News Politics Κοτζιάς – Τσαβούσογλου: Μίλησαν για φιλία με…μπηχτές για προδότες

Κοτζιάς – Τσαβούσογλου: Μίλησαν για φιλία με…μπηχτές για προδότες

Κοτζιάς και Τσαβούσογλου, τελώντας τα εγκαίνια του Ελληνικού Προξενείου, μιλούν για φιλία αλλά και προβλήματα.

Για προβλήματα, αλλά και για τη φιλία που συνδέει Ελλάδα και Τουρκία, έκαναν λόγο οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Νίκος Κοτζιάς, σε δηλώσεις τους κατά την τελετή εγκαινίων του ανακαινισμένου κτιρίου του Ελληνικού Προξενείου στην Σμύρνη, με τον κ. Κοτζιά να υπογραμμίζει ότι «μια ευρωπαϊκή Τουρκία, μια Τουρκία κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι το μέγιστο κέρδος για την Ελλάδα».

“Δεν θα δώσουμε ποτέ άδεια να είναι στα εδάφη μας άνθρωποι οι οποίοι χαρακτηρίζονται προδότες από εσάς, δεν θα φιλοξενήσουμε τους επίδοξους πραξικοπηματίες ή τους τρομοκράτες”, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ ενώπιον του Έλληνα ομολόγου του.
Ο Έλληνας Υπουργός τού ανταπάντησε ότι “εμείς δεν φιλοξενούμε τρομοκράτες. Αυτό που έχουμε πάντα στη χώρα μας είναι τις διαδικασίες του Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου”.

Οι δηλώσεις έγιναν κατά την τελετή εγκαινίων του ανακαινισμένου κτιρίου του Ελληνικού Προξενείου στη Σμύρνη, την οποία τέλεσαν οι δύο Υπουργοί. Κατά τις ομιλίες των δύο Υπουργών πέρασαν πάνω από την προκυμαία της Σμύρνης πολεμικά F16, κάνοντας άσκηση προ των εορτασμών της Τουρκίας για την 9η Σεπτεμβρίου, επέτειο της κατάληψης της Σμύρνης από τον τουρκικό στρατό.

Ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι η παρουσία του ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαιώνει αυτή τη φιλία και αυτή τη μάχη που δίνουν για ένα κοινό, ειρηνικό, σταθερό μέλλον. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι “δεν είναι μυστικό ότι μεταξύ μας υπάρχουν προβλήματα, αλλά η Ελλάδα πάντοτε μένει μακριά από τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, στηρίζοντας την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας”.

Μετά την τελετή των εγκαινίων, οι δύο Υπουργοί περπάτησαν στην προκυμαία της Σμύρνης χαιρετώντας τον κόσμο ο οποίος τους επευφημούσε και κατευθύνθηκαν στο εστιατόριο όπου παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας.

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη Τύπου, ο  Έλληνας Υπουργός είπε ότι είναι μεγάλη χαρά, για την ελληνική διπλωματία και τον ίδιο προσωπικά, να κάνουν τα εγκαίνια του ανανεωμένου Προξενείου της Ελλάδος στη Σμύρνη. “Είναι μεγάλη μου χαρά αυτά τα εγκαίνια να τα κάνω παρουσία του ομολόγου μου, Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο κράτη, έχουμε βρει με τον κ. Τσαβούσογλου ένα δρόμο συνεργασίας, φιλικών σχέσεων και κοινής δράσης, όπου μπορούμε”, ανέφερε.

Ο Έλληνας Υπουργός είπε, ακόμα, ότι η αποκατάσταση αυτού του επιβλητικού κτιρίου είναι η αποκατάσταση του παρελθόντος, του παρόντος και ενός δημιουργικού μέλλοντος. “Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών -παρά την κρίση που είχαμε- αποκαθιστά, με σειρά μέτρων, κτίρια ιστορικού χαρακτήρα της ελληνικής διπλωματίας, όπως είναι το παρόν στη Σμύρνη, το κτίριο «Σεφέρη» στην Κορυτσά, η Πρεσβεία μας στο Βερολίνο. Εδώ θέλω να ανακοινώσω ότι θα βάλουμε και τη Λυδία λίθο για την Πρεσβεία μας στην Άγκυρα”, είπε.

Ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για αυτήν την ημέρα, την Πρόξενο Αργυρώ Παπούλια, όλο το προσωπικό του Προξενείου και την Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου. Ευχαρίστησε, ακόμα, τους ντόπιους εργαζόμενους, που με την τέχνη τους συνέβαλαν στην αποκατάσταση αυτού του πανέμορφου κτιρίου. Ευχαρίστησε και τους Τούρκους επισήμους για την παρουσία τους, αλλά ιδιαιτέρως τον Μητροπολίτη Σμύρνης, κ. Βαρθολομαίο.

