News Politics Ευρωεκλογές 2014 Γερμανία: Τηλεοπτικό ντιμπέιτ για μετανάστευση και κλίμα

Γερμανία: Τηλεοπτικό ντιμπέιτ για μετανάστευση και κλίμα

Το μεταναστευτικό, η πολιτική για το κλίμα, το κράτος πρόνοιας, η εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η πολιτική των μηδενικών επιτοκίων ήταν τα κεντρικά ζητήματα που απασχόλησαν την χθεσινή τηλεοπτική αντιπαράθεση των επικεφαλής των γερμανικών κομμάτων για τις Ευρωεκλογές της Κυριακής που διοργάνωσε το δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ΖDF.

 

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ από την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), η Καταρίνα Μπάρλεϊ από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), ο Σβεν Γκίγκολντ από τους Πράσινους, η Εζλέμ Ντεμιρέλ από την Αριστερά, η Νίκολα Μπέερ από τους Φιλελεύθερους (FDP) και ο Γεργκ Μόιτεν από την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) απάντησαν σε ερωτήσεις πολιτών, ενώ συμμετείχαν ανά δύο σε μονομαχίες διάρκειας δύο λεπτών. Τις προηγούμενες ημέρες το ΖDF είχε ζητήσει μέσω Facebook από τους πολίτες να θέσουν τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς τους στους υποψηφίους και κάποιοι από αυτούς βρίσκονταν και στο στούντιο.

Η σφοδρότερη αντιπαράθεση αφορούσε το κλίμα και ξεκίνησε από την ερώτηση μιας μαθήτριας από το Βερολίνο, η οποία συμμετέχει στις κινητοποιήσεις «Παρασκευές για το Κλίμα» και μίλησε, όπως είπε χαρακτηριστικά, για λογαριασμό εκείνων οι οποίοι δεν έχουν ακόμη δικαίωμα ψήφου. Ο κ. Βέμπερ, μηχανικός περιβάλλοντος ο ίδιος, τόνισε ότι η απάντηση για τον περιορισμό των ρύπων βρίσκεται στην εξέλιξη της τεχνολογίας και στις καινοτομίες, ενώ ο υποψήφιος της AfD ζήτησε «οικολογικό ρεαλισμό» και έκανε λόγο για «υστερία για το κλίμα». Απευθυνόμενος δε στην μαθήτρια, δήλωσε: «Χρησιμοποιείστε το μυαλό σας! Σας λένε ότι, αν δεν εγκαταλείψουμε τον άνθρακα σε δώδεκα χρόνια, δεν έχετε μέλλον. Κανείς δεν σας κλέβει το μέλλον σας! Πρόκειται για ανοησίες», για να του απαντήσει ο κ. Γκίγκολντ: «Ευτυχώς δεν έχετε εσείς το μέλλον της ηπείρου στα χέρια σας». Ο «πράσινος» υποψήφιος αναφέρθηκε ακόμη στο πρόσφατο σκάνδαλο που ξέσπασε γύρω από την χρηματοδότηση της AfD, συγκρίνοντας το γερμανικό ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα με το «αδελφό» του αυστριακό, τους Ελεύθερους (FPÖ) του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Ως «απάντηση», ο κ. Μόιτεν έδειξε στο κοινό φωτογραφία της υποψήφιας των Πρασίνων Σκα Κέλερ, με μέλη της οργάνωσης «Antifa», την οποία χαρακτήρισε «τρομοκρατική».

Σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική πολιτική, η κυρία Μπάρλεϊ τόνισε ότι «όποιος διαπράττει εγκλήματα, πρέπει να φεύγει από τη χώρα», ενώ ο κ. Βέμπερ σημείωσε ότι «το κράτος πρέπει να αποφασίζει ποιος έρχεται στην Ευρώπη και όχι οι διακινητές» και πρόσθεσε ότι το σύστημα διάσωσης προσφύγων στην θάλασσα χρειάζεται βελτίωση, «αλλά δεν πρέπει να υπάρχει ελευθέρας προς την Ευρώπη». Ο Σβεν Γκίγκολντ από την πλευρά του δήλωσε ότι το δικαίωμα των ανθρώπων στο άσυλο και στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτο, «δεν μπορούμε όμως να επιτρέψουμε να έρθουν όλοι όσοι αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη», ενώ η κυρία Μπέερ ζήτησε σύστημα χορήγησης ασύλου με «πόντους» και επισήμανε ότι η κατανομή των προσφύγων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να γίνεται από τα κράτη, αλλά από τους Δήμους, οι οποίοι πρέπει να λαμβάνουν οικονομική υποστήριξη απευθείας από την ΕΕ.

