Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Προσδοκίες Αναστάσεως

Προσδοκίες Αναστάσεως

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο Πρώτο


Προσδοκώ Ανάστασιν: Προσδοκούμε την Ανάσταση της Κερύνειας μας. Αναστάσιμες να ηχήσουν με διπλοφατσιές, στα ελευθέριά της, οι καμπάνες του καθεδρικού μας Αρχάγγελου Μιχαήλ. Με την Γαλανόλευκη ν’ ανεμίζει ελεύθερη στο καμπαναριό. Κι όσοι φιλοξενούμενοί μας δεν χωρούν στον ναό, να χορεύουν αναστάσιμους τσάμικους και καλαματιανούς και καρσιλαμάδες κι ό,τι θέλ’ η ψυχούλα τους, στην ακτή Κανάρη του λιμανιού μας και κάτω απ’ το μπαλκόνι του Συνδέσμου Αποφοίτων Γυμνασίου Κυρηνείας.
 
 Προσδοκούμε να ξαναστηθεί στην θέση της η πινακίδα «Οδός Ελλάδος» στον κεντρικό δρόμο της Κερύνειας μας. Κάποιος ν’ ανοίξει εκεί και τα λατρευτά παγωτά του Σκαναβή και τα κεντήματα της Έλλης μας της Σταύρου. Και ξανά στην θέση του ο ανδριάντας του Μακαρίου μας του 2ού απέναντι απ’ την Μητρόπολή μας.
 
 Προσδοκούμε να πλεύσουμε με τις σκούνες και τις βάρκες μας προς μαϊστροτραμουντάνα απ’ το λιμανάκι μας. Για να ρίξουμε τα πρώτα -μετά από 42 χρόνια φρικτής τουρκικής σκλαβιάς- στεφάνια στον υγρό τάφο του υποπλοίαρχου Λευτέρη Τσομάκη, του αρχικελευστή Βιτουλαδίτη, των κελευστών Καρέτσου και Δεριτσιώτη, των μηχανικών Στιβακτά και Κουτσουράδη και των ναυτών Χρίστου Καρεφυλλίδη, Φοίβου Φιερού και Χρίστου Κεφαλλωνίτη. Των πρώτων ηρωικών νεκρών μας, 05:30 του Σαββάτου 20ής Ιουλίου 1974, της τορπιλακάτου Τ-3 της Εθνικής Φρουράς, που βγήκαν ν’ αναμετρηθούν με τον τουρκικό στόλο εισβολής και τους βύθισε η πολεμική αεροπορία του Αττίλα.
 
Κάθε χρόνο, τη Μεγάλη Βδομάδα εντονότερα, εξ όλης της ψυχής και διανοίας, 41 χρόνια, αυτήν την Ανάσταση προσδοκούμε οι Κερυνειώτες για την Κερύνεια μας. Οι Μορφίτες για την Μόρφου μας. Οι Βαρωσιώτες για την Αμμόχωστό μας. Οι Καρπασίτες για την Καρπασία μας. Όλοι, ανεξαιρέτως, οι Έλληνες Κύπριοι για όλη την Κύπρο. Και για το κάθε ένα μας χωριό και κωμόπολη και συνοικία των σπιτιών μας. Των πατρογονικών μας εστιών. Των νεκροταφείων των παππούδων μας. Των βουνών μας στον Πενταδάκτυλο. Απ’ τον Κυπαρισσόβουνο, στον Άγιο Ιλαρίωνα ώς το Βουφαβέντο, την Χαλεύκα και την Καντάρα. Κι όλων των αγαπημένων μας ακτών. Απ’ το Καραβοστάσι ώς την Όρκα, απ’ την Αϊρκώτισσα, στο Πέντε Μίλι, απ’ το Ακαπούλκο του Παχυάμμου ώς τον Δαυλό, απ’ τις Χελώνες τ’ Αποστόλ’ Ανδρέα, στη Χάραυτη του Τρικώμου κι απ’ το Ακταίο και ώς τις Καλαμιές του Βαρωσιού μας. Για μας και τα παιδιά μας.
 
Την Ανάσταση της σταυρωμένης 42 χρόνια ζωής μας προσδοκούμε. Και γράφουμε ξανά τις προσδοκίες μας. Με παρρησία. Για να μην διαλάθουν της προσοχής του Λεμεσιανού Προέδρου μας, κ. Αναστασιάδη, που δεσμεύεται λέει και διαβεβαιώνει ότι κήδεται των προσδοκιών και ανησυχιών και ημών των Ελλήνων Κυπρίων.
 
Αναστήτω ο Θεός και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί αυτού. Αύτη η ημέρα ην εποίησεν ο Κύριος αγαλλιασώμεθα και ευφρανθώμεν εν αυτή. Αναστάσεως ημέρα λαμπρηνθώμεν λαοί.
Καλήν Ανάστασιν.
 
Και καλή λευτεριά.

Top