Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Δύο επιχειρήματα και μία υποψία...

Δύο επιχειρήματα και μία υποψία...

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΠ Ρ Ω Τ Ο ΙΣΧΥΡΟ, μέχρι βεβαιότητας, επιχείρημα τής στήλης: Όλοι γνωρίζουν ότι η «λύση» είναι ανέφικτη. Ακόμη κι αν συνεχιστούν οι διακοπείσες υπό του Ακιντζί «διακοινοτικές» τους συνομιλίες και αν ακόμη υποτεθεί ως πιθανό - το εντελώς απίθανο - να καταλήξουν οι κ.κ. Αναστασιάδης - Ακιντζί σε «συμφωνημένο σχέδιο λύσης», υποστηριζόμενο κιόλας απ’ τις ηγεσίες Άντρου-ΑΚΕΛ και Αβέρωφ-ΔηΣυ, η πλειοψηφία του λαού, συμπεριλαμβανομένων κατά πλειοψηφίαν και των - όσων παραμένουν εισέτι - ψηφοφόρων ΔηΣυ & ΑΚΕΛ, θα το απορρίψει.

- ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ κιόλας βεβαιότητα γνώσης κι όχι απλώς πεποίθηση ορθότητας, απ’ όση όταν το 76% του λαού απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004.

- ΔΙΟΤΙ, συν τω χρόνω, πολύ περισσότερος λαός, πολύ περισσότερο μορφωμένος επί της ουσίας, πληροφορείται, μορφώνεται κι εκπαιδεύεται καθημερινά επί 13 συναπτά έτη 2004 - 2017, για τον πολύ καταστροφικότερο κι επικινδυνότερο (ακόμη κι απ’ τη διαιωνιζόμενη κατοχική διχοτόμηση) χαρακτήρα της ισότιμης τουρκικής συγκυριαρχίας, η οποία αποτελεί τον σκληρό πυρήνα του «σκελετού» και των «συγκλίσεων» τής υπό διαπραγμάτευση «λύσης τους».

Γ Ν Ω Ρ Ι Ζ Ο Υ Ν , μεν, ότι «λύση γιοκ». Δεν διαθέτουν, όμως, ούτε και την ελάχιστη αναγκαία επάρκεια, όχι μόνο να σχεδιάσουν, αλλά να στοχαστούν έστω μιαν άλλη πολιτική στο Κυπριακό απ’ την πεπατημένη και διαχρονικά χρεοκοπημένη. Και αυτό είναι το χειρότερο μειονέκτημα:

- Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ αδυναμία κι ανικανότητα των πολιτικών - κομματικών ηγεσιών (του «πολιτικού προσωπικού», της «ελίτ») της τελευταίας 13ετίας. Με μετρήσιμη, ως έναρξη, τη… νύκτα κιόλας του ίδιου Σαββάτου, 24η Απριλίου 2004, αφ’ ότου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα τού Απορριπτικού 76% «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν. Οπόταν:

- ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΗ καθίσουν να στοχαστούν ποια δική τους προηγούμενη, διαχρονικά αποτυχημένη και αποδεδειγμένα καταστροφική πολιτική, οδήγησε και παρήγαγε ένα Σχέδιο μετατροπής της Κύπρου σε τουρκικό προτεκτοράτο - το οποίο φυσιολογικά και καθηκόντως απέρριψε ο λαός - έσπευσαν να ανακοινώσουν τους… όρκους τους ότι θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική. Και τις ίδιες «διακοινοτικές» συνομιλίες. Για την… επίτευξη τής ίδιας διζωνικής και δικοινοτικής τους «λύσης». Με «σωστότερο περιεχόμενο» οι μεν. Με περισσότερη «ανταπόκριση στις ελληνοκυπριακές ανησυχίες» οι δε…

Ω Σ ΠΡΟΣ τους διακηρυγμένους στόχους τους, πέτυχαν πασιφανώς μια τρύπα στο νερό. Ως προς την έκτοτε ρέουσα αδιάκοπα πραγματικότητα,

(α) «Τσιμέντωσαν» για άλλα 13 χρόνια το απαράδεκτο στάτους κβο της διχοτόμησης.

