Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Ιστορικό ντοκουμέντο Χικμέτ - Καβάζογλου

Ιστορικό ντοκουμέντο Χικμέτ - Καβάζογλου

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο Πρώτο


Ένα άγνωστο ντοκουμέντο: Μήνυμα που έστειλε το 1954, από τη Μόσχα, ο μεγάλος Τούρκος κομμουνιστής ποιητής Ναζίμ Χικμέτ (1902-1963) στον 30χρονο τότε Τ/κ κομμουνιστή Ντερβίς Αλί Καβάζογλου, μετέπειτα μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1965 από την ΤΜΤ. Μήνυμα προς υποστήριξη -τότε- του αγώνα των Ελλήνων Κυπρίων για Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Το αποκάλυψε την Παρασκευή 15.1.2016, σε συναυλία για τον ποιητή, ο κ. Ν. Κιζίλγιουρεκ. Το δημοσίευσε την επαύριον στον «Πολίτη» (σελ. 7) η κ. Μ. Ευαγγέλου:
 
Μήνυμα Χικμέτ στην Κύπρο: «Η έκκληση των Τούρκων αδελφών σας είναι αυτή: Ενώστε τις δυνάμεις σας με τους Έλληνες αδελφούς σας για την ειρήνη και την ελευθερία στην Κύπρο, ώστε να απαλλαγεί το νησί από τον αποικισμό και τη λειτουργία του ως στρατιωτική βάση για τον ιμπεριαλισμό. Πολεμήστε μαζί, στο ίδιο χαράκωμα. Το νησί της Κύπρου έγινε σήμερα θωρηκτό κι αεροσκάφος στα χέρια των εχθρών της ανθρωπότητας, πλοίο που βρέχει τον θάνατο.
Για να γίνει το πράσινο νησί σας πλοίο της ειρήνης, της ζωής και της αδελφοσύνης, δοθείτε ψυχή τε και σώματι στον αγώνα των Ελλήνων αδελφών σας. Μόνο έτσι βοηθάτε τους Τούρκους αδελφούς σας, μόνο έτσι παραστέκεστε στους Τούρκους πατριώτες που μάχονται για την εθνική ανεξαρτησία της Τουρκίας, την ελευθερία, την ευτυχία του τουρκικού λαού και την παγκόσμια ειρήνη» («Π» 16.1.16).
 
Το 1954, οι Έλληνες Κύπριοι, μ’ επικεφαλής τον Εθνάρχη Μακάριο Γ΄, κλιμάκωναν στον ΟΗΕ τον αγώνα για τον τερματισμό της Αγγλοκρατίας και την Ένωση με την Ελλάδα. Η Βρετανία απάντησε με το «ουδέποτε» του Χόπκινσον. Πράγμα που οδήγησε στην έναρξη του ένοπλου αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. την 1η Απριλίου 1955.
 
Δεκαέξι μέρες αργότερα, στις 17 Απριλίου 1955, δημοσιεύτηκε στην αριστερή «ΑΥΓΗ» των Αθηνών ότι: «Στις φωνές των προοδευτικών ανθρώπων όλου του κόσμου υπέρ του δικαιώματος της αυτοδιαθέσεως της Κύπρου και της Ενώσεώς της με την Ελλάδα, ήρθε να προστεθή χθες και η φωνή -η μόνη μέχρι στιγμής από τουρκικής πλευράς- του μεγάλου Τούρκου ποιητού Ναζίμ Χικμέτ.
Ο Χικμέτ απηύθυνε μήνυμα στους Τούρκους της Κύπρου, στο οποίο τονίζει ότι η Κύπρος ήταν πάντοτε ελληνική. Δεν υπάρχει, γράφει, κανένα ζήτημα για την ελληνικότητα της νήσου. Η πλειοψηφία των κατοίκων της είναι Έλληνες και δίκαια αγωνίζονται για την Ένωσιν της νήσου με την Ελλάδα. Απευθυνόμενος ειδικώτερα στην τουρκική μειονότητα της Κύπρου, ο Τούρκος ποιητής τονίζει ότι πρέπει να συνεργασθή με τους Έλληνες Κυπρίους για την απαλλαγή της νήσου από τον Αγγλικό ιμπεριαλισμό. […] Εκείνοι, καταλήγει, που προσπαθούν να στρέψουν τους Τούρκους εναντίον των Ελλήνων, μόνον το συμφέρον του ξένου κατακτητή εξυπηρετούν»…
 
Στο βιβλίο του, «ΑΚΕΛ με τόλμη και παρρησία» (2010), το παλαιό στέλεχος και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Παύλος Δίγκλης, έγραψε ότι σε συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, 21.12.1961, ο ίδιος είχε εισηγηθεί την εγκατάλειψη της Ένωσης, αλλά: «ούτε ο Καβάζογλου, μέλος της Κ.Ε. που παρευρισκόταν στη συνεδρία, υποστήριξε τη θέση μου. Συντάχθηκε [υπέρ της Ένωσης] με την ηγετική πυραμίδα. Συζήτησα το θέμα μαζί του, μερικούς μήνες αργότερα. Υποστήριξε έντονα τη γραμμή της ηγεσίας»…
Λάζ.Α.Μαύρος
 
Ερώτηση 
Ετοιμαζόμενος για το Νταβός ο πρόεδρος Αναστασιάδης, έχει άραγε τον καιρό και την διάθεση, να μελετήσει τις 19 σελίδες των ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ (236-254) του βιβλίου του στενού του συνεργάτη και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Ν. Χριστοδουλίδη για «Τα Σχέδια λύσης του Κυπριακού», εκδ. Καστανιώτη 2009; Και, δύναται να ωφεληθεί, άραγε;
Λάζ.Α.Μαύρος
 

Top