“Όλα αυτά τα πρόσωπα και πρώτα-πρώτα ο ομόλογός μου ο κ. Τσαβούσογλου, θα μας φέρουν την καλή τύχη που χρειαζόμαστε για να αναπτύξουμε τις δραστηριότητες του Προξενείου”, ανέφερε.

Ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι η Σμύρνη “είναι μια πανέμορφη πόλη, είναι η πόλη των ονείρων, της τραγωδίας και της δημιουργικότητας. Είναι η πόλη όπου για άλλη μια φορά συναντιέμαι με τον φίλο μου, τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, με τον οποίο συνεργαζόμαστε για πιο δημιουργικές και πιο παραγωγικές σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη. Οι δυο μας εργαζόμαστε όχι μόνο για καλύτερες σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη, αλλά και για να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας”.

“Σήμερα, στις δυο χώρες μας είναι επικεφαλής δυο μεγάλες προσωπικότητες - ηγέτες, οι οποίοι, βασισμένοι στο Διεθνές Δίκαιο, μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που εκκρεμούν. Για ένα κοινό μέλλον, με σταθερότητα στην περιοχή. Για μια σταθερή και αναπτυσσόμενη Τουρκία, για μια σταθερή και αναπτυσσόμενη Ελλάδα”, είπε ο Έλληνας Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια, βγαίνει από την κρίση. “Συμπαρασταθήκαμε και συμπαραστεκόμαστε στην Τουρκία ενάντια σε κάθε είδους πραξικοπηματίες και είμαστε σίγουροι ότι θα βρει και θα διατηρήσει τη σταθερότητά της στον οικονομικό της δρόμο”, ανέφερε.

Ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι η Σμύρνη είναι η πόλη της Δύσης εδώ στην Τουρκία. “Η Τουρκία είναι μια μεγάλη δύναμη στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι το κέντρο του πολιτισμού και της ιστορικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Ο Θεός και ο Αλλάχ μάς έδωσαν τη δυνατότητα και την δυσκολία, καμιά φορά, να είμαστε γείτονες”, είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι “αυτό το Προξενείο είναι ένα Προξενείο φιλίας, αγάπης ανάμεσα στους γείτονες και η παρουσία του ομολόγου μου, του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιβεβαιώνει αυτή τη φιλία και αυτή τη μάχη που δίνουμε για ένα κοινό, ειρηνικό, σταθερό μέλλον”.

“Κυρία Παπούλια, ευχαριστούμε για όλη την δουλειά που κάνατε για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Όπως και τον Πρέσβη μας (στην Άγκυρα), τον κ. Μαυροειδή.  Μεβλούτ, ευχαριστώ πάρα πολύ που ήρθες μέσα σε αυτή τη ζεστή -και μεταφορικά και κυριολεκτικά- ατμόσφαιρα. Είναι μία ατμόσφαιρα, όπως είναι πάντα ζεστές οι καρδιές μας όταν συναντιόμαστε. Χαίρομαι που είμαι για το Προξενείο μας, εδώ, στην Τουρκία και πάλι. Που με υποδέχεσαι στη χώρα σου και χαίρομαι που σε υποδέχομαι στο Προξενείο μας. Ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σου”, κατέληξε ο Έλληνας Υπουργός.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Υπουργός εξέφρασε χαρά που παρευρίσκεται στα εγκαίνια του γενικού προξενείου της Σμύρνης και ιδιαίτερη χαρά για την τέλεση των εγκαινίων μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του. Ανέφερε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο χώρες που βρίσκονται σε εναγκαλισμό, λόγω των ιστορικών και γεωγραφικών προσδιορισμών, προσθέτοντας ότι στην ουσία εκπροσωπούν δύο μεγάλους πολιτισμούς και φέρουν τα ίχνη αυτών των δύο σπουδαίων πολιτισμών.

