News Politics Ν.Κουγιάλης: Πετύχαμε ένα πολυσύνθετο και πολυεπίπεδο έργο

Ν.Κουγιάλης: Πετύχαμε ένα πολυσύνθετο και πολυεπίπεδο έργο

Απολογισμό του έργου της πενταετίας από το Υπουργείο Γεωργίας, έκανε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Κουγιάλης.

 

Διαβάστε αυτούσιο τον απολογισμό:

Πετύχαμε μείωση των ανελαστικών δαπανών, αύξηση των αναπτυξιακών δαπανών, αύξηση των εσόδων και υψηλό ποσοστό υλοποίησης του αναπτυξιακού μας προϋπολογισμού.

Οι μεταρρυθμίσεις, η υλοποίηση της αναπτυξιακής πολιτικής, η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του Υπουργείου και κυρίως η στήριξη του αγροτικού κόσμου, ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της πενταετίας λόγω της οικονομικής κρίσης, αποτέλεσαν μερικά από τα βασικά στοιχεία του απολογισμού της πενταετίας που έκανε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πετύχαμε μείωση των ανελαστικών δαπανών, αύξηση των αναπτυξιακών δαπανών, αύξηση των εσόδων και υψηλό ποσοστό υλοποίησης του αναπτυξιακού μας προϋπολογισμού».

Σύμφωνα με τον κ. Κουγιάλη, τα έσοδα του Υπουργείου την περίοδο 2010 μέχρι και το 2012 κυμαίνονταν σε χαμηλά επίπεδα, της τάξεως του 25–30% των δαπανών. Με την ανάληψη της προεδρίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, οι μη αναπτυξιακές δαπάνες ελαχιστοποιήθηκαν και σε συνδυασμό με την αύξηση των εσόδων, καλύπτεται πλέον το 40% περίπου των εξόδων. Τα έσοδα του Υπουργείου Γεωργίας παρουσιάζονται αυξημένα κατά την επόμενη τριετία, αφού από τα €93 εκατομμύρια το 2017, αυξάνονται σε €100 εκατομμύρια για κάθε έτος για τα επόμενα τρία έτη, δηλαδή 2018, 2019 και 2020.

Όσον αφορά το ποσοστό υλοποίησης του αναπτυξιακού προϋπολογισμού, παρέμεινε σταθερά σε επίπεδα άνω του 70% από το 2013 και μετά, αγγίζοντας το μέγιστο ποσοστό του 90% το 2014. Ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Γεωργίας, σημείωσε πως το ποσοστό υλοποίησης πριν από την πενταετία Αναστασιάδη, παρέμεινε σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, αγγίζοντας το χαμηλό ποσοστό του 50% κατά το 2011. Επίσης, αναφερόμενος στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, επεσήμανε την επανεκκίνηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, που είχε παγοποιηθεί επί προηγούμενης Κυβέρνησης. «Το καταφέραμε χάριν στις συντονισμένες προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα, πολιτικά και μη, πετυχαίνοντας την αύξηση της συμμετοχής της ΕΕ στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης από το 50% στο 85% για τα έτη 2013–2017, εκμηδενίζοντας έτσι τον κίνδυνο απώλειας ευρωπαϊκών πόρων», ανέφερε ο Υπουργός.

Σχετικά με τα μέτρα στήριξης και ανακούφισης, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν σε μια άσχημη οικονομική συγκυρία οι αγρότες μας, η κυβέρνηση Αναστασιάδη από το 2013 μέχρι σήμερα τους έχει στηρίξει με ένα ποσό που φτάνει και ξεπερνά τα €87 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, εξασφαλίστηκε επιπλέον στήριξη από ευρωπαϊκούς πόρους ως αντιστάθμισμα στο ρωσικό εμπάργκο. Τα μέτρα αφορούσαν τη στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας με κεφαλικές και συνδεδεμένες επιδοτήσεις ύψους €23 εκατομμυρίων, την καταβολή ενισχύσεων για ζημιές από το εθνικό πλαίσιο ύψους €29 εκατομμυρίων, την καταβολή αποζημιώσεων για ζημιές στους αγρότες, καλύπτοντας την οικονομική ανεπάρκεια του ΟΓΑ, ύψους €21,7 εκατομμυρίων, και άλλα, ενώ στο σύνολο διοχετεύτηκαν €560 εκατομμύρια στην αγροτική οικονομία.

