Απόψεις Χρύσω Αντωνιάδου Όταν οι Δήμοι παραλύουν, κινδυνεύει το κράτος

Όταν οι Δήμοι παραλύουν, κινδυνεύει το κράτος

Δημοσιογράφος - Οικονομικός Αναλυτής


Η Τρόικα σαρώνει τα πάντα. Δημόσια Υπηρεσία,  Ημικρατικούς Οργανισμούς, Δήμους και άλλες κρατικές και ημικρατικές υπηρεσίες. Τα πάντα αλλάζουν, οι σχεδιασμοί ανατρέπονται, η κοινωνία μεταμορφώνεται απότομα, χωρίς  είναι προετοιμασμένη.
 
Στο διάβα τους οι δανειστές έβαλαν στο μάτι και τους Δήμους και όπως όλα δείχνουν,  σιγά - σιγά αρχίζει η συρρίκνωσή τους. Το Υπουργείο Οικονομικών κάμνει σοβαρές περικοπές στις χορηγίες και οι Δήμοι υποχρεώνονται να καλύψουν τα δάνειά τους, τις εγγυήσεις που τους δόθηκαν, ακόμη και τις παλιές οφειλές τους προς την ΑΗΚ, με …διευκολύνσεις.
Πού να βρουν τα λεφτά για να καλύψουν όλα αυτά που τους επιβάλλονται; Πώς να αποπληρώσουν τα χρέη και τις οφειλές τους προς την ΑΗΚ, τη CYTA και άλλους οργανισμούς, όταν δεν έχουν τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους; Όταν οι δημότες αρνούνται να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, γιατί υπάρχει κρίση, όταν αναγκάζονται να μειώνουν το προσωπικό τους στέλλοντας τους στην ανεργία, όταν δεν μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες που έχουν υποχρέωση να παρέχουν προς τους δημότες τους;
 
Ήδη, τα πρώτα αρνητικά σημάδια άρχισαν να φαίνονται εδώ και καιρό. Εκτός από τα αναπτυξιακά και άλλα έργα που έπρεπε να προωθηθούν και να εκτελεστούν, βασικές ανάγκες των Δήμων δεν μπορούν να καλυφθούν. Σίγουρα, οι αρμόδιες δημοτικές Υπηρεσίες υπερβάλλουν εαυτόν αλλά η προστασία των πολιτών από την έλλειψη υπηρεσιών, για παράδειγμα υγειονομικής προστασίας, είναι εμφανής σε διάφορους Δήμους. 
 
Εντοπίστηκαν τρωκτικά και άλλες εστίες μόλυνσης που όσο και να θέλουν να τις αντιμετωπίσουν, δεν μπορούν λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Οι Δημότες φωνάζουν δικαιολογημένα, οι Δήμαρχοι παρεμβαίνουν για να σβήσουν φωτιές και πάει λέγοντας. Όταν δεν υπάρχει ρευστό, τα πράγματα εξωθούνται σε τραγικές καταστάσεις.
Πολύ σύντομα η ΑΗΚ δεν αποκλείεται να μειώσει ή να διακόψει την παροχή ρεύματος σε Δήμους που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις παλιές οφειλές τους καθώς δεν έχουν χρήματα. Ο ηλεκτρικός φωτισμός παρέχεται δωρεάν στους δημότες από τους Δήμους, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν τις οφειλές τους προς την ΑΗΚ και σε περίπτωση που καθυστερήσουν καταβάλλουν επιπλέον επιτόκιο 8%. Τι θα γίνει τώρα που οι Δήμοι δεν έχουν ρευστό για να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις; Ο κόσμος θα ζήσει μια μετά - Μαρί εποχή, όταν οι δρόμοι παρέμεναν χωρίς ηλεκτρισμό ή μήπως θα περπατούμε με τα φανάρια!
 
Το κράτος έχει υποχρέωση να παρέμβει. Ας αναζητήσει ευρωπαϊκά κονδύλια. Είναι δικό του θέμα να εξετάσει και να αντιμετωπίσει πώς μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες τους. Κράτος που δεν μπορεί να παρέχει τα βασικά, να καλύψει τις βασικές ανάγκες των πολιτών του, να διασφαλίσει τις βασικές συνθήκες υγείας τους δεν μπορεί να λέγεται κράτος! Υπάρχει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και πολύ σύντομα ο κόσμος θα αρχίσει να επαναστατεί, με το δίκαιό του, εάν βλέπει κάθε μέρα να μειώνονται οι υπηρεσίες που του προσφέρονται. 
Όπως είπε και ο Albert Einstein «το κράτος είναι φτιαγμένο για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για το κράτος».

Top