News Politics Παπαδόπουλος: «Θα εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο»

Παπαδόπουλος: «Θα εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο»

«Εμείς, σε αντίθεση με τον κ. Αναστασιάδη, έχουμε ετοιμάσει και θα εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με πρωταρχικό στόχο όχι μόνο τη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, αλλά κυρίως τη βελτίωση των οικονομικών των πολιτών. Επιδιώκουμε την αποκατάσταση της μεσαίας τάξης, που ιστορικά και διαχρονικά δημιουργεί πραγματική ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά το βράδυ της Πέμπτης 14/12, ο Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος, σε πολιτική συγκέντρωση στο Καϊμακλί.

Στην συνέχεια, ο Νικόλας Παπαδόπουλου ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στις πολιτικές των αλόγιστων δαπανών της κυβέρνησης Χριστόφια που οδήγησαν στη χρεοκοπία, όπως προτείνει σήμερα ο κ. Μαλάς. Η ηγεσία του ΑΚΕΛ και ο κ. Μαλάς μας κατηγορούν για φιλολαϊκή μετάλλαξη! Μας κατηγορεί ο κ. Μαλάς ο οποίος ξέχασε ότι με τη συμμετοχή και συνενοχή του οδηγήθηκε η κυπριακή οικονομία στη χρεοκοπία. Μας κατηγορούν οι κύριοι Μαλάς και Άντρος Κυπριανού και ξεχνούν ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή του ΑΚΕΛ ψήφισε τον νόμο των εκποιήσεων, αλλά όχι το δίχτυ προστασίας του πλαισίου αφερεγγυότητας που σήμερα προστατεύει τους εγγυητές».

Σε άλλο σημείο, ο Υποψήφιος Πρόεδρος αναφέρθηκε στους χειρισμούς του κ. Αναστασιάδη σε σχέση με την οικονομική καταστροφή του 2013. Για να προσθέσει στην συνέχεια ότι «διανύουμε τον τελευταίο μήνα του 2017 και ακόμη δεν διατάχθηκαν οποιεσδήποτε έρευνες από τις αρμόδιες αρχές του κράτους για τις ευθύνες της διοίκησης της Λαϊκής Τράπεζας, τις ευθύνες όσων έδωσαν παράνομα ELA €9 δις και τις ευθύνες εκείνων που ενέχονται στην πώληση των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα». Ταυτόχρονα απέδωσε ευθύνες στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι δεν έχει κανένα σχέδιο για έξοδο από την κρίση, αποκατάσταση αδικιών και ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας».

Υπενθύμισε δε ότι «ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι δεν αφορά την Κυβέρνησή του το ζήτημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, αλλά αφορά τις τράπεζες και την Κεντρική Τράπεζα». «Εμείς πιστεύουμε» συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, «ότι το πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων αφορά πάνω απ’ όλα τους πολίτες. Γι’ αυτό η αντιμετώπισή του αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα του κυβερνητικού μας προγράμματος σήμερα και της κυβέρνησης μας μετά τις εκλογές».

Επιπρόσθετα ο Νικόλας Παπαδόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και ανάλυση στις προτάσεις του για την οικονομία, λέγοντας ότι «θα υπάρξει επαναξιολόγηση και αναθεώρηση όλων των μέτρων εξυγίανσης που η κυπριακή κοινωνία αναγκάστηκε να επωμιστεί λόγω του μνημονίου». Για να προσθέσει στη συνέχεια πως «θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, στην επαναφορά απαραίτητων κοινωνικών προγραμμάτων όπως είναι η φοιτητική χορηγία, το επίδομα μάνας, το επίδομα τέκνου και τα στεγαστικά προγράμματα. Επιδιώκεται μεταξύ άλλων μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με στόχο το διπλασιασμό των χαμηλότερων συντάξεων μέσα σε μια 10-ετία, δημιουργία ειδικού Ταμείου, με σκοπό την αποζημίωση των Κύπριων «κουρεμένων» καταθετών, κατόχων αξιόγραφων και των Ταμείων Προνοίας και Συντάξεων κατά 75% για την χρηματοδότηση του οποίου θα αξιοποιείται σε ετήσια βάση το 10% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Επίσης δημιουργία Δημόσιου Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, στο πρότυπο άλλων χωρών, ώστε να καταστεί δυνατή η αναδιάρθρωση δανείων, το «κούρεμα» δανείων, η απαλλαγή εγγυητών, η προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης και η αναχαίτιση των μαζικών εκποιήσεων. Στη χρηματοδότηση του Φορέα θα συμμετέχουν το Κράτος, ο τραπεζικός τομέας και ιδιώτες επενδυτές».

Καταλήγοντας.' ο Υποψήφιος Πρόεδρος τόνισε ότι «οι ενεργειακοί μας σχεδιασμοί πρέπει να καταστούν δράση άμεσης προτεραιότητας. Μόνο έτσι, η Κύπρος μπορεί να ανακάμψει και να γίνει και πάλι μία από τις πιο δυναμικές, ανερχόμενες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ήταν μέχρι και το 2008».

   

Top