Απόψεις Λάζαρος Μαύρος Δημοψηφίσματα πόλα σέλα εν ΕΕ

Δημοψηφίσματα πόλα σέλα εν ΕΕ

Ο Λάζαρος Μαύρος είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο ΠρώτοΔικαιούται βέβαια ο καθένας να σκαρφίζεται και να επινοεί όποιες ερμηνείες τον συμφέρουν ή του ταιριάζουν, για το εν Ελλάδι δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 και το ισχυρό ΟΧΙ του 61,3% που ζήτησε και έλαβε η κυβέρνηση του ελλα-δικού μας κράτους. Το αναντίρρητο όμως γεγονός, όχι μόνο από την πλειοψηφία του ΟΧΙ, αλλ’ ακόμη κι από τον πυρήνα της επιχειρηματολογίας του ΝΑΙ - κι αυτό αποβαίνει επί πλέον σημαντικότερο - είναι ότι:

- Αυτό το είδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μας ταιριάζει και δεν υποφέρεται πια.
- Αυτό το είδος της ανυπόφορης πλέον ΕΕ πρέπει να καταπολεμηθεί και ν’ αλλάξει.

Το λένε με διαφορετικούς τρόπους οι πολίτες της ΕΕ στα περισσότερα κράτη μέλη της. Το «παγκοσμιοποιήσαμε», όμως πρώτοι, με τον αυθεντικότερο τρόπο, όσοι Έλληνες πολίτες της ΕΕ συναποτελούμε το ελλα-δικό μας εκλογικό σώμα.

Αυτό το ΟΧΙ, με τη Γαλανόλευκη των εννέα γραμμών και τον σταυρό στην πάνω αριστερή γωνία, καθίσταται 1η πρωτοπορία δημοκρατικής έκφρασης, από την πανάρχαια γενέθλια γη της δημοκρατίας, για όλους τους συν-ευρωπαίους πολίτες: Προς διεκδίκηση μιας άλλου είδους και δημοκρατικότερης ΕΕ. Για την κατεδάφιση της Ιερής Συμμαχίας των… «αγορών», που δυναστεύουν, υποδουλώνουν κι εξοντώνουν κράτη, λαούς και πολίτες. Μιας άλλης ΕΕ, στην οποία, οι επί μέρους κυβερνήσεις των κρατών μελών της, αφ’ ενός, οι θεσμοί, τα όργανα και οι αποφασίζοντες εν αυτή, αφ’ ετέρου, δεν θα ‘ναι «πιασμένοι» εντολοδόχοι, δανείου υποτελείς των «αγορών» και των τραπεζών, αλλ’ οι διαρκώς υποκείμενοι σε δημοκρατικό έλεγχο κι ανάκληση, εκλελεγμένοι εντολοδόχοι των πολιτών.

Άρα: Μετά το εν Ελλάδι δημοψήφισμα του ΟΧΙ, θα πρέπει να μεθοδευτούν τ’ ανάλογα δημοψηφίσματα σ’ όλα τα κράτη της ΕΕ. Με κεντρικό ερώτημα επί του οποίου θα πρέπει δημοκρατικά ν’ αποφασίσουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, ποιο άραγε είδος ΕΕ θέλουν. Κι αν αυτό, εκ πρώτης όψεως, ηχεί… χαζό, ή ρομαντικό, αποτελεί, τω όντι, πρώτιστο καθήκον των πολιτικών δυνάμεων, των δρώντων πολιτικά ενεργών Ευρωπαίων πολιτών, σε κάθε χώρα της ΕΕ και για το σύνολο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Εάν αυτό θα επιβιώσει βελτιωνόμενο, για να μην καταρρεύσει.

Διότι: Το σημερινό είδος της ΕΕ, με το πιο κραυγαλέο σύμπτωμα της παθογένειάς του και των νοσημάτων του, που ονομάζεται Ελλάς, κινδυνεύει από γάγγραινα. Εάν υποστεί τον ακρωτηριασμό - «γκρέξιτ» τον εκφωνούν με κυνισμό προσποιητής αδιαφορίας - δεν θα μείνει η ΕΕ απλώς ανάπηρη. Αλλ’, αναπόδραστα, θα τελευτήσει. Εν άλλοις λόγοις: Είτε θ’ αλλάξει η ΕΕ, είτε θα πεθάνει…

ΕΡΩΤΗΣΗ 
Ερωτώνται οι κάθε κόμματος και κάθε χώρας Ευρωβουλευτές: Μέσα από ποιες δημοκρατικές διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξουσιοδοτήθηκε και νομιμοποιείται να κάνει τις όποιες δηλώσεις κατά ριπάς εκτοξεύει αχαλίνωτος εναντίον της κυβέρνησης και του λαού της Ελλάδας ο πρόεδρος της Ευρωβουλής κ. Μάρτιν Σουλτς; Μήπως είναι πλέον καιρός να απαιτηθεί πάραυτα η αποπομπή του; 


Top