Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Ρεπορτάζ Κατάπτωσης Κυπριακού Κοινοβουλίου

Ρεπορτάζ Κατάπτωσης Κυπριακού Κοινοβουλίου

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο Πρώτο


Δ Υ Ο ΚΑΙ ΑΠΕΧΘΗ εποίησεν χθες Παρασκευή 7η Απριλίου 2017 η Βουλή. Πρώτον, την πρώτη στην ιστορία της απόφαση υποταγής της στις απαιτήσεις των Τούρκων Κατακτητών. Δεύτερον, τον περαιτέρω ξεπεσμό της ίδιας της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Η οποία χρειάζεται πλέον αστυνομικές δυνάμεις στην Ολομέλειά της. Για να μη μετατραπεί σε… αρένα, ή μάλλον σε κερκίδες ποδοσφαίρου. Αλληλο-εξυβριζόμενων βουλευτών…
 
Τ Η Ν ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ από τις ηγεσίες των ΔηΣυ & ΑΚΕΛ υποταγή στις τουρκικές απαιτήσεις ψήφισαν 30 από τους 34 βουλευτές των δύο κομμάτων. Δύο εκ των βουλευτών του κυβερνώντος ΔηΣυ, η κ. Ελένη Σταύρου και ο κ. Ανδρέας Κυπριανού, αμφότεροι της Λεμεσού, καταψήφισαν, μαζί με τους παρόντες 18 βουλευτές των άλλων κομμάτων, την υποταγή. Έξι εκ των 56 βουλευτών απουσίαζαν χθες. Με πλειοψηφία 30 ΔηΣυ-ΑΚΕΛ έναντι των υπόλοιπων 20, πέτυχαν οι Τούρκοι να εξαναγκάσουν τη Βουλή ν’ αλλάξει τη δική της νομοθεσία της 10ης Φεβρουαρίου: Επί του ασήμαντου θέματος ενός ολιγόλεπτου σχολικού ετήσιου εορτασμού τού προ… 67 ετών Ενωτικού Δημοψηφίσματος της 15ης Ιανουαρίου 1950. Που οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν δολίως ως πρόφαση:
 
(α) Για να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη ο εντεταλμένος των Κατακτητών κ. Ακιντζί.
 
(β) Για να ταπεινώσουν και να εξευτελίσουν οι Τούρκοι τον πρόεδρο Αναστασιάδη, την Κυπριακή Δημοκρατία, τη Βουλή και τον κυπριακό Ελληνισμό.
 
(γ) Για να εκτραχύνουν την πάντοτε χρήσιμή τους ενδο-ελληνική Διχόνοια.
 
(δ) Για να δοκιμάσουν και να ελέγξουν την υποχωρητικότητα και την προθυμία περαιτέρω υπακοής της ελληνικής «πλευράς» στις επόμενες γνωστές μείζονες απαιτήσεις τους.
 
Ξ Ε Π Ε Σ Μ Ο Σ… Κοινοβουλίου: Από καιρό προαναγγελθείς. Προδιαγραφόμενος τα τελευταία χρόνια. Και προβλέψιμος. Αφού χρειάστηκε, για πρώτη φορά στην ιστορία του, κτηριακώς, να στήσει μπροστά του ψηλά κάγκελα. Για να… προστατεύεται από τις διαμαρτυρίες των αγανακτισμένων πολιτών. Και την οργή κινητοποιουμένων ομάδων του λαού.
 
- ΜΕΧΡΙ και τη χθεσινή κατάντια: Να διατάζει ο Πρόεδρός της Βουλής κ. Δ. Συλλούρης τις… αστυνομικές δυνάμεις να εκκενώσουν τα θεωρεία της Βουλής από τους παριστάμενους πολίτες. Κάποιοι εκ των οποίων, ως να ήσαν σε κερκίδα γηπέδου, γιουχάισαν την… φιγούρα και παράσταση ομαδικής αποχώρησης των βουλευτών του ποζάροντος κυβερνώντος ΔηΣυ. Σε επόμενο στάδιο, δεν αποκλείεται να τροποποιηθεί κι η συνταγματική πρόνοια περί του δημόσιου χαρακτήρα των συνεδριάσεων της Βουλής. Με την επιβολή του… «κεκλεισμένου των θυρών». Στον ούτω καλούμενο «ναό της δημοκρατίας» της ρεππάπλικ…
 
