Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Θεόφιλος Γεωργιάδης, Λόρδος Βύρων, Σανταρόζα και το 32χρονο

Θεόφιλος Γεωργιάδης, Λόρδος Βύρων, Σανταρόζα και το 32χρονο

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΘεόφιλος Γεωργιάδης, Λόρδος Βύρων, Σανταρόζα και το 32χρονο Κουρδικό…

Το υπ' αριθμόν ένα 
υπαρξιακό πρόβλημα του τουρκικού κράτους εξακολουθεί να είναι, ολοένα οξύτερο κι αιματηρότερο, το Κουρδικό Ζήτημα: Της επιζητούμενης, με ποταμούς αιμάτων διεκδικούμενης επί δεκαετίες, Κουρδικής Απελευθέρωσης. Το Κουρδικό: Η αχίλλειος πτέρνα, όχι μόνο των νεο-οθωμανικών επιδιώξεων της 14ετούς ήδη εξουσίας, απ’ το 2002, των Τουρκο-Ισλαμιστών του Ερντογάν, αλλά και των προκάτοχών τους στην εξουσία Κεμαλιστών. Του αιμοσταγούς, «σύγχρονου» από το 1923, τουρκικού κράτους. Που οικοδομήθηκε επί των διαπραχθέντων από τους Τούρκους γενοκτονιών, λεηλασιών, αρπαγών και λαφυραγωγίας, σε βάρος των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας και των Ασσυρίων. Εναντίον των οποίων, οι σχεδιαστές των Γενοκτονιών Νεότουρκοι και Κεμαλιστές, είχαν χρησιμοποιήσει ως όργανά τους και Κούρδους φύλαρχους, προτού σφάξουν και τους ίδιους. Ένα μονίμως εθνικιστικό, ακραίου ρατσιστικού σοβινισμού, ιδιοτύπως φασιστικό, ιδιαζόντως νεο-χιτλερικής χαρακτηροδομής, τουρκικό κράτος…

Πριν από 32 χρόνια, η κατ’ επανάληψη ματαίωση των ελπίδων της τουρκικής αριστεράς για εκδημοκρατισμό της χώρας κι η αιματηρή εξόντωση των κινημάτων της δεκαετίας 1970 - 1980 απ’ τα διαδοχικά στρατιωτικά πραξικοπήματα, ωρίμασε τον καρπό έναρξης της ένοπλης Κουρδικής Επανάστασης:

Η 15η Αυγούστου 1984 αποτελεί, στην κουρδική ιστορία, το αντίστοιχο της ελληνικής 25ης Μαρτίου 1821. Και, για τους Κούρδους, το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν ΡΚΚ απ’ το 1978, με αρχηγέτη τον φυλακισμένο απ’ το 1999 Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αποτελεί το αντίστοιχο της Φιλικής Εταιρείας των Ελλήνων του Εικοσιένα. Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 πέτυχε, σε εννέα χρόνια, το 1830 ν’ αναγνωρισθεί το πρώτο ανεξάρτητο ελλαδικό κράτος. Η Κουρδική Επανάσταση, τριάντα δύο χρόνια από την έναρξή της, 1984-2016, δεν πέτυχε ακόμη το ζητούμενο. Πολλές αιτίες και πολλοί, διαφορετικοί παράγοντες συνέβαλαν σ’ αυτό. Οι διεθνολόγοι θα έλεγαν πρωτίστως ότι, το ΝΑΤΟ, της νατοϊκής Τουρκίας, αποδείχθηκε ισχυρότερο από την Ιερή Συμμαχία του Μέτερνιχ. Οι κοινωνιολόγοι θα εντόπιζαν και τις υποκειμενικές αδυναμίες της πολυδιασπασμένης, κατατεμαχισμένης και χειραγωγούμενης, καθυστερημένα υπανάπτυκτης, κουρδικής οντότητας. Οι ιστορικοί θα πρόσθεταν επιπλέον ότι: Η Κουρδική Επανάσταση δεν κατάφερε να προσελκύσει τόσους Φιλοκούρδους, όσους Φιλέλληνες πέτυχε να συστρατεύσει υπέρ της η Ελληνική Επανάσταση. Δεν είχε ο Κουρδικός Αγώνας (1984-2016) το ισάξιο αντίστοιχο του θυσιασθέντος στο Μεσολόγγι 19 Απριλίου 1824 Βρετανού Λόρδου Βύρωνα, ή, του θυσιασθέντος στη Σφακτηρία 8 Μαΐου 1825 Ιταλού Σαντόρε ντι Σανταρόζα και των άλλων πολλών φιλελλήνων. Ο αγώνας του «αγνοούμενου και άγνωστου» επί δεκαετίες κουρδικού λαού δεν πέτυχε την ανάπτυξη αντίστοιχου φιλοκουρδικού κινήματος διεθνούς αλληλεγγύης και συμπαράστασης, ικανού να στριμώξει αποτελεσματικά το τουρκικό κράτος.

