News Politics Λιλλήκας σε Χαμπιαούρη: Λύστε τα προβλήματα αλλιώς εμείς δεν ...

Λιλλήκας σε Χαμπιαούρη: Λύστε τα προβλήματα αλλιώς εμείς δεν ...

Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κ. Γιώργος Λιλλήκας, σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ειδική Εκπαίδευση. 

Στην επιστολή τονίζεται ότι τα προβλήματα στην Ειδική Εκπαίδευση είναι επαναλαμβανόμενα, χωρίς ποτέ κάποιος αρμόδιος να τιμωρηθεί για την αδιαφορία που επιδεικνύει, με αποτέλεσμα να ανοίγουν τα σχολεία και να τρέχουμε να βρούμε λύσεις.

«Ως ο αρμόδιος Υπουργός, έχετε την αποκλειστική ευθύνη να επιληφθείτε και να λύσετε άμεσα το ζήτημα», αναφέρει εμφαντικά στην επιστολή.
Σε κάθε άλλη περίπτωση, τον ενημερώνει πως πρόθεση της Συμμαχίας Πολιτών είναι να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό για το Υπουργείο Παιδείας ο οποίος θα έρθει ενώπιον της Βουλής για το έτος 2019.

Αυτούσια η επιστολή Λιλλήκα: 

Είναι με θλίψη αλλά και αγανάκτηση που γινόμαστε μάρτυρες των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ειδική Εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται τα παιδιά με ειδικές ικανότητες. Στην πραγματικότητα, τους στερούμε το αναφαίρετό τους δικαίωμα για πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Είναι απαράδεκτο και ντροπιαστικό για την κοινωνία μας να συμπεριφερόμαστε σε αυτά τα παιδιά ωσάν να είναι παιδιά ενός άλλου «κατώτερου Θεού». Είναι με απογοήτευση που διαπιστώνουμε ότι, αντί σαν Πολιτεία να επικεντρωθούμε σ΄αυτά τα σοβαρά προβλήματα που έχει το δημόσιο σχολείο, ασχολούμαστε με θέματα τα οποία ονομάσαμε εξορθολογισμό, αλλά που δεν εξορθολογίζουν την μεγάλη εικόνα: Την ποιοτική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Παιδείας και τη διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων όλων των παιδιών μας στην πρόσβαση σε Δημόσια, δωρεάν και ποιοτική εκπαίδευση.
Τα προβλήματα στην Ειδική Εκπαίδευση είναι επαναλαμβανόμενα, χωρίς ποτέ κάποιος αρμόδιος να τιμωρηθεί για την αδιαφορία που επιδεικνύει, με αποτέλεσμα να ανοίγουν τα σχολεία και να τρέχουμε να βρούμε λύσεις.
Για εμένα προσωπικά, αλλά και για την Συμμαχία Πολιτών, αποτελεί μείζον πολιτικό, κοινωνικό και ηθικό ζήτημα και δεν πρόκειται να αρκεστούμε στην έκδοση ανακοινώσεων και δηλώσεων.
Ως ο αρμόδιος Υπουργός, έχετε την αποκλειστική ευθύνη να επιληφθείτε και να λύσετε άμεσα το ζήτημα.
Σε κάθε άλλη περίπτωση, σας ενημερώνω πως πρόθεσή μας είναι να καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό για το Υπουργείο σας ο οποίος θα έρθει ενώπιον της Βουλής για το έτος 2019.
Ως εκ τούτου, εκτιμώ πως, εκτός από την επίλυση του προβλήματος, θα πρέπει να προβείτε άμεσα και σε πειθαρχική έρευνα για το ποιος ευθύνεται για αυτή την εικόνα που παρουσιάζεται κάθε χρόνο στην Ειδική Εκπαίδευση. Εικόνα  η οποία μας ντροπιάζει και σαν κοινωνία και σαν κράτος.

Κύριε Υπουργέ,

Ορθά προτάσσετε το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Είμαι και εγώ της άποψης πως έχουμε πλέον ανάγκη ενός σύγχρονου συστήματος αξιολόγησης που θα προωθεί τους πραγματικά άξιους και θα απομονώνει όσους δεν συμβάλλουν στην αναβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας. Αν θέλουμε, όμως, να είμαστε πειστικοί, θα πρέπει παράλληλα να αλλάξει και ο τρόπος αξιολόγησης των στελεχών του Υπουργείου, των Διευθυντών και προϊσταμένων των υπηρεσιών και όλων όσων προΐστανται ή εποπτεύουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Μόνο έτσι θα πείσουμε πως θέλουμε να μεταβούμε σε ένα σύστημα αξιοκρατικό, δίκαιο, το οποίο θα επιβραβεύει τους άξιους και άριστους και θα τιμωρεί τους ανίκανους και αδιάφορους. Μόνο με αξιοκρατία και σύγχρονες μεθόδους αξιολόγησης, το εκπαιδευτικό μας σύστημα θα αποκτήσει την ικανότητα να αυτο-βελτιώνεται.
Για να φθάσουμε στα μέσα Σεπτεμβρίου και να παρατηρείται τόση ανεπάρκεια αλλά και ελλείψεις στην Ειδική Εκπαίδευση, σημαίνει πως κάποιοι εκ των λειτουργών του Υπουργείου σας έχουν εκτελέσει πλημμελώς τα καθήκοντά τους.
Αναμένουμε και ζητούμε όπως διατάξετε έρευνα για απόδοση ευθυνών. Για αυτό τον λόγο, την παρούσα επιστολή την κοινοποιώ και στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.

Κύριε Υπουργέ,

Η άμεση επίλυση των προβλημάτων και η απόδοση συγκεκριμένων ευθυνών είναι τα δύο πράγματα που σας καλούμε να πράξετε ως πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου. Αν το πράξετε, να είστε σίγουρος πως θα έχετε την αμέριστη, έμπρακτη και δημόσια στήριξή μας.

Γιώργος Λιλλήκας,
Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών
 

Top