Είναι πραγματικά με μεγάλη ικανοποίηση που βλέπουμε σήμερα τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών που καταβάλαμε τα τελευταία χρόνια να αποτυπώνουν ένα αισιόδοξο και πολλά υποσχόμενο μέλλον, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας. «Το 2014, η αξία παραγωγής είχε φτάσει στη χαμηλότερη αξία, με μόλις €320,9 εκατομμύρια, με συνεισφορά στο ΑΕΠ μόλις 1,8%. Σήμερα, τα τελευταία στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν την ανοδική πορεία, με την αξία της γεωργικής παραγωγής το 2016 να φτάνει τα €360 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση πέραν του 12% μέσα σε μόλις 2 χρόνια», ανέφερε ο κ. Κουγιάλης.

Έμφαση κατά την τελευταία πενταετία, δόθηκε στις μεταρρυθμίσεις υφιστάμενων δομών και πολιτικών, αλλά και στον εξορθολογισμό των δαπανών του Υπουργείου. Μεταξύ άλλων, έγινε κατάργηση ημικρατικών οργανισμών, αναδιοργάνωση του Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών, αναδιοργάνωση της ζημιογόνας Επιτροπής Σιτηρών, κατάρτιση Μητρώου Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, δημιουργία και λειτουργία των Κέντρων εξυπηρέτησης του Αγρότη, όπως και μεταρρύθμιση του θεσμού της Γεωργικής Ασφάλισης.

Σε ό,τι αφορά την Υδατική πολιτική, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κατάφερε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις διαχρονικές προκλήσεις που παρουσιάζει ο τομέας των υδάτων, ενισχύοντας την αειφόρο τοπική ανάπτυξη και συμβάλλοντας θετικά στην ανάκαμψη της οικονομίας μας, με έργα συνολικού κόστους €306 εκατομμυρίων, εκ των οποίων τα €100 εκατομμύρια περίπου έχουν ήδη δαπανηθεί εντός της τελευταίας πενταετίας. Παράλληλα, στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, εκτελούνται έργα προϋπολογισμού €85 εκατομμυρίων.

Στον απολογισμό του έργου της πενταετίας, ο κ. Κουγιάλης αναφέρθηκε στη Γαλάζια Ανάπτυξη, που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες πολιτικής του Υπουργείου, αλλά και στην Πράσινη Ανάπτυξη σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη δημιουργία Εθνικού Δασικού Πάρκου στον Ακάμα, ενός οράματος 30 και πλέον χρόνων, στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Τροόδους, άλλα και στην ένταξη το 2015 του Γεωπάρκου Τροόδους στο Ευρωπαϊκό και στο Διεθνές Δίκτυο Γεωπάρκων.

«Όπως αντιλαμβάνεστε, το Υπουργείο μας είναι πλέον ένα παραγωγικό και αναπτυξιακό Υπουργείο που συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας και στην ευημερία του λαού μας. Υλοποιήσαμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τους στόχους και τις επιδιώξεις που περιγράφονται στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη. Σε ένα αρνητικό οικονομικό κλίμα και με πολλές δυσκολίες, λόγω της κρίσης, καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας ένα πολυσύνθετο και πολυεπίπεδο έργο», υπέδειξε ο Υπουργός Γεωργίας.

Κλείνοντας την ομιλία του, ανέφερε τα εξής: «Μπορεί σήμερα να αναφερθήκαμε σε πολλούς αριθμούς, στο πλαίσιο του απολογισμού του έργου μας. Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια βλέπαμε πίσω από τους αριθμούς και εστιάζαμε στον άνθρωπο. Μας ενδιαφέρει η ευημερία της κοινωνίας, η στήριξη των κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων. Γι’ αυτό, ο κεντρικός άξονας της δράσης μας είναι η μεταρρύθμιση, που οδηγεί στην ανάπτυξη και καταλήγει στην ευημερία και την πρόοδο. Πάντα με γερά βήματα μπροστά».

Top