Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Αντεθνικό ανέκαθεν Εθνικό Συμβούλιο

Αντεθνικό ανέκαθεν Εθνικό Συμβούλιο

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΟ Χ Ι ΕΘΝΙΚΟ, αλλά… αντεθνικό υπήρξε σ’ όλη τη διάρκεια του βίου του το πρωτοσυσταθέν υπό του ΠτΔ Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, μετά την εθνική καταστροφή του 1974, Εθνικό Συμβούλιο (Ε.Σ.), όλων των μετέπειτα ΠτΔ. Αντεθνικό, υπό την έννοια ότι ουδέποτε μελέτησε, συζήτησε, σχεδίασε ή αποφάσισε το πρωταρχικά επιβαλλόμενο εθνικό καθήκον του αντικατοχικού - εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, που όρισε ως πρωταρχική αναγκαιότητα η τουρκική εισβολή και η στρατιωτική κατοχή των βόρειων ελληνικών εδαφών της Κύπρου, από 20.7 έως 16.8.1974.

Μ Ε ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ της μεταπολίτευσης, από 23.7.1974, να επιβάλλει το καραμανλικό «η Κύπρος είναι μακριά» και να υποδεικνύει στους Κυπρίους αδελφούς υπακοή στα κελεύσματα των ΗΠΑ για συμβιβασμό με τους Τούρκους Κατακτητές, το Ε.Σ. ανέλαβε να συμβουλεύει τον ΠτΔ για τη διαπραγμάτευση των όρων διζωνικής συνθηκολόγησης με τους Τούρκους επιδρομείς.

Α Ν Τ Ε Θ Ν Ι Κ Ο , υπό την έννοια ότι ουδέποτε έθεσε σε συζήτηση καν τον σχεδιασμό μιας εθνικής στρατηγικής για την επίτευξη νίκης επί των Κατακτητών. Παρά μόνο, επί τέσσερεις δεκαετίες, εκδαπανά - ματαίως - το άπαν των δυνάμεών του, με την ψευδαίσθηση ότι θα επιτύχει βελτίωση των όρων συνθηκολόγησης. Για να ΄ναι όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνο το τίμημα που θα πληρώσουν οι Έλληνες για την ήττα του 1974.

Α Υ Τ Η η πραγματικότητα έδειξε ότι, επί τέσσερεις 10ετίες ο Ελληνισμός στερείται Νικηφόρων Μυαλών. Κυβερνάται από ηγέτες κι εκλέγει κομματικές ηγεσίες Ηττημένων Μυαλών: Της διαχρονικής «λογικής» που ο σκληρός της πυρήνας συνοψίζεται στην εκδοχή: «Ηττηθήκαμε το ΄74 και δεν μπορούμε παρά να πληρώσουμε το τίμημα της ήττας»!

Δ Υ Ο ΥΠΗΡΞΑΝ οι λόγοι για τους οποίους ο Μακάριος δημιούργησε το Ε.Σ. το 1975. Αφ’ ενός επειδή δεν ήθελε να σχηματίσει «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» με προερχόμενους απ’ όλα τα τότε κόμματα υπουργούς, που ενδεχομένως θα του δημιουργούσαν προβλήματα στο κυβερνάν. Αφ’ ετέρου για να υπάρχει ένα «όργανο εθνικής ενότητας» για τους χειρισμούς του εθνικού θέματος, ήτοι του Κυπριακού, δεδομένης της ολέθριας, μακαριακών - γριβικών, εμφυλιοπολεμικής εμπειρίας, η οποία προηγήθηκε αιματηρώς και συνέτεινε ως πρωταίτιος εσωτερικός παράγων, στην εθνική καταστροφή του ΄74.

