News Politics Κουτί της Πανδώρας τα κομματικά αξιώματα των δημ. υπαλλήλων

Κουτί της Πανδώρας τα κομματικά αξιώματα των δημ. υπαλλήλων

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, καθώς ο Γενικός Ελεγκτής, φαίνεται να μελετά το ενδεχόμενο να θέσει στο μικροσκόπιο τα ανώτατα όργανα των κομμάτων και να διερευνήσει πόσα μέλη εξ αυτών είναι ταυτοχρόνως και δημόσιοι υπάλληλοι.

Το ΣΙΓΜΑ επικοινώνησε σήμερα με τον Γενικό Ελεγκτή, στον οποίο και τέθηκε ευθέως το ερώτημα εάν προτίθεται αυτεπάγγελτα να προβεί σε γενικευμένη διερεύνηση του ζητήματος και η απάντηση, την οποία λάβαμε είναι ότι «εφόσον τεθούν ενώπιον μου οι γραπτές απαντήσεις του υπουργού Οικονομικών σε σχέση με τον τρόπο διορισμού της Σάβιας Ορφανίδου στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την παράλληλη διατήρηση του κομματικού της αξιώματος ενώ βρισκόταν στη Δημόσια Υπηρεσία, τότε θα προχωρήσω και σε ευρύτερη διερεύνηση του θέματος».

Όπως αποκαλύπτει εξάλλου η εφημερίδα «Πολίτης», στον Γενικό Εισαγγελέα, ενδέχεται να καταλήξει πάντως και ο Υπουργός Οικονομικών.

Έτσι, ο Χάρης Γεωργιάδης προτίθεται να θέσει στον Γενικό Εισαγγελέα το ενδεχόμενο μαζικών πειθαρχικών διώξεων εναντίον όλων των υπαλλήλων που παράτυπα κατείχαν κομματικό αξίωμα.

Στο μεταξύ από την αντιπαράθεση του υπουργού Οικονομικών με τον Γενικό Ελεγκτή, αποστασιοποιείται η Πινδάρου. Οπρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε σήμερα στην εκπομπή του Ράδιο Πρώτο «Όλα στο Φως», ότι πρόκειται για προσωπική ευθύνη των δημοσίων υπαλλήλων και ότι αυτό δεν αφορά τα κόμματα, αλλά τη σχέση εργοδότη - εργοδοτουμένου.

«Εν γνώσει μας ότι υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιες περιπτώσεις σε όλα τα κόμματα, δεν θεωρώ ότι είναι σωστό και δίκαιο να προσωποποιείται και να στοχοποείται ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Την ίδια ομως ώρα λέω ότι δεν σημαίνει ότι επειδή υπάρχουν και άλλοι, απαλλάσεται εάν υπάρχει οποιαδήποτε παρατυπία», αναφέρει ο κ. Νοφύτου.

Πάντως, η όλη υπόθεση μάς επιστρέφει στο μηδέν, αλλά και στο προπατορικό ερώτημα αν πρέπει ή δεν πρέπει οι δημόσιοι υπάλληλοι να κατέχουν ταυτόχρονα και κομματικά αξιώματα.

Η νομολογία του Ανώτατου Δικαστηρίου, έρχεται σε αντίθεση με τον νόμο που ψήφισε η Βουλή το 2015. Ανατρέχοντας, πάντως, στα πρακτικά της Βουλής, διαπιστώνεται πως τότε μόνο το Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού του υπουργείου Οικονομικών είχε αντισταθεί μέχρις εσχάτων στις προτάσεις νόμου που είχαν κατατεθεί. Η πρώτη πρόταση νόμου ήταν από την ΕΔΕΚ και οι άλλες οχτώ ήταν κοινές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, ενώ το ΑΚΕΛ απείχε από την ψήφιση του εν λόγω νόμου.

Εκείνο που προκαλεί αίσθηση μελετώντας τα πρακτικά της Βουλής, είναι ότι τα πολιτικά δικαιώματα των δημοσίων υπάλληλων και η συμμετοχή τους σε κομματικές εκδηλώσεις ρυθμιζόταν με τροποποίηση του νόμου περί Δημόσιας Υπηρεσίας από το 1990.

Συνεπώς, εκ του πονηρού ενήργησαν το 2015 τα κόμματα για νομιμοποιήσουν το ρουσφέτι, διότι άλλο είναι τα πολιτικά δικαιώματα και άλλο τα κομματικά αξιώματα.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, αν το κομματικό αξίωμα επιτρέπει ναι η όχι σε έναν δημόσιου λειτουργό Α8 και πάνω, να λειτουργεί αμερόληπτα και να υπηρετεί το σύνολο του λαού και του συντάγματος;

 

Top