News Politics Τουρκικές Εκλογές: Οι θέσεις των κομμάτων στο Κυπριακό

Τουρκικές Εκλογές: Οι θέσεις των κομμάτων στο Κυπριακό

Λίγο πριν από τη διπλή εκλογική αναμέτρηση της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία, σας παρουσιάζουμε τις θέσεις των κομμάτων στο Κυπριακό, όπως αυτές διατυπώθηκαν μέσα από τα προεκλογικά τους προγράμματα.

Όπως σημειώνει ο τουρκολόγος Νίκος Μούδουρος στο Sigmalive, το Κυπριακό απασχόλησε ελάχιστα δευτερόλεπτα, αν όχι και καθόλου, την προεκλογική εκστρατεία.

Ωστόσο, ο ίδιος εντόπισε τις θέσεις των βασικών πολιτικών κομμάτων, οι οποίες είναι οι εξής:

 AKP: «Είμαστε στο πλευρό του τουρκοκυπριακού λαού»

Στο προεκλογικό πρόγραμμα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) για τις πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου 2018, η παράγραφος για το Κυπριακό αναφέρει τα εξής: «Είμαστε στο πλευρό του τουρκοκυπριακού λαού. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τα βήματα που κάναμε μέχρι σήμερα για την ενδυνάμωση της οικονομικής υποδομής της "ΤΔΒΚ" και την ενίσχυση της ευημερίας της. Ως εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσουμε την δημιουργική μας συμβολή για μια δίκαιη και μόνιμη λύση που έχει ως βάση της την πολιτική βούληση και των δύο λαών, καθώς και το ότι είναι οι από κοινού ιδιοκτήτες του νησιού».

MHP: «Λύση δυο εθνών και δυο κρατών»

Στο προεκλογικό πρόγραμμα του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), το Κυπριακό είναι μέρος του κεφαλαίου «Ο Τουρκικός Κόσμος». Το πρόγραμμα αρχικά αναφέρει ότι ένα βασικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής του κόμματος θα είναι η εμβάθυνση των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών σχέσεων της Τουρκίας με τους «Τούρκους ομοεθνείς που ζουν στην Κύπρο, στον Καύκασο, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, και στις χώρες της Κεντρικής Ασίας».

Στη συνέχεια, και πιο συγκεκριμένα οι δύο παράγραφοι για το Κυπριακό, αναφέρουν τα εξής: «Η Κύπρος είναι η πιο σημαντική εθνική υπόθεση της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει στην Κύπρο δικαιώματα και υποχρεώσεις, που πηγάζουν από τις συνθήκες εγκαθίδρυσης και τα οποία δεν μπορούν ούτε να συζητηθούν, αλλά ούτε και να γίνουν υποχωρήσεις. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η νόθευση των ουσιαστικών εγγυήσεων της Τουρκίας. Το κόμμα μας πιστεύει ότι η μοναδική ρεαλιστική, εφαρμόσιμη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο θα πρέπει να βασίζεται σε μια συνεταιρική δομή δύο ζωνών, δύο εθνών και δύο κρατών. Για την ίδρυση μιας τέτοιας δομής, η Τουρκία θα πρέπει να στηρίξει τις διπλωματικές συνομιλίες με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, υπό τον όρο ότι δεν θα επηρεαστούν αρνητικά τα εθνικά μας συμφέροντα και η προστασία των δικαιωμάτων της "ΤΔΒΚ". Δε θα πρέπει να επιτραπούν οι πρωτοβουλίες των Ελληνοκυπρίων που εμποδίζουν την λύση, αλλά ούτε και να δοθεί ευκαιρία η μη λύση να χρησιμοποιηθεί ως όπλο εναντίον της Τουρκίας και της "ΤΔΒΚ"».

CHP:  «Θα προστατεύσουμε ΤΔΒΚ και Τουρκοκύπριους»

Στο προεκλογικό πρόγραμμα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), το Κυπριακό αναφέρεται στο κεφάλαιο της εξωτερικής πολιτικής και διατηρεί ειδική επικεφαλίδα «Το Κυπριακό πρόβλημα». «Με στόχο την εξεύρεση μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα, θα προστατεύσουμε τον στόχο υπεράσπισης των δικαιωμάτων της "ΤΔΒΚ" και των Τουρκοκυπρίων και τον στόχο διασφάλισης της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων. Θα διασφαλίσουμε την αύξηση της ισχύος της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη δίκαιη κατανομή των ενεργειακών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους Τουρκοκύπριους ενάντια στα διεθνή εμπάργκο και την οικονομική απομόνωση. Δεν θα επιτρέψουμε τις παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της "ΤΔΒΚ". Θα εγκαθιδρύσουμε επικοινωνία με τους συνταγματικούς θεσμούς της "ΤΔΒΚ" σε ένα πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού και ισότητας».

İYİ Parti: «Θα εμποδίσουμε μονομερείς ενέργειες των Ελληνοκυπρίων»

Στο προεκλογικό πρόγραμμα του Καλού Κόμματος (İYİ Parti), το Κυπριακό εντάσσεται ως ένα από τα υποκεφάλαια της εξωτερικής πολιτικής και φέρει τον τίτλο «Η Κύπρος είναι η εθνική μας υπόθεση». Αναφέρεται συγκεκριμένα: «Για την Τουρκία, το θέμα της Κύπρου είναι μια εθνική υπόθεση. Η επιβίωση της τουρκικής ύπαρξης στο νησί είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και με τις ευαίσθητες στρατηγικές ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που δημιουργήθηκαν με την Συνθήκη της Λωζάνης. Το κόμμα μας θα διαχειριστεί τις ειλικρινείς και βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό σχέσεις μεταξύ "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου" και Τουρκίας, καθώς και την συνεργασία τους υπό την αντίληψη ‘ένα έθνος, δύο κράτη’. Μεταξύ των στόχων της πολιτικής μας για την Κύπρο, θα είναι η σύναψη συμφωνιών Οικονομίας, Άμυνας, Ασφάλειας και Συνεργασίας με την "ΤΔΒΚ". Το κόμμα μας διαφωνεί με τις ερευνητικές δραστηριότητες της Ελληνοκυπριακής πλευράς για εξεύρεση υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο, οι οποίες και παραβλέπουν τα πραγματικά δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού επί των φυσικών πηγών. Θα δουλέψουμε με αποφασιστικότητα, για να εμποδίσουμε τις μονομερείς ενέργειες της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, καθώς και τις κινήσεις της που παραβιάζουν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκίας».

HDP: «Να δοθεί τέλος στη διχοτόμηση του νησιού»

Στο προεκλογικό πρόγραμμα του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), το Κυπριακό αναφέρεται στο κεφάλαιο για την εξωτερική πολιτική που φέρει τον τίτλο «Ειρήνη με τους Γείτονές μας και τον Κόσμο». Στην παράγραφο για το Κυπριακό, αναφέρεται συγκεκριμένα: «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προτάσεις και τις προσπάθειες του Τουρκοκυπριακού και Ελληνοκυπριακού λαού, για να δοθεί τέλος στη διχοτόμηση του νησιού και για να διασφαλιστεί μια πολιτική λύση». 

Top