Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Πρόωρες προεδρικές εκλογές εδώ & τώρα

Πρόωρες προεδρικές εκλογές εδώ & τώρα

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΠανηγύριζε χθες η αππέσσω τού Προεδρικού εφημερίδα «Αλήθεια»: Με ολοκόκκινο πρωτοσέλιδο τίτλο τυπωμένο ανάμεσα στις φωτογραφίες των κ.κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρου Κυπριανού: «Με τη στήριξη ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ προχωρεί ο Πρόεδρος».

- Ομοίως η έτερη του Προεδρικού υποστηρίκτρια, «Πολίτης», «ναυαρχίδα» προ 10ετίας του ΝΑΙ στο Σχέδιο Ανάν, στον δικό της επίτιτλο έγραφε: «Αποφασισμένος να προχωρήσει ο Πρόεδρος με τη στήριξη ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ».

- Μαζί τους χθες και η «Χαραυγή», κομματικό όργανο της ηγεσίας του ΑΚΕΛ. Μ’ επικεφαλής την επίσης υποστηρίκτρια του Σχ. Ανάν, πρώην υπουργό κ. Ελένη Μαύρου: «Το ΑΚΕΛ θα στηρίξει τον διάλογο»…

Απο την Αθήνα, όπου έσπευσε για να προβάλει αυτοπροσώπως και την υποστήριξη των κ.κ. Αντ. Σαμαρά και Βαγ. Βενιζέλου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων θα απευθυνθεί στον κυπριακό λαό για να τον ενημερώσει αναλυτικά και σε βάθος για τα πραγματικά δεδομένα»… Από τη δήλωση του ΠτΔ, απουσιάζει το θεμελιώδες της δημοκρατίας και το «εκ των ων ουκ άνευ» της λαϊκής κυριαρχίας απ’ τη μια και της προεδρικής νομιμοποίησης αφ’ ετέρου:

- Θα απευθυνθεί, στον λαό, ΧΩΡΙΣ όμως να δώσει στον λαό την ελευθερία και τη δυνατότητα να κρίνει και ν’ αποφασίσει για όσα θα του απευθύνει ο Πρόεδρος; Το ζήτημα είναι θεμελιώδες. Είν’ η ουσία της λαϊκής κυριαρχίας. Η ουσία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Και της δι’ εκλογών και ψηφοφορίας Λαϊκής Εντολής προς τον Πρόεδρο:

- Το ζήτημα καθίσταται ζωτικής σημασίας, κατεπείγον. Διότι, εκείνοι που με τις νικητήριες ψήφους τους ανέδειξαν προ έτους ΠτΔ τον κ. Αναστασιάδη, οι ψηφοφόροι του ΔηΚο κι η ηγεσία τους, διαφωνούν δεδηλωμένα και απορρίπτουν το πλαίσιο των Δύο Συνιστώντων Κρατών, που η πρόταση Αναστασιάδη προς τους Τούρκους προδιαγράφει ως τη λύση του Κυπριακού.

Συνεπώς: Μία είναι η δημοκρατική υποχρέωση του υποστηριζόμενου από τις ηγεσίες των ΔηΣυ-ΑΚΕΛ, προέδρου Αναστασιάδη: Να ζητήσει νέα και συγκεκριμένη εντολή απ’ τον λαό προς τον οποίο θα απευθυνθεί: Να παραιτηθεί, την ίδια μέρα που θα απευθύνει το διάγγελμά του και να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές. Σε 40 μέρες, όπως προνοεί το Σύνταγμα τής εισέτι υφιστάμενης Ρεππάπλικ. Στη διάρκεια των οποίων, την προεδρία θα ασκεί ο νυν Πρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Ομήρου.

Σαράντα μέρες είναι υπεραρκετές να εξηγήσει ο ίδιος, μαζί με τον ΔηΣυ-ΑΚΕΛ τις θέσεις τους. Σε δημοκρατική αντιπαράθεση με όσους τις αντιμάχονται. Ώστε να υπάρξει ξεκάθαρη, φρέσκα, αυτοπρόσωπη και ιδιόχειρη απόφαση του λαού και νωπή ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ λαϊκή εντολή.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Εφαντάστηκες δεκα-εφτα-μισά-χρονε Πετράκη Γιάλλουρε, να μη σε σκότωνε την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 1956 στην Αμμόχωστο, με το Στεν του των εννέα χιλιοστών, ο Εγγλέζος Military Police, να μην εξέπνεες κραυγάζοντας ΖΗΤΩ Η ΕΝΩΣΗ και να ζούσες το 2014, 75χρονος πρώην αγωνιστής της Ε.Ο.Κ.Α. υποχρεωμένος ν’ αποδεκτείς τη Διζωνική των Δύο Συνιστώντων Κρατών, των Αναστασιάδη ΔηΣυ-ΑΚΕΛ; Εφαντάστηκες τι τύχη, τι θεία πρόνοια, τι ιστορικό στους αιώνες προνόμιο, να σκοτωθείς ΤΟΤΕ, Πετράκη Γιάλλουρε, με μια εγγλέζικη βολίδα εννέα χιλιοστών στο στήθος;


Top