Ο κ. Βέμπερ τάχθηκε για μια ακόμη φορά υπέρ της δημιουργίας ευρωπαϊκού στρατού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να ενηλικιωθεί στο θέμα της εξωτερικής και της αμυντικής πολιτικής», ενώ συμφώνησε με μια συνταξιούχο από το κοινό, η οποία εξέφρασε την ανησυχία της για το μέλλον λόγω της πολιτικής των μηδενικών επιτοκίων. «Του χρόνου πρέπει να μπει τέλος στην πολιτική των μηδενικών επιτοκίων», δήλωσε, ενώ ο υποψήφιος της AfD έκανε λόγο για «την ώρα του παραμυθιού του κ. Βέμπερ» και προέβλεψε ότι η οικονομική κρίση θα επιστρέψει στην Ευρώπη εντός των επόμενων 18 μηνών, βυθίζοντας την Νότια Ευρώπη «ανηλεώς» στην ύφεση.

«Πηγαίνετε να ψηφίσετε! Μην αφήνετε την Ευρώπη στα χέρια εκείνων που θέλουν να την διαλύσουν»

Έκκληση προς τους Γερμανούς να προσέλθουν στις κάλπες στις Ευρωεκλογές και να δείξουν ότι θέλουν να προστατεύσουν την ενωμένη Ευρώπη με την καρδιά και την ψυχή τους, απευθύνουν ο πρώην Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Χορστ Κέλερ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρυκ, προειδοποιώντας για τους κινδύνους από τις δυνάμεις των λαϊκιστών.

«Η Ευρώπη βιώνει τη μεγαλύτερη περίοδο ειρήνης στην ιστορία της», γράφουν οι δύο βετεράνοι πολιτικοί σε άρθρο τους στην εφημερίδα Bild και κάνουν λόγο για μια εποχή ανάπτυξης, σταθερότητας, ελευθερίας και ευημερίας για όλο και περισσότερα κράτη-μέλη, για περισσότερα δικαιώματα των εργαζομένων, για ασφάλεια δικαίου και για εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη, στην αστυνομία και στο κράτος, αλλά και για νέες απειλές σε πολιτικό, οικονομικό, δημογραφικό και στρατιωτικό επίπεδο.

«Τα κεντρικά ερωτήματα είναι: πόσο φιλική με τους γείτονες, ανοιχτή, ειρηνική και ανεκτική πρέπει να είναι η Ευρώπη; Μήπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κοινοβουλευτική δημοκρατία έχουν γίνει υπερβολικά αυτονόητα; Και πώς θέλουμε να υπερασπιστούμε αυτές τις αξίες;», γράφουν οι δύο πολιτικοί, οι οποίοι ηγούνται της Γερουσίας του Εθνικού Ιδρύματος της Γερμανίας και επισημαίνουν ότι σε πολλές χώρες οι λαϊκιστές θέλουν να καταστρέψουν ό,τι χτίστηκε επί δεκαετίες, αλλά δεν έχουν απαντήσεις για τα σημαντικά θέματα του μέλλοντος, όπως η μετανάστευση, η τρομοκρατία, η προστασία του περιβάλλοντος, η εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, η παγκοσμιοποίηση.

«Γι' αυτό καλούμε τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν! Δείξτε ότι θέλουμε να προστατεύσουμε με όλη μας την καρδιά και την ψυχή την ενωμένη Ευρώπη!», γράφουν οι κ.κ. Κέλερ και Στάινμπρυκ και παραπέμπουν στην ιδρυτική πράξη του Εθνικού Ιδρύματος το 1993: «Η ιδέα του γερμανικού έθνους και ο προσδιορισμός της εθνικής μας ταυτότητας δεν πρέπει να αφεθούν ούτε σε ακραίες πολιτικές δυνάμεις ούτε σε αντιπάλους της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Και αυτό ακριβώς είναι το διακύβευμα την επόμενη Κυριακή, καταλήγουν οι δύο πολιτικοί: «Να μην παραδώσουμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε εκείνους που θέλουν να το διαλύσουν. Να στείλουμε μήνυμα ειρήνης και ασφάλειας. Για μια ελεύθερη, ισχυρή και δημοκρατική Ευρώπη. Και μαζί για ένα καλό μέλλον της Γερμανίας».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Top