Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Θερμό επεισόδιο και απίστευτη ελαφρότητα

Θερμό επεισόδιο και απίστευτη ελαφρότητα

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο Πρώτο


Ε Ν Τ Υ Π Ω Σ Η απίστευτης ελαφρότητας προκαλεί η σπουδή με την οποία αποφάσισαν να… διαψεύσουν, ν’ απαξιώσουν και να… αποκλείσουν τις εκτιμήσεις «ανωτάτων πηγών» τού ελλα-δικού μας υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για την πιθανότητα πρόκλησης από πλευράς Τουρκίας «θερμού επεισοδίου», σε βάρος της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και πρόκειται, πράγματι, για απίστευτη ελαφρότητα, επειδή:
 
- ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ νωρίτερα, μόλις την περασμένη βδομάδα, εισελθών παράνομα στα σκλαβωμένα από τον Αττίλα ελληνικά εδάφη τής Κύπρου, ο Τούρκος υπ.Εξ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη δημόσια συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής του κατοχικού Ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ευθέως την τουρκική πολεμική απειλή σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες της ΚΔ για αξιοποίηση των υποθαλασσίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου τής κυπριακής ΑΟΖ, λέγοντας ότι: «Ο τουρκικός στόλος βρίσκεται στη Μεσόγειο και η… υπομονή του δεν είναι ανεξάντλητη». Με λιγότερο σαφή λόγια, γενικώς περί επικείμενης εντάσεως, διατυπώνει τις ίδιες απειλές και ο κ. Ακιντζί…
 
Α Υ Τ Ο Ν Ο Η Τ Ο ήταν, ως εκ τούτου, ότι: Τόσο η Λευκωσία, όσο και η Αθήνα, όφειλαν να προβούν τάχιστα σε εκτίμηση της σοβαρότητας αυτών ακριβώς των δημοσίως εκτοξευομένων τουρκικών απειλών, ώστε ν’ αυξήσουν τον βαθμό επαγρύπνησης και να θέσουν σε λειτουργία τους τρόπους, τις διαδικασίες και τα μέσα αποτροπής. Με πρώτη τη διπλωματία τους διεθνώς. Και δεύτερη - ταυτόχρονη, την αξιοπιστία και την αποφασιστικότητα της αμυντικής τους ισχύος. Προς αποσόβηση υπαρκτών κινδύνων.
 
Ι Δ Ι Α Ι Τ Ε Ρ Α επειδή, οι επαναλαμβανόμενες τουρκικές πολεμικές απειλές, διατυπωθείσες και εμπράκτως στο παρελθόν, συμπίπτουν χρονικά με την επιλογή της Τουρκίας, από 29ης Ιανουαρίου και εκ των Ιμίων, ν’ αυξάνει επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο εναντίον της Ελλάδος. Με καθημερινά υπαρκτό τον κίνδυνο κλιμάκωσής της σε επίπεδο θερμού επεισοδίου.
 
Δ Ε Ν ΕΙΝΑΙ - δεν πρέπει να είναι - άγνωστη ή να λησμονείται, είτε στο Προεδρικό της Λευκωσίας, είτε στο Μέγαρο Μαξίμου των Αθηνών, είτε στα… δημοσιογραφικά γραφεία, η πάγια και διαχρονική τουρκική απειλή. Συνομήλικη και της Τριμερούς Αιγύπτου - Κύπρου - Ελλάδος, για την οριοθέτηση τής ΑΟΖ μεταξύ των τριών κρατών. Για την οποία, ο ίδιος Τούρκος υπουργός Τσαβούσογλου είχε ευθέως απειλήσει ότι, «αν δοκιμάσουν να την εφαρμόσουν [η Αίγυπτος, η Ελλάς και η Κύπρος], θα βρουν απέναντί τους τα πολεμικά μας πλοία»...
 