Εικοστή Μαρτίου σήμερα. Ημέρα Κυριακή. Όπως πριν ακριβώς 22 χρόνια: Την Κυριακή 20ή Μαρτίου 1994 τη νύκτα, πληρωμένος πράκτορας των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, ανδράποδο του υποκόσμου, δολοφόνησε με πέντε σφαίρες, μόλις κατέβηκε απ’ τ’ αυτοκίνητό του έξω από το σπίτι του, στην οδό Θουκυδίδη της Αγλαντζιάς στη Λευκωσία, τον 37χρονο Εκπρόσωπο της κυπριακής Επιτροπής Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν, λειτουργό του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ΘΕΟΦΙΛΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ.

Η διαταγή για τη δολοφονία του ακούραστου αγωνιστή της ελληνο-κουρδικής απελευθερωτικής συμμαχίας δόθηκε απ’ τα υψηλότερα δώματα της εξουσίας του τουρκικού κράτους. Επειδή κρίθηκε άκρως επικίνδυνη για την Τουρκία η φιλοκουρδική δράση την οποία ο Θεόφιλος ανέπτυξε από το 1987, με αιχμή την αποφασιστική υποκίνηση της διεθνούς αλληλεγγύης στον κουρδικό απελευθερωτικό αγώνα. Δεν ήταν μόνο οι επαφές που πέτυχε, ανάμεσα σε βουλευτές της Κύπρου και της Ελλάδος με το ΡΚΚ και οι επισκέψεις, με τηλεοπτικό συνεργείο του ΡΙΚ, στην ακαδημία Μαχσούμ Κορκμάζ εκπαίδευσης των Κούρδων ανταρτών και ανταρτισσών στην Κοιλάδα Μπεκάα. Δεν ήταν μόνο η καθημερινή πληροφόρηση και δημοσιότητα των γεγονότων της κουρδικής επανάστασης και η σθεναρή απόκρουση της τουρκικής προπαγάνδας στα ΜΜΕ. Ήταν και η πρώτη στην ιστορία γιγαντιαία κι επιτυχής διοργάνωση στις Βρυξέλλες, διήμερου διεθνούς συνεδρίου για το Κουρδικό, αρχές Μαρτίου 1994, που προκάλεσε τη μέγιστη ενόχληση στο τουρκικό κράτος ώστε να διατάξει την εξόντωση του Θεόφιλου.

Στα αρχεία της κρατικής τηλεόρασης του ΡΙΚ είναι οι ταινίες των επισκέψεων βουλευτών και δημοσιογράφων που διοργάνωσε ο ηρωικός Θεόφιλος, με τον αείμνηστο δημοσιογράφο του ΡΙΚ Δημήτρη Ανδρέου στην ακαδημία εκπαίδευσης των Κούρδων και στον αρχηγό τους τον Οτσαλάν. Είναι επίσης και η μακρά τηλεοπτική συνέντευξη του Θεόφιλου στον τότε δημοσιογράφο και νυν ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Τάκη Χατζηγεωργίου, στην εκπομπή «Χωρίς Πλαίσια» της 24ης Μαρτίου 1992. Καλόν είναι να ξαναπροβληθούν. Για την κατανόηση της συνεχιζόμενης έκτοτε, 32χρονης ήδη, Κουρδικής Επανάστασης.


Top