Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Τα ψέματα του Αναστασιάδη…

Τα ψέματα του Αναστασιάδη…

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΓιατί άραγε, χρειάστηκε κι επέλεξε να πει ΨΕΜΑΤΑ στη Βουλή και στον λαό, στην «ιστορική ομιλία» του της παρελθούσης Πέμπτης, 11ης Φεβρ. 2016, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης; Ποια ήταν, άραγε, η σκοπιμότητα, όταν παραποίησε τη ρητή πρόνοια της Παραγράφου Τέσσερα της Κοινής Διακήρυξης («κοινού ανακοινωθέντος»), που ο ίδιος είχε συνομολογήσει δύο ακριβώς χρόνια νωρίτερα, την Τρίτη, 11 Φεβρ. 2014, με τον Ντερβίς Έρογλου; Και η οποία αποτελεί τη βάση, το πλαίσιο και τον σκελετό της «λύσης» που διαπραγματεύεται από τον Μάιο του 2015 με τον Ακιντζί.

Γιατί  αντικατέστησε τη ρητή αναφορά του επίσημου (ελληνιστί, αγγλιστί και τουρκιστί) Εγγράφου της 4ης Παραγράφου σε «Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία», με την ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ, παντελώς ανύπαρκτη στο Έγγραφο «Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία»; (Δες και στο ΕΙΡΗΣΘΩ, «Λαθροχειρία Αναστασιάδη στην 4η Παράγραφο της 11ης Φεβρ. 2014», χθες, «Σ», 14.2.16, σελ. 11)…

Άπαντες μπορούν ν’ αντιληφθούν -ελληνομαθείς, αγγλομαθείς, τουρκομαθείς και πολύγλωσσοι- με στοιχειώδεις γνώσεις Κυπριακού και Εγγράφων ότι:

- Άλλο πράγμα είναι η κατ’ ισχυρισμόν Αναστασιάδη και με διαστρέβλωση, υπό του ιδίου, «Η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία», «The United Republic of Cyprus», «Birlesik Kibris Cumhuriyeti», η οποία ΟΥΔΑΜΟΥ αναγράφεται είτε στην 4η είτε σε οιανδήποτε άλλη Παράγραφο του Εγγράφου της 11ης Φεβρ. 2014 και:

- Άλλο πραγμα  η αυθεντική και ρητή αναφορά της 4ης Παραγράφου για «Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία», «The United Cyprus Federation» και «Birlesik Kibris Federasyonu», που ο ίδιος συνομολόγησε με τον Έρογλου, συνδραμούσης τότε αυτοπροσώπως ενταύθα και της κ. Βικτώριας Νούλαντ του State Department των ΗΠΑ.

Ψεύδος, το οποίο, ευθέως σχετίζεται με την ούτω καλούμενη «Μετεξέλιξη της ΚΔ». Για το οποίο ο ΠτΔ υφίσταται επικρίσεις, από την πλειοψηφία των ηγεσιών των Ελλήνων Κυπρίων (πλην ΑΚΕΛ & ΔηΣυ). Ιδιαίτερα, εσχάτως, μετά την κατ’ επανάληψιν ρητή απόρριψη της «Μετεξέλιξης της ΚΔ» από τον κ. Ακιντζί (1.9.2015) και τον εκπρόσωπό του κ. Μπουρτζιού (4 & 5.2.2016). Αλλά, στην 90λεπτη δημηγορία του απ’ το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο κ. Αναστασιάδης, δεδηλωμένο στόχο είχε τους Έλληνες επικριτές του και όχι τους Τούρκους.

Σε κανένα σημείο της ομιλίας του δεν έθιξε τους Τούρκους. Τους επιδαψίλευσε την «κατανόησή» του: Π.χ., στο κεφάλαιο «Γ. Μετεξέλιξη της ΚΔ», στην ομιλία του, είπε επί λέξει: «Θέλω να σημειώσω πως αν κατανοώ τους λόγους γιατί η τουρκική ηγεσία προβάλλει έναν ανάλογο ισχυρισμό, αυτό που δεν αντιλαμβάνομαι είναι τα όσα προβάλλουν κάποιες των πολιτικών ηγεσιών». Κι απέφυγε εντελώς να αναφέρει τους…|κατανοητούς απ’ τον ίδιο «λόγους» των Τούρκων…

Βάσιμη υποψία  της στήλης: Κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ο κ. Αναστασιάδης παραποιούσε, διαστρέβλωνε κι εξωράιζε ως «θετικές» -για να υποστηρίξει το ΝΑΙ- τις πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν, στην ομιλία του της 15ης Απριλίου 2004 στο τότε Έκτακτο «μπλε-ροζ» Συνέδριο του ΔηΣυ, έτσι και τώρα, 11η Φεβρ. 2016, προς τη Βουλή και στον λαό.

Διαβάστε προσεκτικά την «ιστορική ομιλία» του. Είπε, για παράδειγμα, ότι: «Η συνθήκη Εγκαθίδρυσης της ΚΔ του 1960 θα παραμείνει σε ισχύ». Όμως ΠΟΥΘΕΝΑ στη συμφωνία του με τον Έρογλου της 11.2.2014 δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Ούτε ρητώς, ούτε υπονοουμένως. Απλώς ξεφούρνισε ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΨΕΜΑ, απ’ την τσέπη του. Για τα… λοιπά, προσεχώς.
 


Top