Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Χαράλαμπος Μούσκος ο πρώτος των γενναίων

Χαράλαμπος Μούσκος ο πρώτος των γενναίων

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο Πρώτο


Πρωτοστών γενναίων ανταρτών της Ε.Ο.Κ.Α. που θυσιάστηκε σε μάχη, πριν από 60 ακριβώς χρόνια, την Πέμπτη 15 Δεκ. 1955, ο πρωτεξάδελφος του ηγέτη του αγώνα Εθνάρχη Μακαρίου: Ο 23χρονος ήρωας Χαράλαμπος Μούσκος. Στην αποτυχημένη ενέδρα, στο Μερσινάκι των αρχαίων Σόλων, των εύψυχων, αλλ’ άπειρων ακόμη κι ανεκπαίδευτων αγωνιστών της ανταρτικής ομάδας του μετέπειτα (18.1.1957) θυσιασθέντος Μάρκου Δράκου.
 
Ο Μούσκος ήταν απ’ τους πρωτεργάτες: Μετείχε στις πρώτες ομάδες δολιοφθορέων που όρθωσαν στους Ελληνικούς Αιώνες την κορυφαία συνέχεια του αγωνιζόμενου Ελληνισμού, με τις βόμβες τους, πριν από το χάραμα της Παρασκευής 1ης Απριλίου του 1955. Έπεσε από τα πυρά του Άγγλου ταγματάρχη Brian Jackson Coombe. Μετά που τα δικά του πυρά και του Δράκου φόνευσαν στην ενέδρα τον υποδεκανέα James Brian Morum. Στην ίδια μάχη τραυματίστηκε και συνελήφθη ο Ανδρέας Ζάκος. Μαζί με τον Χαρίλαο Μιχαήλ. Αμφότεροι απαγχονίστηκαν απ’ τους Εγγλέζους 9 Αυγ. 1956. Μαζί με τον αγιότερο της Ε.Ο.Κ.Α., τον Ιάκωβο Πατάτσο.
 
Στην αγκαλιά του νεκρού Μούσκου οι Άγγλοι βρήκαν το αυτόματό του. Ένα γερμανικό «Μαρσίπ»: ΜΡ-40 Schmeisser 9 χλστ. με αριθμό 4137. Στην αριστερή τσέπη του πουκαμίσου του, μια βαμμένη απ’ το αίμα του κόλλα τετραδίου. Με χειρόγραφους τους στίχους του τραγουδιού της Βέμπο του 1941: «Την Ελλάδα αγαπώ αλλά και σένα». Τους είχε, και στιχουργούσε μαζί τους, την ίδια εποχή, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης.
 
Βροντερή, γαλανόλευκη, πάνδημη, αγωνιστική, χείμαρρος λαού, ήταν η κηδεία του Μούσκου. Πλήθη υπόδουλων στους Εγγλέζους αδούλωτων Κυπρίων, λαοθάλασσα, σε όλους τους δρόμους, απ’ την Πεντάγυια ώς τη Φανερωμένη της Λευκωσίας, που περνούσε το φέρετρο του Ήρωα. Ασεβέστατοι οι Αποικιοκράτες, αμαύρωσαν τη νεκρώσιμη πομπή στην Πλατεία Μεταξά με επίθεση, καθώς η ιππήλατη νεκροφόρα του αείμνηστου Κολοκόσιη μετέφερε το φέρετρο απ’ την Φανερωμένη στο Κοιμητήριο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
 
Γιγάντιες γυναίκες, οι μανάδες μας, με τη Γαλανόλευκη σε ιστούς που έφταναν ώς τον ουρανό, τον κήδευσαν. Μ’ έναν Εθνικό Ύμνο που έφτανε ώς τα πέρατα του κόσμου κι αντηχεί ακόμα στην ψυχή μας 60 χρόνια. Από κείνη τη μέρα, από την Κηδεία του Χαράλαμπου Μούσκου και για να μην τους ξανασυμβεί, αποφάσισαν οι Εγγλέζοι του στρατάρχη Σερ Τζον Χάρντινγκ να μην επιτρέπουν τις κηδείες των Ηρώων μας και τους έθαβαν στα Φυλακισμένα Μνήματα…
 
Αφού τόσο φλέγεται η αυτού εξοχότητα ο ΠτΔ κ. Ν. Αναστασιάδης (όπως είπε στον Αθανάσιο Έλλις της «Κ» 13 Δεκ. 2015) ν’ ανταποκριθεί στις «ανησυχίες» του 76% που, αντίθετα από τον ίδιο και την Πλατφόρμα του ΝΑΙ, ψήφισε ΟΧΙ στο Σχ. Ανάν το 2004, γιατί, ρε παιδί μου, επί ΕΝΤΕΚΑ ολόκληρα χρόνια ΔΕΝ μας πήρε ούτε μια φορά τηλέφωνο για να του πούμε;
 
 

Top