Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Σαλαμίνος Ονησίλου αδελφός ο… Γόργος!

Σαλαμίνος Ονησίλου αδελφός ο… Γόργος!

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο Πρώτο


Ούτε ο αείμνηστος ποιητής μας, ο Παντελής Μηχανικός, ούτε κι ο βραβευμένος λογοτέχνης μας, ο Άντης Ροδίτης, στις Δέκα Χιλιάδες Μέλισσες του Ονήσιλου, με τις οποίες αμφότεροι ασχολήθηκαν στα έργα τους, έκριναν σκόπιμο ν’ ασχοληθούν με τον κατάπτυστο ανά τους αιώνες, αδελφό του ηρωικού Ονήσιλου, τον περσόδουλο βασιλιά της Σαλαμίνας της Κύπρου, τον Γόργο, του 499 και προπάντων του 480 π.Χ. Η παρούσα στήλη, αφ’ ότου ξεσκόλισε απ’ την πρώτη μελέτη της Ιστορίης του προπαππούλη μας του Ηροδότου, υποστήριξε πολλάκις το αυτονόητο: Εθνική αναγκαιότητα και χρησιμότατη ανέκαθεν η γνώση τής ΔΙΑΦΟΡΑΣ ανάμεσα στα δύο αδέλφια, γιους του Χέρση, εγγονούς του Σιρώμου του Ευέλθοντος:
 
Γοργος ο Πρεσβύτερος. Υποταγμένος στους Πέρσες Κατακτητές για να διατηρείται βασιλιάς της Σαλαμίνας. Φόρου υποτελής στον Δαρείο. Συνειδητός τότε, κατά πως θα λέγαμε μεθ’ ύστερα: «Αναν-ιστής»! Ναι, ακριβώς τέτοιος: «Φτύμα και κόλλημα» προαιώνιο. Απ’ το 499 π.Χ., Οδοιπόρος στα Σούσα. Διαμετρικώς αντίθετος ο αδελφός του: Για να επεκτείνει στην Κύπρο, την αντι-Κατοχική Απελευθερωτική Επανάσταση των Ιώνων, ο Ονήσιλος, χρειάστηκε να τον καθαιρέσει από βασιλιά. Στην κρίσιμη πεζομαχία των επαναστημένων Κυπρίων, κατά των Κατακτητών στη Σαλαμίνα, όπου οι κατάπτυστοι Αμαθούσιοι πρόδωσαν τον αγώνα, θυσιάστηκε μαχόμενος ο Ονήσιλος. Τα περσόδουλα ρεμάλια αποκεφάλισαν το πτώμα του και κρέμασαν το κρανίο του στην πύλη της Αμαθούντας, μέχρι που το ΄καναν κυψέλη τους οι… Δέκα Χιλιάδες Μέλισσες!
 
Δεκαεννέα χρόνια μετά τη θυσία του Ονήσιλου, το 480 π.Χ. καταγράφηκε η πιο κατάπτυστη στην ιστορία ενέργεια του περσόδουλου βασιλιά της υποτελούς Σαλαμίνας, Γόργου. Το κατέγραψε, ως ανεξίτηλο διαιώνιο στίγμα και άγος του Ομφάλιου Λώρου, ο Ηρόδοτος: Ο Γόργος συμμετείχε με 150 κυπριακά καράβια στον στόλο του Ξέρξη, το 480 π.Χ. εναντίον της Ελλάδος. Ξαναδιαβάστε το: Ο επαναπροσεγγιστής με τους Πέρσες, Γόργος της Σαλαμίνας της Κύπρου, με 150 καράβια, στον στόλο του Ξέρξη εναντίον την Μητέρας Ελλάδας. Κατάληξη: Τα πληρώματα των κυπριακών καραβιών, ΟΜΩΣ, στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας (της πατρώας μας 1ης Σαλαμίνας, στον Σαρωνικό) συνέβαλαν στην ήττα του περσικού στόλου, καθώς βεβαίωσαν τον ηττημένο Ξέρξη στο Αιγάλεω, η πρωτοναυμάχος του η Αρτεμισία κι ο αρχιστράτηγός του ο Μαρδόνιος.
 
Γραμμένα , τα αίσχιστα, πριν από 2.500 χρόνια, για τους ανέκαθεν «Αναν-ιστές» θαυμαστές του Δαρείου, του Ξέρξη, του Ερντογάν, του Ταλάτ, του Ακιντζί, ενθάδε Γόργους. Που με τις ευλογίες του Αττίλα θα στείλουν τώρα, το 2015 μ.Χ., τον κρατικό τους ΘΟΚ να… παίξει (τον) Ευριπίδη, στην τουρκοκρατούμενη Σαλαμίνα της Κύπρου. Για να ευφραίνεται με τους Τούρκους ο επιφανέστερος Αμαθούσιος της εποχής μας, κ. Νίκος Χρ. Αναστασιάδης…
 
Ερώτηση
Δεν θα ευτυχήσουμε ποτέ άραγε, κάποιος Κύπριος πολιτικός να έχει τη φιλοδοξία και τα προσόντα να κυβερνήσει στην Αθήνα, με συγκεκριμένο στρατηγικό Σχέδιο Ανόρθωσης του ελλα-δικού μας κράτους και του σύνολου Έθνους, όπως είχε από την Κρήτη πανέτοιμος το 1909 ένας Ελευθέριος Βενιζέλος; 

Top