Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Στραταρχική υποστάθμη

Στραταρχική υποστάθμη

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΣ Α Β Β Α Τ Ο 18.1.14 παρακολουθώντας τις τηλεοπτικές εικόνες της επίσκεψης, εκείνων των ημερών, του ΠτΔ στο Λονδίνο, είχαμε δημοσιεύσει την εξής ερώτηση: «Αναρωτήθηκε ποτέ ο κ. Ν. Αναστασιάδης, γιατί τα πολύ ωραία λόγια που ο ίδιος, ως Πρόεδρος της ΚΔ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, έγραψε στο Βιβλίο Διακεκριμένων Επισκεπτών στο Westminster Abbey του Λονδίνου, όπου κατέθεσε στεφάνι στο βρετανικό κενοτάφιο του Αγνώστου Στρατιώτη, ουδείς Βρετανός επίσημος πήγε ποτέ να γράψει στα Φυλακισμένα Μνήματα των Γνωστότατων Ηρώων της Κύπρου, ανάμεσά τους κι ο θυσιασθείς, σαν σήμερα πριν από 57 χρόνια, 18η Ιανουαρίου 1957, Μάρκος Δράκος;».

Μ Ε Θ Α Υ Ρ Ι Ο Κυριακή στην Ιερά Μονή Μαχαιρά τελείται το 57ο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του θυσιασθέντος εκεί, 3.3.1957, Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου. Απ’ το βιβλίο «Ζήδρος», του Σπ. Παπαγεωργίου (σελ.229), ανασύραμε το κείμενο της είδησης με την οποία ο δημιουργηθείς από τους Άγγλους το 1953 ραδιοσταθμός στην αποικία, η «Κυπριακή Ραδιοφωνική Υπηρεσία», μετέδωσε το βράδυ της Κυριακής 3 Μαρτίου 1957, την εξόντωση του «επικηρυγμένου διά του ποσού των πέντε χιλιάδων λιρών τρομοκράτου Γρηγορίου Αυξεντίου» στον Μαχαιρά. Έλεγε λοιπόν το ραδιόφωνο για τον θυσιασθέντα μετά από 10ωρη μάχη ήρωα: «Ο φονευθείς τρομοκράτης, εις μίαν εκδήλωσιν απελπισίας και απογνώσεως, ηρνήθη να εξέλθη του Κρησφυγέτου του και να παραδοθή, προετίμησεν δε αντάξιον της δειλίας και της ανανδρίας του θάνατον, όταν αι δυνάμεις ασφαλείας επετέθησαν κατά του οχυρού του διά να τον συλλάβουν»…

Θ Υ Μ Η Θ Η Κ Α Μ Ε ότι ο Οθωμανός Ιμπραήμ πασάς, εισβολέας στην επαναστατημένη Πελοπόννησο, μετά που οι ορδές του νίκησαν 20 Μαΐου 1825 στη μάχη στο Μανιάκι, τους 300 ηρωικούς αγωνιστές του Παπαφλέσσα, ζήτησε από τους στρατιώτες του να αναζητήσουν και να βρουν το νεκρό σώμα του Παπαφλέσσα. Όταν εκείνοι το βρήκαν, τους διέταξε να τοποθετήσουν πάνω στο ακέφαλο πτώμα το κεφάλι και να τον στήσουν σε μια βελανιδιά. Τότε ο Ιμπραήμ πλησίασε τον νεκρό Παπαφλέσσα και τον φίλησε στο μέτωπο, σε ένδειξη αναγνώρισης της γενναιότητας και του ανιδιοτελούς θάρρους του.

Θ Υ Μ Η Θ Η Κ Α Μ Ε ότι ο Βρετανός στρατάρχης σερ Τζον Χάρντινγκ, ο οποίος προτού διοριστεί Κυβερνήτης της αποικίας Κύπρου, ήταν Αρχηγός του Βρετανικού Αυτοκρατορικού Επιτελείου (Chief of the Imperial General Staff from 1952 to 1955 and Governor of Cyprus from 1955 to 1957), επιφύλαξε στον ηρωικό Αυξεντίου τη μεταχείριση που εκφώνησε το βράδυ της 3.3.1957 ο ραδιοσταθμός της Αυτού Εξοχότητας. Πράγματι αντάξια της δικής του στραταρχικής υποστάθμης ήθους….

ΕΡΩΤΗΣΗ
Από ΄δώ και μπρος, θα πρέπει άραγε, οι επικεφαλής του κρατικού ΡΙΚ, κάθε φορά που συνεδριάζει η ολομέλεια της Βουλής, να τηλεφωνούν στον πρόεδρο του κυβερνώντος ΔηΣυ κ. Αβέρωφ, για να παίρνουν την άδειά του και τις οδηγίες του, πόση ώρα θα πρέπει να μεταδίδουν τις ομιλίες της αντιπολίτευσης και πόση ώρα τις δικές του αγορεύσεις;


Top