News Politics Ντάισελμπλουμ: 'Στοιχημάτισαν λάθος οι Κύπριοι"

Ντάισελμπλουμ: 'Στοιχημάτισαν λάθος οι Κύπριοι"

Την εκτίμηση ότι η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο ήταν η καλύτερη δυνατή για τη χώρα και μια καλή λύση για την ευρωζώνη, εξέφρασε στην επιτροπή οικονομικών Υποθέσεων του ΕΚ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γιερουν Ντάισελμπλουμ. 

Ο πρόεδρος της Eurogroup υπεραμύνθηκε των αποφάσεων λαμβάνοντας ειδικά υπόψη την κατάσταση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, ο οποίος, όπως υποστήριξε ήταν μη βιώσιμος και δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με την οικονομία της χώρας. 

Τόνισε πάντως ότι η νέα κυπριακή κυβέρνηση κατανόησε αυτή την πραγματικότητα και για το λόγο αυτό κατέστη δυνατό να υπάρξει απόφαση που επιτρέπει την επιστροφή της Κύπρου σε βιώσιμη τροχιά υπό δύσκολες, όπως αναγνώρισε, συνθήκες. 

"Άκαρπες οι διαπραγματεύσεις με την προηγούμενη Κυβέρνηση"

Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, οι διαπραγματεύσεις με την προηγούμενη κυπριακή κυβέρνηση απέβησαν άκαρπες. Υποστήριξε ότι με το δάνειο που είχε συνάψει με τη Ρωσία το 2011 η προηγούμενη κυβέρνηση κέρδισε χρόνο για να φτάσουμε στη μη βιώσιμη κατάσταση του 2012. 

Η πρόσφατη συμφωνία για παράταση της αποπληρωμής κατά δύο χρόνια και μείωση του επιτοκίου δανεισμού από 4,5% σε 2,5% διασφαλίζει τη συμμετοχή της Ρωσίας, τόνισε. Επανέλαβε ότι η πρώτη δόση των δανείων θα δοθεί μέσα στο Μάιο, στη βοήθεια έως 10 δισ. ευρώ που θα δοθεί από την ευρωζώνη (9 δισ. ευρώ) και το ΔΝΤ (1 δισ. ευρώ).
 

"Ας πρόσεχαν οι τράπεζες όταν αγόραζαν ελληνικά ομόλογα"

Σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της ευρωζώνης είπε ότι οι συζητήσεις ήταν μακροχρόνιες για να δοθεί λύση, κυρίως λόγω του κινδύνου που ανέλαβαν οι δύο βασικές κυπριακές τράπεζες επενδύοντας σε ελληνικά ομόλογα με υψηλό ρίσκο.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως «το ελληνικό PSI έπληξε τις κυπριακές τράπεζες καθώς εκείνες είχαν προβεί σε "κακά στοιχήματα" στην Ελλάδα».

Μάλιστα, όπως παραδέχτηκε, μετά το «πάθημα» της Κύπρου, ο κίνδυνος για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα εντάθηκε.


Παράλληλα, αναφέρθηκε σε ελλιπή πληροφόρηση από την πλευρά των κυπριακών τραπεζών, σε θέματα ισολογισμών και διάρθρωσης τους. Για τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων που έχουν επιβληθεί, είπε ότι, σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία της Επιτροπής, είναι συμβατές με τη Συνθήκη της ΕΕ και τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς και εξέφρασε την ελπίδα να αρθούν σταδιακά το συντομότερο δυνατόν. Η ευρωζώνη παρακολουθεί στενά την κατάσταση, τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Τέλος, επανέλαβε ότι οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ είναι απόλυτα εγγυημένες.

Μέσω του twitter, ο κ. Ντάισελμπλουμ, επεσήμανε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου απέτυχε.

