Απόψεις Λάζαρος Μαύρος 1ος Τυπογράφος του Εθνικού Ύμνου

1ος Τυπογράφος του Εθνικού Ύμνου

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΣ Ε ΚΑΠΟΙΑ απ’ τ’ αντίτυπά μας του Ύμνου εις την Ελευθερίαν, είναι και το φωτοαντίγραφο της πρώτης του έκδοσης: «Εν Μεσολογγίω εκ της τυπογραφίας Δ. Μεσθενέως 1825», γράφει στο κάτω μέρος του εξωφύλλου, του 158 τετράστιχων στροφών Ύμνου που «έγραψε Διονύσιος Σολωμός Ζακύνθιος, τον Μάιον μήνα 1823». Κι ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος, από τις δικές του μελέτες, μάς πληροφόρησε ποιος ήταν ο Δημήτριος Μεσθενεύς: Θεσσαλονικιός τυπογράφος στο επαναστατημένο Μεσολλόγι, που σκοτώθηκε στα πρώτα λεπτά της ηρωικής Εξόδου τη νύκτα της 10ης προς την 11η Απριλίου 1826:

«Μ Ε ΔΥΟ λόγια, μέσα σ’ όλες μου τις έρευνες είχα ανακαλύψει ότι ο τυπογράφος του Εθνικού Ύμνου, που πρωτοτυπώθηκε στο Μεσολόγγι το 1825, εννέα μήνες πριν από το ολοκαύτωμα, είναι Θεσσαλονικιός […] Ο Δημήτριος Μεσθενεύς λοιπόν είναι 100% Θεσσαλονικιός. Έφταιξε βέβαια το ότι άλλαξε το όνομά του. Κάποτε λεγόταν Μεστανές, που σημαίνει μπεκρής. Το εξελλήνισε μετά επί το αρχαιότερον. Το έκανε Δημήτριος Μεσθανεύς ή Μεσθενεύς.

Το θέμα είναι ότι ένας αρκετά ευκατάστατος Έλληνας παράτησε γυναίκα και δύο παιδιά, πήρε το πουγκί του και κατέβηκε στη νότια Ελλάδα για να βοηθήσει τον αγώνα. Γι’ αυτόν τον αγώνα κουβάλησε μαζί του ένα μικρό τυπογραφικό πιεστήριο, που το είχε αγοράσει από την Ιταλία. Με το πιεστήριο αυτό βρέθηκε στο Μεσολόγγι […] Αργότερα ήρθε και ο υπασπιστής του λόρδου Βύρωνος, ο Στάνχοπ, ο οποίος έφερε από το Λονδίνο και 2ο πιεστήριο που το ανέθεσε στον Μεσθενέα.

Και έτσι ξαφνικά ο Μεσθενεύς βρέθηκε στο επίκεντρο της ηρωικής ζωής του Μεσολογγίου τυπώνοντας μια εφημερίδα “Τα Ελληνικά Χρονικά”, που βάσταξαν δύο χρόνια, καθώς και μια δεύτερη εφημερίδα, το “Telegrafo”, στα ιταλικά. Επίσης τύπωσε και δέκα, αν δεν είναι και περισσότερες, αυτοτελείς εκδόσεις, μεταξύ των οποίων και ο Ύμνος. Αυτό δεν έγινε τυχαία. Υπήρξε ολόκληρο σχέδιο, ενώ ακόμη πολεμούσαν, να φροντίζουν και για το πνευματικό μέλλον του ελληνικού λαού. Αλλά και εκείνοι που πολεμούσαν στο Μεσολόγγι, και είχαν ανάγκη από κάποια πνευματική τροφή, δεν ήταν λίγοι. Ήταν δέκα χιλιάδες. Και όλα αυτά με τη βοήθεια του μεγάλου φιλέλληνα Μάγερ.

»Μάλιστα, ο Μεσθενεύς ήταν μεγάλος στην ηλικία, ενώ ο Μάγερ μόλις είχε παρατήσει το ελβετικό πανεπιστήμιο […] Διαπιστώνω ότι ο Μεσθενεύς αυτός είναι ένας ήρωας με πλήρη συνείδηση. Πρωτοξεκίνησε ως θαυμαστής του Ρήγα και σκοτώθηκε ως θαυμαστής του Σολωμού. Εκπληκτική περίπτωση. Ο Μεσθενεύς, απ’ τους μπροστάρηδες της Εξόδου, όπως και ο Μάγερ, σκοτώθηκε τα πρώτα πέντε λεπτά. Ήταν δηλαδή οι πρώτοι που πέσαν κάτω από το δρεπάνι των Τουρκαλλάδων»… (Δ. Στεργιούλας: «Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος για τον Διονύσιο Σολωμό» εκδ. ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ 2004, σελ. 26.)

ΕΡΩΤΗΣΗ
Μετά από έναν χρόνο «διαχείριση» του Κυπριακού κι ύστερα απ’ όσα τσέπωσαν εκ της Συμφωνίας Αναστασιάδη - Έρογλου της 11ης Φεβρ. 2014 οι Τούρκοι και μ’ αυτά αλωνίζουν διεθνώς από Λευκό Οίκο και ΟΗΕ έως ΕΕ, έχοντας και το «Μπαρπαρός» σ’ έρευνες (κι όχι απλές βόλτες) στην ΑΟΖ, υποψιάζεστε άραγε ότι η Α.Ε. ο Κ.Ε. κ. Χρ. Στυλιανίδης σοβαρομιλά, όταν διατείνεται ότι «έχουμε διαπραγματευτικά ατού και διαπραγματευτικές τακτικές και στρατηγικές», οι οποίες, μάλιστα, φοβάται κιόλας ότι θα… ανατραπούν και θα… ακυρωθούν με τη… «δημόσια διαπραγμάτευση»;


Top