Σ Ε ΑΥΤΗ τη συγκυρία αποτελεί βάσιμη περί Ερντογάν εκτίμηση ότι: Επιζητώντας μία «νέα εθνική δόξα», ικανή ν’ αυξήσει σε νικητήρια τα ποσοστά των προσκυνητών του στο απριλιανό (16.4.2017) δημοψήφισμα για τη σουλτανοποίησή του, είναι άκρως επικίνδυνο, ο προβλέψιμος (και γι’ αυτό) Ερντογάν, να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση στο Αιγαίο, την οποία ο ίδιος προώθησε με τις πόζες των στρατηγών τους οποίους έστειλε επί περιφερόμενου ολιγολέπτως κοντά στα Ίμια σκάφους την Κυριακή 29η Ιανουαρίου, σε βαθμού απρόβλεπτων μετέπειτα διαστάσεων θερμό επεισόδιο ή επεισόδια.
 
-ΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ χαρακτηριστικά γνωρίσματα των συμπεριφορών τού από 15ετίας μανιωδώς επίδοξου νεο-οθωμανού, ισλαμιστή σουλτάνου, επιδεικνύοντος ήδη υπέρμετρη Υπεροψίαν και Μέθην, αν αλλιώς δεν προβεβαιωθεί ο ίδιος για τον απριλιανό του θρίαμβο στις κάλπες, καθιστούν πιθανότερο τον ερντογανικό «ορθολογισμό» τής διακύβευσης και θερμού επεισοδίου εναντίον της Ελλάδος.
 
- ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ τής παλαιόθεν επεκτατικής τουρκικής «εθνικής γραμμής» εναντίον του Ελληνισμού. Η οποία, από τής ανόδου των ισλαμιστών (2002) στην εξουσία «προέβλεψε», μάλιστα, διά γραφίδος Νταβούτογλου ότι, «το σημείο με τις περισσότερες πιθανότητες εμπλοκής σε σύρραξη της Τουρκίας είναι τα νησιά του Αιγαίου» («Στρατηγικό Βάθος» σελ. 243επ.)…
 
Α Π Ε Ν Α Ν Τ Ι ΣΤΗΝ απειλητική κλιμάκωση Ερντογάν, η Ελλάς αποφεύγει μεν να χορέψει στους ρυθμούς του, δηλώνει, όμως, έτοιμη κι αποφασισμένη «με φυσίγγιο στη θαλάμη». Ονομαστικά διαφοροποιούμενη από τους αθλίως «ξεβρακωθέντες» των Αθηνών κατά την Κρίση των Ιμίων του 1996.
 
- ΠΟΙΑ είναι τα συγκεκριμένα μέτρα τής ελλαδικής στρατηγικής ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ που σκοπεύουν να πείσουν τον απειλούντα επίβουλο ότι, το κόστος της όποιας επίθεσής του θα καταστεί πιθανόν δυσανάλογα μεγαλύτερο απ’ τα οφέλη του, τα μετρούν προφανώς - προπάντων την έμπρακτη αξιοπιστία τους στον αέρα, στη θάλασσα και στην ξηρά - οι αρμόδιες υπηρεσίες πληροφοριών των στρατηγών του Ερντογάν.
 
Υ Π Ο Θ Ε Τ Ο Υ Μ Ε ΟΤΙ είναι αυτονόητη, στη Λευκωσία, η ενεργοποίηση και των προ πολλού συναρμοδίως συμφωνηθέντων, μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου, Σχεδίων Διαχείρισης Κρίσης, για την περίπτωση που ο Ερντογάν «ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου».
 
- ΕΠΕΙΔΗ ανέκαθεν ήταν και είναι γνωστό ότι, ενιαίο απειλεί τον Ελληνισμό, με τουρκική «τρίαινα», απ’ τη Θράκη, στο Αιγαίο και στην Κύπρο, η τουρκική βουλιμία. Η οποία, μόλις πρόσφατα, εκφώνησε διά στόματος Ερντογάν και τον στόχο της να… ενώσει την σκλαβωμένη απ’ τον Αττίλα Μόρφου με τον θύλακο των Κοκκίνων τής τουρκικής… «εθνικής δόξας». Ιδίως επειδή η Άγκυρα εκλαμβάνει την Κύπρο ως τον «αδύνατο κρίκο». Όπου προσδοκεί να κερδίσει όσα δεν κατορθώσει σε Αιγαίο, Θράκη και… αλλού.
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

Top