Name

Καμία αποζημίωση δεν παρέχεται για την Κύπρο, αναφέρει μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter ο Ντάισεμπλουμ. Πρόσθεσε ότι οι κυπριακές τράπεζες επέλεξαν να επενδύσουν στην Ελλάδα και αυτή ήταν μια επικίνδυνη στρατηγική.

Πάντως, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τη λύση που επιβλήθηκε στην χώρα, χαρακτήρισε το πακέτο διάσωσης της Κύπρου ως την καλύτερη δυνατή επιλογή για τη Λευκωσία, ενώ ανακοίνωσε πως η πρώτη δόση του δανείου, από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, θα εκταμιευθεί εντός του Μαΐου.

Αύριο το πρωί η συζήτηση συνεχίζεται με τον επίτροπο Οικονομικών, Όλι Ρεν και το μέλος της ΕΚΤ, Γιέργκ Άσμουσεν.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων την Τετάρτη ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα αποφασίσει για την εκταμίευση της πρώτης δόσης. Επίσης, αναφέρεται ότι η Κομισιόν θεωρεί πως η Κύπρος έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για να της καταβληθεί η πρώτη δόση των τριών δισεκατομμυρίων.

Τ.Χατζηγεωργίου: "Το θέατρο συνεχίζεται..."

Μετά την συζήτηση στην Ολομέλεια, το θέατρο συνεχίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών του ΕΚ σε συζήτηση που διεξήχθη με τον πρόεδρο του γιουρογκρουπ, Jeroen Dijsselbloem, υποστηρίζει ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου. "Ενώπιον του Dijsselbloem μας υποστήριξαν όλοι. Υποστήριξαν  αυτό που θα τους φέρει ψήφους στις εκλογές τους. Ο Dijsselbloem δε επανέλαβε αυτό που διδάχθηκε να λέει. Πως για όλα ευθύνεται το μεγάλο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Και πως με τα μέτρα που προωθούνται στην Κύπρο το κόστος θα επιμεριστεί σε πολλούς  και θα υπάρξει γρήγορα βιώσιμη ανάπτυξη", υποστήριξε..

Σε συνεργασία του γερμανού ευρωβουλευτή της GUE/NGL, Jurgen Klute, και του Τάκη Χατζηγεωργίου, έγινε υπενθύμιση στον πρόεδρο του γιουρογκρουπ πως από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων οι κυπριακές τράπεζες έχασαν 4,5 δισ. και ζητήθηκε από τον  Dijsselbloem να απαντήσει κατά πόσον θα έπρεπε να δοθεί αποζημίωση στην  Κύπρο για την ζημία που υπέστη λόγω του κουρέματος αυτού. Ο πρόεδρος του γιούρογκρουπ όμως, καμωνόμενος ότι δεν κατάλαβε την ερώτηση, υποστηρίζει ο Τ.Χατζηγεωργίου, προσθέτωντας ότι απάντησε πως το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου ήθελε υψηλά κέρδη και γι' αυτό ανέλαβε υψηλό κίνδυνο επενδύοντας στα ελληνικά ομόλογα. "Επομένως, είπε, δεν ήταν η ελληνική κατάσταση που δημιούργησε το πρόβλημα αλλά το τραπεζικό μοντέλο της Κύπρου", πρόσθετει ο κ. Χατζηγεωργίου.

Name

Σ.Σοφοκλέους: O κ. Ντάισελμπλουμ δεν απαντά στα σηματικά ερωτήματα

"Συνεχίζει ο κύριος Ντάισελμπλουμ να μην απαντά στα σημαντικά ερωτήματα που απασχολούν όχι μόνο τον κυπριακό λαό, αλλά όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Εάν η απόφαση του Eurogroup πάρθηκε κατά νόμιμο τρόπο. Εάν υπήρξε ανάλογη απόφαση για άλλη χώρα της ΕΕ. Εάν η απόφαση ενισχύει την αλληλεγγύη των Κρατών Μελών της", επισημαίνει σε γραπτή δηλωσή του ο ευρωβουλευτής KΣ ΕΔΕΚ, Σοφοκλής Σοφοκλέους.