Ε Ν Α Σ ΞΕΠΕΣΜΟΣ προδιαγραφείς, εμμέσως πλην σαφώς: Από την αυξανόμενη όλο και περισσότερο, τα τελευταία χρόνια, απαξίωση και αποχή των πολιτών από τις εκλογικές διαδικασίες. Αηδιασμένους από το κομματικώς δομημένο πολιτικό σύστημα:
 
- Η ΠΑΡΟΥΣΑ Βουλή των 56 Βουλευτών εκλέγηκε πριν από 11 μήνες. Την Κυριακή 22 Μαΐου 2016. Σ’ εκείνες τις εκλογές, η… πρώτη σε ποσοστά «δύναμη» στο εκλογικό σώμα των 543.186 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, αναδείχθηκε η αποχή, με τα λευκά και τα άκυρα, στο 35,3%: Το ένα τρίτο του λαού. Το 19,85% του λαού ανέδειξε πρώτο κόμμα τον ΔηΣυ. Με 18 βουλευτές. Το 16,6% του λαού ανέδειξε δεύτερο κόμμα το ΑΚΕΛ με 16 βουλευτές. Και το υπόλοιπο του λαού τα… υπόλοιπα κόμματα με 22 βουλευτές.
 
- ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής «κόσμησαν» κάποιες αγορεύσεις που ηχούσαν περισσότερο ως εκατέρωθεν… ουρλιαχτά και βρυχηθμοί. Αποκρουστικοί ακόμη κι απ’ τα πιο ανεκτικά αφτιά των ακροατών τους: Είτε αυτοπροσώπως παρόντων, είτε ακροαζομένων τις δημαγωγίες απ’ το ραδιόφωνο. Ουρλιαχτά και βρυχηθμοί δημαγωγίας. Ενώπιον υποτιθέμενων προσφερόμενων χειροκροτητών της κατάντιας. Με προφανέστατο στόχο να υπερισχύσουν και να καβαλήσουν, σε εντυπώσεις, τις αγορεύσεις επιχειρημάτων και σωφροσύνης.
 
Ε Π Ι Κ Ε Φ Α Λ Η Σ της δημαγωγίας υπήρξαν, βεβαίως, οι επικεφαλής και της διατεταγμένης απόφασης υποταγής στις τουρκικές απαιτήσεις: Ο πρόεδρος του ΔηΣυ κ. Άντρος Κυπριανού και ο Γ. Γρ. του ΑΚΕΛ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Ανέμενε χθες ο ακροαζόμενος λαός την κρίσιμη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, τις αγορεύσεις, ιδίως αυτών των δύο κομματικών ηγετών, για να μάθει:
 
- ΑΝΕΜΕΝΕ ο λαός λογοδοσία κι ενημέρωση ειλικρίνειας από τον κ. Άντρο του ΑΚΕΛ και τον κ. Αβέρωφ του ΔηΣυ: Να κοινοποιήσουν λεπτομερώς στο Κοινοβούλιο, να πληροφορήσουν επαρκώς τους ψηφοφόρους που τους εξέλεξαν, να αποκαλύψουν στον λαό, προπάντων, το περιεχόμενο των ιδιαίτερων συνομιλιών που είχαν, ξεχωριστά ο καθένας τους, με τον εντεταλμένο των Τούρκων Κατακτητών κ. Ακιντζί, αφού και οι δύο μετέβησαν «απορρήτως» στα σκλαβωμένα εδάφη. Και συνομίλησαν με τον επικεφαλής του ψευδοκράτους της Τουρκίας, προκειμένου να διατάξουν την υποταγή της Βουλής στις τουρκικές απαιτήσεις…
 
Δ Ε Ν ΕΙΠΑΝ τίποτε. Περιφρόνησαν και τη Βουλή, περιφρόνησαν και τον λαό. Και δημαγώγησαν από… γραμμοφώνου. Σαν από… κασέτα! Όπως πάντα: Αβέρωφ & Άντρος…
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

Top