Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Τζιαιρόν Δευτερογιούνην

Τζιαιρόν Δευτερογιούνην

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΙούλιο μήνα: Τζιαιρόν Δευτερογιούνην. Ξεχωριστά κορυφαίας, άρτιας κι αστείρευτης αρτεσιανής πηγής. Για την αιώνια άρδευση της εθνικής υπόστασης του κυπριακού Ελληνισμού. Και της ταυτότητας των Ελλήνων Κυπρίων. Ως πανελλήνιου μεγαλείου γενναίας, αυτοπροαίρετης Εθνικής Αντίστασης.

Προπάντων: Αδιαπραγμάτευτης κι ανέκπτωτης Εθνικής Αξιοπρέπειας. Κι ολοπρόθυμης, γι’ αμφότερα, επιλογής Αυτοθυσίας. «Παρά το γαίμαν τους πολλούς εν’ κάλλιον του ‘πισκόπου». Με πλήρη συνείδηση της βαρύτιμης Ελληνικής Κληρονομιάς. Για να μεταλαμπαδεύεται αέναα σε κάθε επόμενη γενιά. Ως σκυτάλη, συλλογικού και προσωπικού, καθήκοντος:

9η Ιουλίου 1821. Εθνομάρτυρες, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός, Μητροπολίτες Πάφου Χρύσανθος, Κιτίου Μελέτιος, Κυρηνείας Λαυρέντιος. Τον πρώτο οι Τούρκοι κατακτητές, τον απαγχόνισαν. Τους άλλους τρεις, τους αποκεφάλισαν. Μαζί με δεκάδες προύχοντες και δημογέροντες του σκλαβωμένου νησιού. Για να μην προλάβουν να συμμετάσχουν περισσότερο στην αρξάμενη απ’ τον Μοριά, τέσσερεις μήνες νωρίτερα και το Δραγατσάνι τον Ιούνιο, Επανάσταση της Εθνεγερσίας και της Παλιγγενεσίας του έθνους των Ελλήνων εναντίον της τεσσάρων αιώνων τουρκικής σκλαβιάς.

Επειδή: «Η Ρωμιοσύνη εν’ φυλή συνότζιαιρη του κόσμου, κανένας δεν ευρέθηκεν για να την ιξηλείψει, κανένας γιατί σσιέπει την που τα ‘ψη ο Θεός μου. Η Ρωμιοσύνη εννά χαθεί, όντας ο κόσμος λείψει», καθώς κατέγραψε για όλους τους αιώνες ο Βασίλης Μιχαηλίδης. Η «μαγιά της φυλής», όπως είπε, ακραιφνώς μακρυγιάννειος χθες, ομιλητής στο Μνημόσυνο στην Φανερωμένη μας, ο πρέσβυς της μητρός Ελλάδος Ηλίας Φωτόπουλος, για αμφότερα τα κράτη του Ελληνισμού, της ελλα-δικής μας και της κυπριακής μας πολιτείας: «Δύο Κράτη - Ένα Έθνος»…

Τζαιρόν δευτερογιούνην: Της θυσίας και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελου Φλωράκη με τον ταξίαρχο Στέλιο Δεμένεγα, τον σμηναγό Πάρι Αθανασιάδη, τον υποσμηναγό Μιχάλη Σιακαλλή και τον υποπλοίαρχο Νίκο Γεωργίου, την Τετάρτη, 10η Ιουλίου 2002.

Τζαιρόν δευτερογιούνην: Της θυσίας, στον Όλεθρο του Μαρί, Δευτέρα, 11.7.2011, του πλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη με τους άνδρες του Ναυτικού, Λάμπρο Λάμπρου, Κλεάνθη Κλεάνθους, Μιχάλη Ηρακλέους, Αντώνη Χαραλάμπους, Μιλτιάδη και Χριστάκη Χριστοφόρου και τους πυροσβέστες Βασίλη Κρόκο, Σπύρο Τταντή, Γιώργο Γιακουμή, Παναγιώτη Θεοφίλου, Αδάμο Αδάμου και Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Τζαιρόν δευτερογιούνην: Των θυσιασθέντων πριν από 42 χρόνια εκατοντάδων αδελφών μας, στο προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας και στις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες απέναντι στον Αττίλα εισβολέα κατακτητή. Διαρκής υπόμνηση του χρέους προς αμφότερα τα κράτη του Ελληνισμού…

Ερώτηση

Προτού καταστούν «δηλωσίες» υποταγής στη Διζωνική και υπογραφείς «πρωτοκόλλων τιμής» στην πίσω απ’ τις πλάτες του λαού ατίμωση της λαϊκής εντολής, που σκαρφίστηκε και απαιτεί ο Αναστασιάδης για να λειτουργήσει το δικής του επινοήσεως και παμπάλαιας αποικιοκρατικής τού Κυβερνήτου τής Χερ Μάτζεστι εμπνεύσεως «Εθνικό Συμβούλιο», ή προτού σπεύσουν να καταγγείλουν ως αντιδημοκρατική και κατάπτυστη την εκβιαστική του επινόηση, οι αρχηγοί των κομμάτων θα μπορέσουν άραγε να συναποφασίσουν θεσμικά την αρμοδιότητα της Βουλής επί του Κυπριακού;
 


Top