Απόψεις Λάζαρος Μαύρος 41 χρόνων Αδιέξοδο

41 χρόνων Αδιέξοδο

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΑσφαλές συμπέρασμα από την αναψηλάφηση και μελέτη των εκάστοτε διαφωνιών και αντιπαραθέσεων ανάμεσα στις κομματικές ηγεσίες, για το Κυπριακό και τη λύση του, από την Καταστροφή του 1974 έως και σήμερα, είναι ότι: Στο επίκεντρο των διαφωνιών ήταν πάντα το δίλημμα κι η αντιπαράθεση, εάν ενδίδουμε ή απορρίπτουμε, το εκάστοτε διαδοχικώς προϊόν των «διακοινοτικών» διαδικασιών, το οποίο σχηματοποιεί ο εκάστοτε Γ.Γρ. του ΟΗΕ με τους ειδικούς απεσταλμένους του και τους συν-ενδιαφερόμενους «συντονιστές» της Βρετανίας ιδίως και των ΗΠΑ. Προϊόν αποκλειστικά παραγόμενο από τις άτεγκτες κι ανυποχώρητες απαιτήσεις των Τούρκων αφ’ ενός και την ελληνική συμβιβαστική υποχωρητικότητα αφ’ ετέρου.

Δύναται να το διαπιστώσει κάθε μελετητής, ερευνώντας προσεκτικά στους τόμους και στην αρθρογραφία των εφημερίδων των προηγούμενων δεκαετιών. Όπως και στα αρχεία των ανακοινώσεων και των εκάστοτε επί του Κυπριακού τοποθετήσεων των ηγεσιών των κομμάτων κατά τη διάρκεια της 41ετίας:

  • στο επίκεντρο μία μόνιμη διαρκώς διαφωνία κι αντιπαράθεση, δύο χοντρικά αντιλήψεων, «δύο φιλοσοφιών» ή «δύο σχολών σκέψης», όπως κατά καιρούς αποκλήθηκαν:
  • της Ενδοτικής, απ’ τη μια και της Απορριπτικής, απ’ την άλλη, στάσης και γραμμής:
  • ξεκινώντας απ’ την εναρκτήρια απαίτηση των Τούρκων για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, περνώντας απ’ τους «σταθμούς» των διαδοχικών προτάσεων ή σχεδίων των Γενικών Γραμματέων του ΟΗΕ, Βάλτχαϊμ, Κουεγιάρ, Γκάλι, Ανάν και φθάνοντας στις εκάστοτε συμφωνίες, από εκείνη των Μακαρίου - Ντενκτάς της 12ης Φεβρ. 1977 ώς την πιο πρόσφατη, Αναστασιάδη - Έρογλου της 11ης Φεβρ. 2014.

Ασφαλής, λοιπόν, διαπίστωση είναι ότι: Επί των τουρκικών απαιτήσεων, όπως αυτές μορφοποιούνταν στη διαδικασία των λεγόμενων «διακοινοτικών» συνομιλιών, υπό την αιγίδα πάντα του Γ.Γρ. του ΟΗΕ, περιοριζόταν κι εξαντλείτο η όποια παραγωγή πολιτικής των εκάστοτε ηγεσιών και των όποιων άλλων πολιτικώς δρώντων κατά καιρούς παραγόντων. ΧΩΡΙΣ ποτέ να υπάρξει συγκεκριμένο, συνολικό Σχέδιο ελληνικών απαιτήσεων για το είδος, τη μορφή και το περιεχόμενο της επιδιωκόμενης λύσης. Αυτή η αλήθεια συνοψίζεται στη βάσιμη ρήση πολλών ότι, οι Έλληνες Κύπριοι «δεν ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε» και, επίσης, «δεν ξέρουμε πώς να το επιτύχουμε». Πραγματικότητα η οποία περιγράφει και το αδιέξοδο της 41χρονης πολιτικής των ηγεσιών μας στο Κυπριακό, όπου «μας παίζουν μονότερμα», μονίμως Διζωνικά, οι Τούρκοι. Γιατί, όμως; Αύριο η συνέχεια…

ΕΡΩΤΗΣΗ

Όσοι διαβάσατε χθες τη δισέλιδη συνέντευξη του Υπουργού Άμυνας στην «Αλήθεια» σελ.8-9, εντοπίσατε άραγε την περιφραστική ομολογία Χρ. Φωκαΐδη της επείγουσας ανάγκης για ανάπτυξη της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού της ΕΦ, εκτός από τους αναγκαίους, πριν από κάθε σκέψη μείωση της θητείας, «επαγγελματίες οπλίτες»;


Top