Τ Ο Υ Ε.Σ. η ύπαρξη και λειτουργία, με τη συμμετοχή των ηγετών των εκάστοτε εν τη Βουλή κομμάτων, που συνεδριάζει όποτε αποφασίζει ο εκάστοτε ΠτΔ ως εξωθεσμικό συμβουλευτικό του όργανο επί του Κυπριακού, είναι ο κύριος λόγος που η Βουλή στερήθηκε οικειοθελώς οιουδήποτε ουσιαστικού κι αποφασιστικού ρόλου στη διαχείριση του Κυπριακού και στην αναζήτηση Εθνικής Στρατηγικής. Μ’ ελάχιστες εξαιρέσεις, το Κυπριακό δεν υπήρξε θέμα συζητήσεων στη Βουλή, πλην των εκφωνουμένων παρεμπιπτόντως αγορεύσεων, αφού οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων, κομματάρχες, μετέχουν στο «αποκλειστικής αρμοδιότητας επί του Κυπριακού» Ε.Σ. Ακόμη και των διαφωνούντων επί του Κυπριακού κομμάτων ο ρόλος εξαντλείται στο τι θα πουν οι ηγέτες τους στο Ε.Σ. και ποια στάση θα τηρήσουν εκεί, έναντι της πολιτικής του εκάστοτε ΠτΔ, συν οι επί τη ευκαιρία της συνεδρίασης του Ε.Σ. δηλώσεις τους στα ΜΜΕ. Έτσι, όσο σπάνιες υπήρξαν οι επί του Κυπριακού συζητήσεις στη Βουλή, σπανιότερες έως ανύπαρκτες υπήρξαν διαχρονικά εντός των κομματικών οργάνων.

Κ Υ Ρ Ι Ο Τ Ε Ρ Ο Σ και καθοριστικός, προφανώς, λόγος γι’ αυτό είναι το προερχόμενο από την ανά 5ετία εκλογική λαϊκή βούληση γεγονός ότι, έκτοτε, απ’ το 1976 κι εντεύθεν, παραμένουν ισχυρότερα και μεγαλύτερα τα δύο κόμματα, ο ΔηΣυ και το ΑΚΕΛ, στη Βουλή και στο Ε.Σ., με ταυτόσημη την εμμονή τους στη διζωνική συνθηκολόγηση. Κάτω απ’ το βάρος αυτών των «ογκόλιθων» στα εκάστοτε εκλογικά ποσοστά, που παίζουν και τον ουσιαστικότερο ρόλο στην εκλογή του εκάστοτε ΠτΔ, οι όποιοι άλλοι μικρότεροι, μόνο περιθώρια επιδερμικού κλεφτοπολέμου αισθάνονται ότι τους απομένουν. Και τη σιγουριά ότι οι οποιεσδήποτε, ακόμη κι εξαντλητικά μελετημένες γραπτές εισηγήσεις τους για μιαν άλλη στρατηγική στο Κυπριακό κι αν εισηγηθούν, ούτε καν θα ληφθούν υπ' όψιν!

Π Ρ Ο Σ Φ Α Τ Α , με πρόσχημα την ανακοίνωση από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μ. Σιζόπουλο, γνωστών σε Τούρκους κι Οηέδες, εγγράφων των διαπραγματεύσεων, ο ΠτΔ Ν. Αναστασιάδης ανέστειλε τη λειτουργία του Ε.Σ. Δήλωσε ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου θ’ αποφασίσει εάν και πώς θα το επαναλειτουργήσει.

Π Ρ Ο Φ Α Ν Ω Σ η ελπίδα του είναι ότι οι εκλογές δεν θα διαταράξουν την πρωτοκαθεδρία των ΔηΣυ & ΑΚΕΛ. Οπότε θα υποχρεώσει ξανά τους «μικρούς» σε συμμόρφωση για τη συμμετοχή τους στο Ε.Σ. Ποια θα είναι επί της ουσίας η περαιτέρω διζωνική «διαχείριση του Κυπριακού», κατά πάσαν πιθανότητα θα καθοριστεί από έναν άλλο παράγοντα: Με βάση τα κομματικά ποσοστά των εκλογών της προσεχούς Κυριακής, τον σχεδιασμό συμμαχιών για τις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2018…
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ


Top