News SciTech Science Ενδείξεις ότι εξωπλανήτες του Trappist-1 διαθέτουν ωκεανούς

Ενδείξεις ότι εξωπλανήτες του Trappist-1 διαθέτουν ωκεανούς

Την ανακοίνωση της επιστημονικής κοινότητας ότι εξωπλανήτες του σχετικά κοντινού μας ηλιακού συστήματος Trappist-1, μπορεί να διαθέτουν ωκεανούς με νερό σε υγρή μορφή, χαιρέτισε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος Γιώργος Δανός.

 

Ο κ. Δανός δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι υπολογιστικά μοντέλα για αυτό το ηλιακό σύστημα, το οποίο απέχει 40 έτη φωτός από εμάς και έχει επτά εξωπλανήτες, προσφέρουν σοβαρές ενδείξεις ότι αυτοί οι πλανήτες έχουν νερό και μάλιστα σε τεράστιες ποσότητες.

"Ο 3ος και 4ος σε απόσταση από το άστρο τους πλανήτες, δείχνουν να έχουν ωκεανούς με νερό σε υγρή μορφή και το σημαντικό σε ποσότητες 250 φορές όσο όλο το νερό όλων των ωκεανών της Γης μας" , τόνισε.

Επεσήμανε ότι, επιπλέον, αυτοί οι δύο εξωπλανήτες είναι στην κατάλληλη απόσταση από το άστρο τους (ούτε πολύ κοντά ώστε να εξατμίζεται το νερό - ούτε πολύ μακριά ώστε να είναι παγωμένο), άρα μπορεί να είναι ευνοϊκοί προς τη ζωή.

"Σε αυτό προστίθεται το γεγονός ότι δεν βρήκαν οι παρατηρήσεις υδρογόνο ή ήλιο στην ατμόσφαιρα των πλανητών αυτών, κάτι που ενισχύει την πιθανότητα κατάλληλων συνθηκών για ζωή", ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Δανός.

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε και στο τηλεσκόπιο James-Webb, που εκτοξεύεται σύντομα και θα είναι κατά πολύ πιο ισχυρό από το Hubble, λέγοντας ότι "αναμένεται να μελετήσει περαιτέρω αυτούς τους εξωπλανήτες και να μας δώσει λεπτομέρειες και σαφέστερη αντίληψη για το αν μπορεί να φέρουν ζωή".

Σημειώνεται ότι το υπερσύγχρονο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb Space Telescope είναι εξοπλισμένο με συστήματα που θα μπορούν να εντοπίσουν βιοσημάδια στους εξωπλανήτες. Το νέο τηλεσκόπιο θα είναι κατά πολύ ισχυρότερο από το Hubble (θα βλέπει 100 φορές πιο μακριά), θα είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο που θα λειτουργεί στο διάστημα και θα συλλέγει υπέρυθρη ακτινοβολία, που είναι εξαιρετικής σημασίας για την κατανόηση του σύμπαντος.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκαν πρόσθετα στοιχεία για τους επτά εξωπλανήτες που είχαν ανακαλυφθεί πέρυσι γύρω από το κοντινό άστρο Trappist-1, σε απόσταση 40 ετών φωτός. Τα νέα δεδομένα, που συγκεντρώθηκαν με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, αυξάνουν ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες τουλάχιστον τρεις από τους πλανήτες να διαθέτουν συνθήκες φιλόξενες για ζωή.

Με βάση τα νέα στοιχεία, τα οποία παρουσιάσθηκαν σε τέσσερις μελέτες που δημοσιεύθηκαν στα περιοδικά αστρονομίας και αστροφυσικής "Nature Astronomy" και "Astronomy and Astrophysics", εκτιμάται ότι και οι επτά εξωπλανήτες είναι βραχώδεις, ενώ έως το 5% της μάζας τους είναι νερό, μια σημαντική ποσότητα σε σχέση με τη Γη, όπου όλοι οι ωκεανοί αποτελούν μόνο το 0,02% της μάζας της.

Και οι επτά πλανήτες φαίνεται να έχουν σχετικά ήπιες επιφανειακές θερμοκρασίες, συνεπώς -υπό ορισμένες γεωλογικές και ατμοσφαιρικές συνθήκες- είναι πιθανό όλοι να διαθέτουν νερό σε υγρή μορφή. Επιπροσθέτως, οι πέντε τουλάχιστον από τους επτά εξωπλανήτες φαίνεται να στερούνται ατμόσφαιρας από υδρογόνο και ήλιο, όπως συμβαίνει με τον Ποσειδώνα ή τον Ουρανό, κάτι που ενισχύει τις ομοιότητες με το δικό μας ηλιακό σύστημα.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν το σύστημα του Trappist-1 για να εντοπίσουν συγκεκριμένα ποιος ή ποιοι από τους πλανήτες του έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι κατοικήσιμοι. Μέχρι στιγμής, η εκτίμηση είναι ότι ο τέταρτος σε απόσταση από το άστρο, ο Trappist-1e, είναι αυτός που μοιάζει περισσότερο με τη Γη, αν και παραμένει ασαφές προς το παρόν αν διαθέτει ατμόσφαιρα, ποιες συνθήκες επικρατούν στην επιφάνειά του και αν έχει υγρό νερό. Από τότε που η "επτάδα" ανακαλύφθηκε, τον Φεβρουάριο του 2017, με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Trappist στη Χιλή, έχει εξάψει τη φαντασία επιστημόνων και μη σε όλο τον κόσμο, καθώς, όπως επιβεβαιώνουν και οι νέες έρευνες, οι επτά εξωπλανήτες μοιάζουν αξιοσημείωτα με τον Ερμή, την Αφροδίτη, τη Γη και τον Άρη.

Τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble, Spitzer και Kepler της NASA έχουν έκτοτε μελετήσει το πλανητικό σύστημα του Trappist, ενώ το ίδιο θα κάνει και το μελλοντικό, ισχυρότερο, διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Οι πλανήτες του άστρου Trappist-1 βρίσκονται τόσο κοντά μεταξύ τους, που ένας παρατηρητής ο οποίος θα βρισκόταν στην επιφάνεια ενός από αυτούς, θα είχε θεαματική θέα των γειτονικών πλανητών στον ουρανό, μερικοί από τους οποίους θα φαίνονταν μεγαλύτεροι και από τη Σελήνη.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Top