Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Η Πειθαρχία το ζητούμενο

Η Πειθαρχία το ζητούμενο

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο Πρώτο


Διαβάσαμε ένα λογύδριο εξαγγελίας προτεραιοτήτων… «τρέχα γύρευε» του Υπουργού Παιδείας, σε τελετή έναρξης «Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας» που καλώς βέβαια οργάνωσε πριν από λίγες ημέρες ένα από τα σχολεία της Λευκωσίας: «Προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού είναι, μέσα από την ενεργό και βιωματική μάθηση και την αποτελεσματική συνεργασία σχολείου, οικογένειας και κοινότητας, να αναπτυχθούν σωστές στάσεις και συμπεριφορές σε θέματα οδικής ασφάλειας», είπε ο Υπουργός…
 
Πολύ ωραία λόγια κι ωραιότερες οι εξαγγελλόμενες κάθε τόσο προτεραιότητες, πλην όμως απελπιστικά μειωμένης αποτελεσματικότητας. Διότι, το συνολικό σύστημα των δημόσιων σχολείων -όλοι το γνωρίζουν- έχει από μακρού αποτύχει στο θεμελιωδέστερο: Να παιδαγωγεί πειθαρχημένους νέους και νέες.
 
Η πειθαρχία είναι το κατ’ εξοχήν ζητούμενο που λείπει. Όχι απλώς και μόνο στις - όποτε λάχει λόγος- «προτεραιότητες οδικής ασφάλειας», αλλά επί παντός στη σχολική καθημερινότητα και στην εξωσχολική δραστηριότητα. Ξεκινώντας από τα διδασκόμενα στις τάξεις μαθήματα και φτάνοντας ώς τη διαγωγή, στην τάξη και στην αυλή του σχολείου. Το σχολικό σύστημα έχασε τις ικανότητες διαπαιδαγώγησης πειθαρχημένων μαθητών. Αντίθετα, επιτρέπει την εκτροφή της ατιμωρησίας, την καλλιέργεια επικράτησης τής ήσσονος προσπάθειας, της αδιαφορίας και προπάντων τής έλλειψης σεβασμού στους κανόνες αυτοπειθαρχίας.
 
Λέμε διαρκώς ότι, το ύψιστο καθήκον του κράτους, με τους Νόμους του, με τον επαρκή Αστυνομικό του Έλεγχο και με τις αυστηρές Ποινές των Δικαστηρίων του, είναι ένα: Να κατορθώσει να επιβάλει σε όλους την Τροχαία Πειθαρχία. Ώστε να μειώσει τις Τροχαίες Ανθρωποκτονίες και τις Τροχαίες Αυτοκτονίες. Προφανώς όλοι μπορούμε ν’ αντιληφθούμε πόσο αποτελεσματικότερη δύναται να καταστεί αυτή η προσπάθεια, εάν εξ απαλών ονύχων, τα σχολεία επιτυγχάνουν να διαπαιδαγωγούν πειθαρχημένους, πολύ δε περισσότερο αυτοπειθαρχημένους, επί παντός, αυριανούς πολίτες.
 
Ασφαλώς και είναι επαινετές και χρήσιμες όλες οι δραστηριότητες, διαλέξεις κ.ο.κ. που αναπτύσσονται στις «Εβδομάδες Οδικής Ασφάλειας». Το θεμελιώδες, όμως, η σημασία του οποίου επεκτείνεται, όχι μόνο στην Απόκρουση του Τροχαίου Χάροντα αλλά σε όλους τους τομείς, είναι η Πειθαρχία.
 
Δηλαδή Η δήλωση του κ. Έσπεν Μπαρθ Έιντε, στο Κανάλι των ΗΕ, ότι «γνωρίζουμε από την πρόσφατη ιστορία πως δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα απ’ το να προχωρήσεις σε μια οικονομία υδρογονανθράκων, όσο υπάρχει πολιτική διαίρεση», ΔΕΝ αποτελεί, έμμεση πλην σαφέστατη, υπενθύμιση - επαναδιατύπωση τής τουρκικής απειλης πολέμου σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την αξιοποίηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ, την οποία είχε διατυπώσει, με τα δικά του λόγια, την Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου ε.έ. ΚΑΙ ο κ. Ακιντζί; Η κυβέρνηση και τα κόμματα τής ΚΔ πώς ακριβώς το εκλαμβάνουν;

Top