Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Πρωτο - συνένοχοι για τις τροχαίες ανθρωποκτονίες

Πρωτο - συνένοχοι για τις τροχαίες ανθρωποκτονίες

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο Πρώτο


Θανατηφόρα εγκληματική αμέλεια διαπράττει επί 10 χρόνια το κράτος. Και το επιπρόσθετα χειρότερο: Έχοντας γνώση, το ίδιο το κράτος και οι αρμοδιότερες υπηρεσίες του, σε βαθμό βεβαιότητας και, μάλιστα, με πλήρη στοιχεία ότι: Στη συγκεκριμένη του αμέλεια, από το 2007 μέχρι σήμερα, εκ παραλείψεως συγκεκριμένου κρατικού καθήκοντος, προέκυψαν εκατοντάδες τροχαίες ανθρωποκτονίες.
 
Και, που γι’ αυτό τον λόγο, η συγκεκριμένη παράλειψη, δεν δύναται να επικαλεσθεί το ελαφρυντικό της απλής αμέλειας. Αλλ’ αντιθέτως, επιβαρύνεται με όσα το Ποινικό Δίκαιο ορίζει στην έννοια της εγκληματικής αμέλειας μετά δόλου.
 
Υπόλογοι: Τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις, με τους ΠτΔ και τους καθ’ ύλην συναρμόδιους υπουργούς τους. Συνυπεύθυνοι, επιπλέον, λόγω παράλειψης κι ολιγωρίας στην άσκηση του αρμόζοντος κοινοβουλευτικού ελέγχου, άπαντες οι βουλευτές της ίδιας δεκαετίας:
 
Ιδού: «Το σύστημα με τις κάμερες τροχαίας φωτοεπισήμανσης, στους εννέα μήνες της πιλοτικής του εφαρμογής το 2007, βοήθησε να μειωθούν τα δυστυχήματα (σ.σ. εννοεί τροχαίες συγκρούσεις) κατά 55% στα σημεία όπου είχαν τοποθετηθεί οι κάμερες. Επιπρόσθετα παρατηρήθηκε σημαντική συνολική μείωση των σοβαρών δυστυχημάτων πέραν του 15-20%», έγραψε χθες στον «Πολίτη» σελ. 7 η κ. Μ. Λυσάνδρου.
 
Τίτλοι του δημοσιεύματος για την αθλιότατη, έναντι των τροχαίων ανθρωποκτονιών, κυβερνητική εγκληματική αμέλεια, οι εξής: «Στις καλένδες η φωτοεπισήμανση - Ενδοκυβερνητικές διαφωνίες καθυστερούν το έργο που κινδυνεύει να μην γίνει ποτέ - Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως το έργο δεν δικαιολογείται να γίνει με αυτοχρηματοδότηση και καλεί τα υπουργεία Μεταφορών και Δικαιοσύνης να το χρηματοδοτήσουν από τον… φτωχό προϋπολογισμό τους».
 
Επίσης: Από την 1η της σελίδα η εφημερίδα «Αλήθεια» (η… κυβερνητικότερη), σε δημοσίευμα του κ. Χ. Χαραλάμπους, στοιχειοθετημένο με δηλώσεις του διευθυντή της Τροχαίας Αστυνομίας, αστυνόμου κ. Γ. Χαραλάμπους, έγραψε χθες ότι: «Την ώρα που οι οδηγοί σε άλλους δρόμους δεν σέβονται καθόλου τους κανονισμούς οδήγησης, φωτογραφίες από τις κάμερες [σ.σ. μόνες υπάρχουσες κατ’ απαίτηση του Δήμου Έγκωμης] της λεωφ. Γρ. Διγενή [της Λ/σίας] δείχνουν ότι [εκεί] οι οδηγοί δεν διανοούνται ούτε καν τις γραμμές να περάσουν, πόσω μάλλον να διαπράξουν σοβαρότερης μορφής αδικήματα»…
 
Εαν αριθμήσουμε πόσες θανατηφόρες τροχαίες ανθρωποκτονίες υπήρξαν στην εν λόγω λεωφόρο πριν τις κάμερες και γενικότερα συνυπολογίσουμε π.χ. το 55% ή το 15-20% των 268 τροχαίων θανάτων, μόνο την 5ετία 2011-2015, μπορούμε να υπολογίσουμε κατά προσέγγιση για πόσες περισσότερες τροχαίες ανθρωποκτονίες από το 2007 έως το 2016, ευθύνεται η εγκληματική - με δόλο - αμέλεια του κράτους, των ΠτΔ, των Υπουργών τους και των Βουλευτών…

Top