News Politics Προδρόμου για Παιδεία:Ενδιαφέρουσα η πρόταση του προέδρου του ΔΗΣΥ

Προδρόμου για Παιδεία:Ενδιαφέρουσα η πρόταση του προέδρου του ΔΗΣΥ

Καμία απόφαση δεν λήφθηκε από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά με την κρίση στην Παιδεία, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου.

Ο κ. Προδρόμου χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Παράλληλα σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με τον υπουργό Παιδείας μελετούν όλα τα ενδεχόμενα.Ο ίδιος έκανε λόγο για αδήριτη ανάγκη να υπάρξει διάλογος, ώστε να βρεθούν λύσεις και χωρίς να χαθεί ο μεγάλος στόχος, που είναι ο εξορθολογισμός  ολόκληρου του συστήματος.

Αναφορικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι από πλευράς Υπουργείου Παιδείας έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες  προετοιμασίες.

Πρόθεση και επιθυμία της κυβέρνησης επανάλαβε ο κ. Προδρόμου, είναι η συνέχεια του εντατικού διαλόγου την επόμενη περίοδο, ώστε να βρεθούν συναινετικές προτάσεις για χάρη του δημόσιου σχολείου.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ για το θέμα της Παιδείας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυβέρνηση εδώ και δύο μήνες βρίσκεται σε συγκεκριμένη διαδικασία διαλόγου με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δύο πολύωρες συναντήσεις με τις οργανώσεις και η πρόθεση και επιθυμία της Κυβέρνησης είναι να συνεχίσουμε με διάλογο. Από κει και πέρα ο καθένας έχει τις απόψεις του, είναι αναμενόμενο να υπάρξει κριτική και διαφορετικές απόψεις. Ο διάλογος είναι σε εξέλιξη και η πρόταση της Κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί εντατικά, όπως αποφασίστηκε στις 27 Ιουλίου και επαναβεβαιώθηκε στις 23 Αυγούστου ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο διάλογος φυσικά δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά το μέσο, με το οποίο μπορούμε να φτάσουμε σε συναινετικές και απαραίτητες αποφάσεις για χάρη της εκπαίδευσης και του δημόσιου σχολείου, αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητα».

Οι αποφάσεις του Υπουργικού

Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι «στη συνεδρία υπήρξε μια σημαντική απόφαση για τη μελλοντική ανάπτυξη και προσαρμογή της χώρας στην ψηφιακή εποχή, στις σύγχρονες τεχνολογίες και εφαρμογές.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να συσταθεί μια κοινή ομάδα εργασίας υπό την εποπτεία της Κυβέρνησης και της Βουλής, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τον δημόσιο τομέα και από χώρους αιχμής της ιδιωτικής οικονομίας για την ανάπτυξη της τεχνολογίας Blockchain στην Κύπρο.

Πρόκειται για την τεχνολογία και τη μεθοδολογία που βρίσκεται σήμερα πίσω από συστήματα αποκεντρωμένων λογισμικών που δημιουργούν πλατφόρμες ασφαλώς και διαφανών συναλλαγών στη νέα ψηφιακή εποχή. Είμαστε στο στάδιο της μελέτης. Η ανάθεση αφορά τον εθνικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της τεχνολογίας Blockchain στην Κύπρο ο οποίος θα μπορεί να περιλάβει πιλοτικά έργα, νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες.

Πιο συγκεκριμένα αυτή η ad hoc ομάδα εργασίας θα ετοιμάσει σχέδιο δράσης για να μπορεί να υιοθετηθεί το Blockchain. To σχέδιο θα περιλαμβάνει επιχειρησιακό σχεδιασμό, ιεράρχηση σεναρίων και απαιτήσεων για να μπορεί η τεχνολογία αυτή να εφαρμοστεί στην Κύπρο.

Με αυτή την απόφαση καταρχάς υπογραμμίζεται η συνεργασία της νομοθετικής με την εκτελεστική εξουσία, αλλά ταυτόχρονα υπογραμμίζεται και η αναγκαιότητα να μπορέσει να ακολουθήσει η πολιτεία και ο δημόσιος τομέας τις εξελίξεις στη διεθνή σκηνή και στην ιδιωτική οικονομία».

Πρόσθεσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης τον διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου με επαναδιορισμό του Προέδρου του κ. Σεντόνα, όπως και τον διορισμό του ΔΣ του ΚΥΠΕ, όπου Πρόεδρος διορίζεται ο κ. Ιωσήφ Ιωσήφ.

Αναφερόμενος στα προκαταρκτικά δημοσιονομικά αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από τη Στατιστική Υπηρεσία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι πολύ θετικά, πολύ καλύτερα και από τις προβλέψεις και τις προσδοκίες.

Στην περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2018 έχουμε δημοσιονομικό πλεόνασμα μεγαλύτερο από μισό δις ευρώ, κάτι που αντιστοιχεί σε 2,6% του ΑΕΠ σε σύγκριση με 1,1% και 217 εκ ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα έσοδα αυξάνονται ταχύτερα από τις δαπάνες με ρυθμό 9,1% έναντι 2%. Είναι σημαντικό ότι η αύξηση των εσόδων κατά 9,1% οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.

Όσον αφορά τις δαπάνες και τις σημερινές δυνατότητες του κράτους μέσα από τη συνετή δημοσιονομική διαχείριση, σημειώνουμε ότι σε αυτή την επταμηνία, το κράτος μας μπορεί και έχει δαπάνες για κοινωνικές παροχές που ξεπερνούν το ενάμιση δις ευρώ.

Αυτή είναι η πορεία που πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε.

Το Υπουργείο Οικονομικών ακολουθεί την πολιτική που και την ανάπτυξη στηρίζει και τις δυνατότητες αξιοποιεί με προϋπολογισμό και με δημοσιονομική διαχείριση που ενθαρρύνουν τη συνεχή ανάπτυξη και φέρνουν τη χώρα πιο κοντά στον στόχο να βρεθούμε στην επενδυτική βαθμίδα».

Ερωτηθείς αν συζητήθηκε κάτι στο Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα του Συνεργατισμού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι αποφάσεις για τον Συνεργατισμό είχαν ληφθεί το 2012-2013. Από τότε, δυστυχώς, δεν υπάρχει Συνεργατισμός στην  Κύπρο, υπήρχε μια τράπεζα για την οποίαν πρόσφατα έχουν ληφθεί όλες οι αποφάσεις και βρίσκονται σε εφαρμογή».
 
Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα έκδοσης τουρκικής navtex και κατά πόσο ακυρώνει τη navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν ακυρώνεται καμιά navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Όσον αφορά την τουρκική navtex, είπαμε ότι χρειάζεται πάντα οπωσδήποτε εγρήγορση και αυτό το κάνουν οι αρμόδιες Αρχές, και ταυτόχρονα χρειάζεται να ακριβολογούμε. Η τουρκική navtex είναι παράτυπη. Υπάρχουν διαβαθμίσεις στις διάφορες ενέργειες. Είναι ένα πράγμα οι παράνομες ενέργειες - και εκεί και όπου υπάρχουν η Δημοκρατία λαμβάνει τα μέτρα της - και είναι άλλο να είναι παράτυπες κάποιες ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Τουρκία. Αυτή η navtex είναι παράτυπη και αφορά συγκεκριμένες εργασίες στον ναυτικό χώρο. Όπως πάντα οι αρμόδιες Υπηρεσίες της χώρας κάνουν εκείνο που πρέπει».
Top