Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Ομιλίες Αναστασιάδη 15.4.2004 & 11.2.2016

Ομιλίες Αναστασιάδη 15.4.2004 & 11.2.2016

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΓια να αντιληφθεί και να εκτιμήσει κάθε ενδιαφερόμενος μελετητής, σφαιρικότερα και βαθύτερα την προψεσινή 90λεπτη δημηγορία του προέδρου Αναστασιάδη στη Βουλή για το Κυπριακό, τη συνολική δομή των επιμέρους επιχειρημάτων του, των εξηγήσεων, ερμηνειών, ισχυρισμών και βεβαιοτήτων που παρέθεσε υπέρ της πολιτικής του και κατά των επικριτών της, γενικά για τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ειδικότερα για την Κοινή του Διακήρυξη της 11ης Φεβρ. 2014 με τον Έρογλου και, όλως ιδιαιτέρως, για τις συνεχιζόμενες από τον Μάιο του 2015 συνομιλίες του με τον Ακιντζί, εισηγούμαστε ότι, ένας πολύ χρήσιμος κι αποκαλυπτικά ορθότερος τρόπος είναι ο εξής:

Παράλληλη μελέτη και σύγκριση με τα επιχειρήματα, τις εξηγήσεις, ερμηνείες, ισχυρισμούς και βεβαιότητες που ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης είχε παραθέσει, στην επίσης μακράς διάρκειας ομιλία που είχε εκφωνήσει, ως πρόεδρος του ΔηΣυ, την Πέμπτη 15 Απριλίου 2004, στο Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔηΣυ, όπου, με πλειοψηφία 77,6% (686 συνέδρων) έναντι 21,3% (188 συνέδρων), το κόμμα, με μπλε και ροζ ψήφους στην ανάταση χειρών, αποφάσισε να ψηφίσει ΝΑΙ στο Σχέδιο Ανάν. Βεβαίως εννέα μέρες αργότερα, στο Δημοψήφισμα του Σαββάτου 24 Απρ. 2004, το 66% των ψηφοφόρων του ΔηΣυ, δεν ακολούθησαν την απόφαση του Συνεδρίου του κόμματός τους και ψήφισαν ΟΧΙ. Συναποτελούντες, τότε, το συνολικό 76% του λαού που απέρριψαν το Σχ.Ανάν.

Προψές  στη Βουλή ο ΠτΔ λησμόνησε ν’ αρχίσει την ομιλία του με τον όρκο του αρχαίου Αθηναίου εφήβου «την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω», με τον οποίο ο ίδιος είχε ξεκινήσει κι ολοκληρώσει την υπέρ του ΝΑΙ αγόρευσή του τής 15ης Απριλίου 2004.

Αλλ' όμως,  όπως υπερασπίστηκε, τότε, με την ίδια λογική και θέρμη, πριν από 12 χρόνια, με 17 αριθμημένα επιχειρήματα και πολλές υποπαραγράφους, ως «θετικές» τις πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν, περί ΔΔΟ, λειτουργικότητας του κράτους [Ανάν], διασφάλισης συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μίας και μόνης κυριαρχίας, διεθνούς προσωπικότητας και μίας και μόνης υπηκοότητας, επιστροφής εδαφών, ελευθερίας διακίνησης, κατάργησης όλων των μόνιμων αποκλίσεων από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο κ.ο.κ., με τον ίδιο και παραπλήσιο τρόπο υποστήριξε προψές, τα ίδια ακριβώς θέματα που συμφώνησε με τον Έρογλου 11.2.2014 και συγκλίνει με τον Ακιντζί από πέρυσι τον Μάιο μέχρι σήμερα.

Οι φιλομαθείς αναγνώστες δύνανται εύκολα να αναζητήσουν διαδικτυακώς την Ομιλία Αναστασιάδη 15.4.2004 και στην ιστοσελίδα του ΔηΣυ.

Χάρηκε βέβαια χαράν μεγάλην, χθες, η «Χαραυγή» του ΑΚΕΛ για την αγόρευση Αναστασιάδη στη Βουλή: «Επτά Προέδροι με έναν στόχο - τη Δ.Δ.Ο.» ήταν θριαμβευτικός ο κύριος τίτλος της εφημερίδας. Αλλά, βέβαια, δεν στοχάστηκαν ότι αυτός πιθανόν να είναι ένας από τους κύριους λόγους που, επί Επτά Προέδρων κι επί 42 συναπτά έτη, αφ’ ενός απέτυχαν να λύσουν «διζωνικά» το Κυπριακό κι αφ’ ετέρου - το σπουδαιότερο - πέτυχε Επί Επτά Προέδρων να εδραιώνει ατιμώρητος ο Τούρκος Κατακτητής τη διχοτόμηση και τον εποικισμό της Κύπρου και να σέρνει, τώρα, ξανά, τους Έλληνες, με τον 7ο Πρόεδρό τους, στα πρόθυρα υπογραφής «λύσης» επέκτασης της Ισότιμης Τουρκικής Συγκυριαρχίας εφ’ ολοκλήρου της νήσου…

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΑ 13.2.16
Μετά την αγόρευση - μονόλογο του ΠτΔ για «ενημέρωση» της Βουλής επί του Κυπριακού, ποιες άραγε κοινοβουλευτικές ομάδες θα κρίνουν χρήσιμο να εγγράψουν για κατεπείγουσα πολυήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής τους ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ του στο Κυπριακό, ώστε ν’ ακουστούν εκεί όλες οι διαφορετικές γνώμες και να καταγραφούν στα πρακτικά, έστω για τους μελλοντικούς μελετητές του ρόλου του Κοινοβουλίου στο πρώτιστο εθνικό θέμα επιβίωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας;


Top