"Από τις απαντήσεις του Προέδρου του Eurogroup στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απουσίαζε η πρόταση, ο σχεδιασμός και η ολοκληρωμένη απάντηση για την επόμενη μέρα", υποστηρίζει.

"Η υφιστάμενη πολιτική της λιτότητας, ενισχύει  την ύφεση, φέρνει την ανεργία και δημιουργεί ένα οικονομικό φαύλο κύκλο που βάζει σε περιπέτειες την Ευρώπη.  Οδηγεί στην κατάρρευση της Ευρωζώνης και μεγιστοποιεί τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων πολιτών. Τώρα, είναι η ώρα των αποφάσεων, της αλλαγής πορείας. Τώρα είναι η ώρα της ανάπτυξης», τονίζει ο ευρωβουλευτής.

Αντιγόνη Παπαδοπούλου: «Το Eurogroup διέπραξε οικονομικό έγκλημα σε βάρος της Κύπρου και του λαού της»

Η Ευρωβουλευτής (ΔΗΚΟ, Σ&Δ), Αντιγόνη Παπαδοπούλου, εκφράζει την απογοήτευσή της, για την προσπάθεια που κατέβαλε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γιερούν Ντάισελμπλουμ, να παρουσιάσει την Κύπρο ως ειδική και ξεχωριστή περίπτωση, που έπρεπε να υποστεί κούρεμα καταθέσεων και να «τιμωρηθεί» για τις πράξεις της.

Σύμφωνα με την Ευρωβουλευτή, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου, ο Γιερούν Ντάισελμπλουμ απέτυχε να πείσει για την ορθότητα των αποφάσεων του Εurogroup για την Κύπρο. Σε αρκετές περιπτώσεις προσπάθησε να αποφύγει κρίσιμα ερωτήματα που υποβλήθηκαν από τους Ευρωβουλευτές, παραπέμποντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον αρμόδιο Επίτροπο, στους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης αλλά και στις Κυπριακές Αρχές. Αναφέρθηκε σε περιορισμένες επιλογές που υπήρχαν για την αντιμετώπιση της κρίσης, χωρίς όμως να τις κατονομάζει. Η κα Παπαδοπούλου σημειώνει πως αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Γιερούν Ντάισελμπλουμ, απέφυγε να αναδείξει την κοινοτική μέθοδο για αντιμετώπιση της κρίσης και δεν έκανε οποιαδήποτε αναφορά στην αναγκαιότητα για κοινοτική αλληλεγγύη. Τοποθετήθηκε περισσότερο ως Υπουργός Οικονομικών της χώρας του και όχι ως πρόεδρος του Eurogroup. Ο κ. Ντάισελμπλουμ έγινε δέκτης οξύτατης κριτικής από τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών με αποκορύφωμα  δήλωση ξένης Ευρωβουλευτού, ότι είναι «ο πιο αισιόδοξος νεκροθάφτης του Eurogroup».

«Το Eurogroup διέπραξε οικονομικό έγκλημα σε βάρος της Κύπρου και του λαού της», επαναλαμβάνει η Ευρωβουλευτής. Η Κυπριακή κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να απαιτήσει να ληφθούν διορθωτικές αποφάσεις, οι οποίες να ανατρέπουν τις οδυνηρές επιπτώσεις για την κοινωνία και την οικονομία σε ένα ισότιμο κράτος μέλος της ΕΕ. Η κα Παπαδοπούλου έχει ήδη υποβάλει αίτημα για πρόσκληση του προέδρου του Eurogroup σε συνεδρία της ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να ανακριθεί και να λογοδοτήσει για τις ενέργειές του. Παράλληλα ζήτησε και κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ντάισελμπλουμ.   

 

 

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του sigmalive.com. Μη κόσμια και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.
Top