Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Ναυτικοί στοχασμοί (2)

Ναυτικοί στοχασμοί (2)

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΗ φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟΝ» F460 του ελλα-δικού μας πολεμικού ναυτικού από το 1993 στον στόλο, πήρε τ’ όνομά της απ’ τ’ ομώνυμο αντιτορπιλικό μας που παροπλίστηκε το 1991, μετά από 15ετή υπηρεσία. Οι νέες και οι νέοι που υπηρετούν σήμερα στη Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟΝ, δεν είχαν καν γεννηθεί οι περισσότεροι όταν το Α/Τ ΑΙΓΑΙΟΝ D-03 συνόδευσε στο παρθενικό του σαλπάρισμα, το καράβι ΚΕΡΥΝΕΙΑ-2, από την Ελευσίνα διά μέσου των νησιών του Αιγαίου ώς την Πάφο, όπου κατέπλευσε 2 Οκτωβρίου 1986 σε μια πανηγυρικά συγκινητική υποδοχή.

Πιστό αντίγραφο του αρχαίου 15μετρου καραβιού τού 389 - 288 π.Χ., που είχε εντοπίσει από το 1965 στον βυθό, ένα μίλι έξω απ’ το λιμάνι της Κερύνειας μας, ο σπουδαίος δύτης Ανδρέας Καριόλου, ο «Αρρής», αείμνηστος πατέρας του νυν δημάρχου των εκτοπισμένων απ’ τον Αττίλα Κερυνειωτών κ. Γλαύκου Καριόλου. Πενήντα τέσσερεις αρχαιολόγοι κι άλλοι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Πενσυλβανίας των ΗΠΑ, μ’ επικεφαλής τον καθηγητή Michael Katzev από το 1967 - 1972 εργάστηκαν για την ανέλκυση, τη συντήρηση και την επανασυναρμολόγηση του αρχαίου εμπορικού καραβιού με τους 300 ροδιακούς αμφορείς, μέσα στο Κάστρο της Κερύνειας. Το ακριβές ομοίωμα του καραβιού, με την αρχαία μέθοδο κατασκευής και παρόμοια υλικά, ήταν επίτευγμα του Ελληνικού Ινστιτούτου Προστασίας Ναυτικής Παράδοσης, με επικεφαλής τον Αλεξανδρινό Χάρη Τζάλα.

Στο παρθενικό του ταξίδι, το κατευόδωσε απ’ την Ελευσίνα 6 Σεπτεμβρίου 1986 η τότε υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, η οποία ήρθε μετά και στην Πάφο για να το υποδεχθεί πλάι στον τότε ΠτΔ Σπύρο Κυπριανού και τον Αρχηγό ΓΕΕΦ Δημήτρη Ματαφιά. Μετέφερε συμβολικά χώμα και προϊόντα απ’ την πατρογονική του Κηφέως Κερύνεια, το μικρό χωριουδάκι της Αιγιαλείας στην Αχαΐα. Και σε κάθε νησί που κατέπλεε, με γιορτές, χορούς κι ευχές απελευθέρωσης το υποδέχονταν οι Αιγαιοπελαγίτες. Με τετραμελές πλήρωμα, η συμπεριφορά του καραβιού στους καιρούς που συναντούσε, αποτελούσε αντικείμενο μελέτης των ειδικών που το παρακολουθούσαν υπό την προστασία πάντα του Α/Τ ΑΙΓΑΙΟΝ.

Κι όλες οι ευχές εκείνη τη μέρα της πάνδημης υποδοχής του (μετά από 2.375 χρόνια) στην Πάφο, ήταν: «Σύντομα να καταπλεύσει στην ελεύθερη Κερύνεια μας, στην τελετή της Απελευθέρωσής της, με όλους εκεί ελεύθερους, νοικοκυραίους στα σπίτια τους, τους Κερυνειώτες και Κερυνειώτισσες». Πέρασαν έκτοτε 29 χρόνια χωρίς λευτεριά - επιστροφή. Αντί αυτής, μας λένε τώρα να χωνέψουμε ότι η Κερύνεια μας θα μείνει πάντα τουρκοκρατούμενη, «υπό τ/κ διοίκηση», στο νέο κράτος του Διζωνικού Συνεταιρισμού της τουρκικής συγκυριαρχίας. Προφανώς, διότι δεν φροντίσαμε τόσες δεκαετίες να έχουμε ηγέτες και με μυαλά ναυτικής ισχύος…

ΕΡΩΤΗΣΗ 
Όταν η «λύση» που διαπραγματεύεσαι είναι: να παραδώσεις την κρατική σου υπόσταση σε Τουρκική Συγκυριαρχία (μέσω των Τ/κ και του Ισοτίμως Συγκυρίαρχου τ/κ Συνιστώντος Κράτους - πολιτείας, στην ίδια την Τουρκία) ποιο άραγε «αντάλλαγμα» ή «αντίδωρο», «εδαφικό, περιουσιακό, ευρω-ενωσιακό» κ.λπ., από εκείνα που αναμένεις να πάρεις στο «πάρε-δώσε», ΔΕΝ ΘΑ ΤΕΛΕΙ και του λόγου του υπό Τουρκική Συγκυριαρχία; Θα το πεις, άραγε, εγκαίρως και στους 20χρονους οπαδούς της «λύσης» σου, που τους φλόμωσες ήδη με ψευδαισθήσεις, όμοιες και χειρότερες του 2002-2004;
 


Top