκαθεν… τριών Τουρκιών και με το δημοψήφισμα του 51,4% της παρελθούσης Κυριακής 16ης Απριλίου 2017 υπέρ του νεο-σουλτάνου, υπέρτατη και καθοριστική σημασία έχει μόνο ένα πράγμα: Η εξουσία παραμένει στα χέρια του Ερντογάν.

Ως απόλυτου μονοκράτορα. Ισχυρότερη κι αλαζονικότερη κι αυταρχικότερη και προσωποπαγέστερη περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Με αυξημένη κιόλας την έπαρσή της, την Μέθην και Υπεροψίαν, έναντι πάντων. Και εντός και εκτός Τουρκίας. Άλλωστε οι διχασμοί -ακόμη και οι αιματηροί- υπήρξαν καθ’ όλη τη 15ετία τής άχρι τούδε Ερντογανο-κρατίας, η επιδιωκόμενη, προσφιλής και δοκιμασμένη επιτυχώς μέθοδος του ιδίου και των κατά περίπτωση τακτικών του ελιγμών.

Ώστε να υποτάσσει διαδοχικά κάθε είδους εξουσία στη μοναρχία του. Και να εξουδετερώνει κάθε επικίνδυνο αντίπαλό του. Σε μια Τουρκία με επείγουσες ανάγκες, νέων επιπρόσθετων και μεγαλύτερων φυλακών. Με επαναφορά και της θανατικής ποινής για όσους δεν θανατώνονται εξωδικαστικώς…

- ΕΤΣΙ καθυπόταξε με «Βαριοπούλες» κι «Εργκένεκον», το πανίσχυρο στρατο-γραφειοκρατικό κεμαλικό κατεστημένο.

- ΕΤΣΙ ξεδόντιασε ακόμη και τους ενδο-ισλαμικούς «προδότες» «Γκιουλεντιστές» αντιπάλους του.

- ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ να οδηγήσει την Τουρκία σε ένα πολίτευμα ιδιόμορφου, ερντογανικού τύπου νεο-σουλτανάτο. Υπερδύναμη της περιοχής, νεο-οθωμανικών στρατηγικών επιδιώξεων. Με τον ίδιο ως χαρισματικό της προσωπολατρίας παντοκράτορα νεο-Κεμάλ Ατατούρκ.

Π Ρ Ω Τ Ι Σ Τ Ο φαίνεται, σε όσους μελετούν την ιστορία του τουρκικού κράτους, της τουρκικής Τζουμχουριέτ (ρεπούμπλικας κι όχι βέβαια δημοκρατίας), ότι: Για τον 63χρονο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχύει, νεαρόθεν στη μέχρι τούδε δεκαπεντοκρατία του, έναντι του… θεοποιηθέντα επί ένα σχεδόν αιώνα Ατατούρκ («πατέρα των Τούρκων» γενοκτόνων), το αντίστοιχο του δικού μας αρχαίου Αθηναίου Θεμιστοκλέους «ούκ εά μέ καθεύδειν τό τού Μιλτιάδου τρόπαιον». Προσβλητικής βέβαια σύγκρισης με τον θριαμβεύσαντα επί των Εισβολέων του Ξέρξη το 480 π.Χρ. ημέτερο πρόγονο…

Ε Ι Χ Ε ΑΛΛΩΣΤΕ και ο… έξω κόσμος, ιδιαίτερα μάλιστα στις εν Ευρώπη «δημοκρατικές χώρες», την ευκαιρία να δει επακριβώς τι εστί Ερντογάν: Ακόμη και στην άσκηση της εξωτερικής του πολιτικής. Από την αιφνίδια ρήξη, ως τα πρόθυρα πολεμικής αναμέτρησης, μέχρι και την υβριστική αυθάδεια έναντι παντός. Απ’ τον παλαιό σύμμαχο της Τουρκίας τον Ισραήλ και τις υπερδυνάμεις Ρωσία και ΗΠΑ μέχρι και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Των κατηγορουμένων υπό του ιδίου «σταυροφόρων», «φασιστών» και «ναζιστών»! Εν όσω ο ίδιος κρίνει ότι του προσφέρονται περιθώρια επιβολής.

- ΚΑΙ, βεβαίως, είναι απολύτως βλακώδες, μετά από τα 15 χρόνια της εξουσίας Ερντογάν να χαρακτηρίζεται ο Ερντογάν ως… απρόβλεπτος!!! Εθελο-βλακώδες θα το λέγαμε. Για τους εθελουσίως ανεπίδεκτους μαθήσεως. Εθελουσίως αναλφάβητους στην πολιτική.

Κ Α Ι ΓΙΑ όσους, ανεπίδεκτους μαθήσεως, αγκυλωμένους κι εγκλωβισμένους στη δική τους αλαζονική μορφωτική ανεπάρκεια, αναρωτιούνται ακόμη για την πολιτική Ερντογάν στο… Κυπριακό, χρήσιμο είναι να θυμούνται τη διαταγή του προς τον… Ακιντζί «ν’ ακούνε πρώτα τ’ αφτιά του τι λέει το στόμα του». Κι όσοι δεν κατάλαβαν τι εστί Ερντογάν, μετά από 15 χρόνια Ερντογάν, δεν πρόκειται να καταλάβουν ποτέ τους!

Αυτό δεν είναι νεοφανές εν Κύπρω. Αρκεί να υπενθυμίσουμε πόσο η εγχώρια παλαβωμάρα είχε ενθουσιαστεί το φθινόπωρο του 1973 με την άνοδο του Μπουλέντ Ετζεβίτ των «λαϊκο-δημοκρατικών δυνάμεων» στην εξουσία της Τουρκίας, λίγους μήνες προτού ο «προοδευτικός» και «αριστερός» Ετζεβίτ εξαπολύσει τον Αττίλα Εισβολέα εναντίον της ήδη προδομένης και καθημαγμένης απ’ τη Χούντα Κύπρου. Τηρουμένων, βεβαίως πάντα, των αναλογιών, τα νυν συμπεράσματα….
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ


Top