Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Η «κλήρωση» για τους πνιγόμενους

Η «κλήρωση» για τους πνιγόμενους

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο Πρώτο


Ήταν και του… γελασμάτου βεβαίως εκείνη η επινόηση της «κλήρωσης», για τον περιλάλητο «Μηχανισμό Επίλυσης Διαφορών» που κρίθηκε αναγκαίος ως μέρος της αναζητούμενης στις «διακοινοτικές» συνομιλίες «λύσης». Ξεκαρδίστηκαν ιδιαιτέρως οι γελοιογραφικές και σατιρικές στήλες των εφημερίδων, με τον «τσιόλον», το «καζαντίν» και το «γιαζίν - ττουράν» (κορώνα - γράμματα).
 
Ένας δε εκ των εντεταλμένων διαπραγματευτών, όστις φαίνεται ότι διαθέτει μάλλον ανεπαρκέστατες γνώσεις για τον τρόπο λειτουργίας της ανεπανάληπτης αρχαίας Αθηναϊκής Δημοκρατίας του 5ου αιώνα π.Χρ. και της διά κληρώσεως συμμετοχής όλων των πολιτών εναλλάξ σε ορισμένα όργανά της, σκαρφίστηκε να πείσει τους λοιπούς ανεπαρκείς ότι, η εν λόγω «κλήρωσή» τους προέρχεται, δήθεν, από τη… σοφία του Αριστοτέλη!
 
Στην ουσία πρόκειται για απέλπιδες προσπάθειες, σε συνθήκες απελπιστικής απόγνωσης, ενός κάποιου ύστατου σωσίβιου για την κατάπτωση της «λύσης» σε πνιγηρό βάλτο. Από μόνη της η αναζήτηση «Μηχανισμού Επίλυσης Διαφορών», εμμέσως πλην σαφώς, ομολογεί και παραδέχεται την καταστροφική επικινδυνότητα του συγκεκριμένου «σκελετού λύσης»: Του σκληρού πυρήνα και της ουσιωδέστερης ουσίας τής υπό διαπραγμάτευση «λύσης». Αφού συμφώνησαν να πέσουν στον γκρεμό, ψάχνουν και… διασώστες!
 
Πρωταιτιο , η αστόχαστη υποχώρηση, από την εποχή της προεδρίας Γ. Βασιλείου, στην άκρως αντι-δημοκρατική κι εθνο-ρατσιστική απαίτηση του Ντενκτάς, για την εξίσωση του ελληνικού 82% με το τουρκικό 18%, υπό τον μανδύα της «Πολιτικής Ισότητας των Δύο Κοινοτήτων». Που οι Τούρκοι πέτυχαν, επί προεδρίας Χριστόφια και επί προεδρίας Αναστασιάδη, να μετεξελιχθεί, λεπτομερέστερα, σε καθεστωτική, συνιδρυτική, συγκυριαρχική, συνεταιρική, συνιδιοκτησιακή ισότητα των «Δύο Ισότιμου Καθεστώτος Συνιστώντων Κρατών (πολιτειών)» της Διζωνικής.
 
Η μία εκ των οποίων, η τουρκοκυπριακή, υπό τον έλεγχο της Τουρκίας και η άλλη, η ελληνοκυπριακή, εκ της τουρκικής ισχύος υποχρεωμένη να υπακούει, να συμμορφώνεται και να υποτάσσεται, για τη «βιωσιμότητα» και τη «λειτουργικότητα» της «λύσης τους»…
 
Επειδή ακριβώς γνωρίζουν ότι, μέχρι σε τέτοια κατάντια καταβαράθρωσαν τη «λύση τους»: Σε «Ένα Κράτος Δύο [ισότιμων] Ταχυτήτων», μέσω των Τουρκοκυπρίων του οποίου θα μπορεί η Άγκυρα να εγκλωβίζει και να εκβιάζει ακόμη και την ΕΕ (συνέντευξη Αναστασιάδη στο «ΒΗΜΑ» 3.8.2014). Με προσφερθέντα ήδη στην Τουρκία βατήρα (νέο «Πέντεμιλι), στο «Κεφάλαιο Διακυβέρνηση» και στη «Συνταγματική Πτυχή», για τη «μετατροπή της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ» (δήλωση Αναστασιάδη στην Αθήνα 9.9.2016), προσπαθούν απεγνωσμένα να διασωθούν με «Μηχανισμό Επίλυσης Διαφορών»! Ακόμη και με… κλήρωση!
 
Eρώτηση
 
Πριν ξαναεκτεθεί με τον… Αριστοτέλη & την Κλήρωση, ο φίλτατος διαπραγματευτής και για να μην ψάχνει σε όλη την απέραντη αρχαία ελληνική γραμματεία, θα μπορούσε άραγε να μετροφυλλήσει ένα βραδάκι με προσοχή, εκείνο το σπουδαίο βιβλίο της αείμνηστης Γαλλίδας ελληνίστριας Jacqueline de Romilly «Προβλήματα της Αρχαίας Ελληνικής Δημοκρατίας», εκδ. Καρδαμίτσα 1992;
 

Top