“Όπως λέει πάντοτε ο Νίκος, ο Θεός μάς έκανε γείτονες”, είπε ο Τούρκος Υπουργός, σημειώνοντας ότι και στις δύο χώρες υπάρχουν τα ίχνη και τα κληροδοτήματα των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στα εδάφη τους. Όπως είπε, ενώ ταξίδευε για Σμύρνη κοίταξε κάποια δεδομένα και ανακάλυψε ότι υπάρχουν 5 χιλιάδες κοινές λέξεις μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών, κάτι που συνδέει τους δύο λαούς περισσότερο. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι θεωρούν ότι ο διάλογος συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων της χώρας του με την Ελλάδα. ‘Όπως λέει και ο Νίκος, διερχόμαστε περίοδο προβλημάτων και δυσκολιών, αλλά επειδή έχουμε ως θεμέλιο λίθο των σχέσεών μας τον διάλογο και την καλή συνεργασία, επικρατεί πάντοτε η ψυχραιμία που βοηθά πάντοτε στη συνέχιση αυτού του διαλόγου”, πρόσθεσε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα πέρσι τον Δεκέμβριο ήταν το άνοιγμα μιας νέας φάσης στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, προσθέτοντας ότι ήταν η πρώτη επίσκεψη προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια. “Έχουμε αναγάγει τις σχέσεις μας με την Ελλάδα σε ένα υψηλότατο επίπεδο, το οποίο πραγματοποιείται μέσω των εργασιών του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας των δύο χωρών. Η τελευταία συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί εδώ στη Σμύρνη και μακάρι η επόμενη να πραγματοποιηθεί στη γενέτειρα του Ατατούρκ - στη Θεσσαλονίκη”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι δύο πόλεις είναι αδελφοποιημένες.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι θέλουν να ενισχύσουν τους υπάρχοντες δεσμούς με πραγματικά σχέδια και χειροπιαστά έργα. Όπως είπε, έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει μία καθυστέρηση στη θαλάσσια γραμμή που θα συνδέει Θεσσαλονίκη - Σμύρνη, και πως θα πρέπει να συνεργαστούν ούτως ώστε το έργο αυτό να ξεκινήσει τη λειτουργία του μία ώρα νωρίτερα. Πρόσθεσε ότι με τον ίδιο τρόπο το σχέδιο σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Θεσσαλονίκης. “Δεν είναι μυστικό ότι μεταξύ μας υπάρχουν προβλήματα, αλλά η Ελλάδα πάντοτε μένει μακριά από τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, στηρίζοντας την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας”, ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η Τουρκία φιλοξενεί το ελληνικό προξενείο από το 1877, εκφράζοντας ιδιαίτερη χαρά για τη φιλοξενία, προσθέτοντας ότι είναι ιδιαίτερη ευθύνη να προστατεύσουν το σύνολο του διπλωματικού σώματος που υπηρετεί στην Τουρκία. “Στα ήθη και τα έθιμα και των δύο χωρών, η φιλοξενία έχει ύψιστη θέση. Φίλε Νίκο, εδώ στη Σμύρνη και γενικά στα εδάφη της Τουρκίας, υπάρχουν και μπορούν να υπάρξουν άνθρωποι που δουλεύουν υπέρ της χώρας”, ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε: “Θέλω να σου πω ότι δεν θα δώσουμε ποτέ άδεια να είναι στα εδάφη μας άνθρωποι οι οποίοι χαρακτηρίζονται προδότες από σας, δεν θα φιλοξενήσουμε τους πραξικοπηματίες, τους επίδοξους πραξικοπηματίες ή τους τρομοκράτες”. Εκείνη την ώρα πέρασαν τα τουρκικά F16 και αστειευόμενος ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε: “Δεν έχουν στόχο εσάς”.

Παίρνοντας και πάλι τον λόγο ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι “εμείς δεν φιλοξενούμε τρομοκράτες. Αυτό που έχουμε πάντα στη χώρα μας είναι τις διαδικασίες του Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου. Σε αυτό πιστεύουμε ότι στηρίζονται και οι σχέσεις μας, η φιλία μας, η κοινή μας πορεία στην Ευρώπη”.

“Πάντα υπογραμμίζω ότι μια ευρωπαϊκή Τουρκία, μια Τουρκία κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι το μέγιστο κέρδος για την Ελλάδα. Δεν μπορώ να φανταστώ το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς αυτή την ειδική σύνδεση με την Τουρκία. Αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε εκείνη την ημέρα. Πρέπει πολύ νωρίτερα να καταργηθεί η απαίτηση βίζας από τους Τούρκους πολίτες και να έχει μια δουλειά λιγότερη το Προξενείο μας. Η Τουρκία δικαιούται την υλοποίηση των συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ό,τι συμφωνούμε, πρέπει να υλοποιείται κι από τις δύο πλευρές”, είπε ο Έλληνας Υπουργός.

Σχολιάζοντας τα τουρκικά F16 που περνούσαν συνεχώς πάνω από την προκυμαία της Σμύρνης κάνοντας θόρυβο, ο Έλληνας Υπουργός είπε “κάνουν φασαρία αυτοί που δεν θέλουν ίσως τις συμφωνίες”.
 

Top