(β) Παγίωσαν για 13 επιπλέον χρόνια το παράνομο κατοχικό καθεστώς του Ψευδοκράτους του Αττίλα στα σκλαβωμένα ελληνικά εδάφη της Κύπρου.

(γ) Πρόσφεραν, συνάμα, στην Τουρκία - Κατακτητή, άλλα 13 χρόνια ατιμώρητης κι ανενόχλητης διεθνώς αποενοχοποίησης.

(δ) Με νέα επιπρόσθετα κατοχικά «τετελεσμένα» επί του εδάφους, επί του πληθυσμού, επί των θεσμών και επί του πάντοτε δυσμενούς ανισοζυγίου δυνάμεων.

- ΜΟΝΑΔΙΚΟ κέρδος (ή, αποφευχθείσα ευτυχώς ζημιά) και σ’ αυτήν την 13ετία, υπήρξε η διατήρηση της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την οποία, καλώς γνωρίζουν ότι, ο λαός δεν τους επιτρέπει να τη «μετεξελίξουν» σε διζωνικό συνεταιρισμό ισότιμης τουρκικής συγκυριαρχίας.

Δ Ε Υ Τ Ε Ρ Ο ΙΣΧΥΡΟ επιχείρημα της στήλης: Επειδή γνωρίζουν πλέον ότι το παραμύθι τους για «επικείμενη λύση» πήγε για… χειμερινές διακοπές κι επειδή είναι ανίκανοι, ανεπίδεκτοι κι απρόθυμοι να γνωρίσουν (πολύ περισσότερο να εκπονήσουν οι ίδιοι) μιαν εναλλακτική πολιτική - διέξοδο από το 40χρονο (1977-2017) αδιέξοδο των «διακοινοτικών» συνομιλιών, ήδη ξεκίνησαν, οι μέχρι τούδε «φιλο-ακιντζικώς» συμπλέουσες στο Κυπριακό ηγεσίες Αναστασιάδη - ΔηΣυ - ΑΚΕΛ, το στήσιμο του δημαγωγικού σκηνικού της μεταξύ τους αλληλο-επίρριψης ευθυνών και της αλληλο-εκτόξευσης κατηγοριών, με στόχο, βεβαίως, τις προεδρικές εκλογές του ερχομένου Φεβρουαρίου. Αυτή είναι η κρυμμένη ουσία στο φαινόμενο των τελευταίων ημερών όπου, για τη διακοπή των «διακοινοτικών» συνομιλιών και την άρνηση του Ακιντζί να προσέλθει σε αυτές, ο κ. Άντρος του ΑΚΕΛ σπεύδει με κατηγορίες και κατά του κ. Αναστασιάδη. Πρόκειται περί του εναρκτήριου προσχήματος για το προεκλογικό σκηνικό δημαγωγίας.

Υ Π Ο Ψ Ι Α , ΑΛΛ’ όχι επί του παρόντος βεβαιότητα τής στήλης, είναι ότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ, γνωρίζοντας τη δική της αδυναμία να ξανα-εγκατασταθεί στο Προεδρικό, θέλει να επανεκλεγεί τον Φεβρουάριο 2018 ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Και γι’ αυτό θ’ αναζητήσει ξανά προς θυσία μια νέα «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», όπως το 2013, τον τότε υποψήφιο του ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές κ. Σταύρο Μαλά. Η εξέλιξη των αντιμαχιών δημαγωγίας των επόμενων εβδομάδων, με προσχηματικό επίκεντρο τις συνομιλίες με τον Ακιντζί, θα δείξουν ενδεχομένως πόσο βάσιμες ή μη είναι αυτές οι υποψίες…
 


Top