News Politics Συνεταιρισμό με Τουρκία στo φυσικό αέριο προτείνει ο Ακιντζί

Συνεταιρισμό με Τουρκία στo φυσικό αέριο προτείνει ο Ακιντζί

Συνεταιρισμό στον τομέα της ενέργειας, προτείνει ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος θεωρεί ότι οι δαπάνες στο πλαίσιο συμφωνίας Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας θα είναι πολύ υψηλότερες από μια σύνδεση στην Ευρώπη, μέσω Κύπρου και Τουρκίας.
 
Στο πλαίσιο της ομιλίας του κατά τη δικοινοτική εκδήλωση, που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης «Cyprus Academic Dialogue» με θέμα «Η ζωή σε μια ομοσπονδιακή Κύπρο», ο κ. Ακιντζί, είπε ότι το θέμα του φυσικού αερίου είναι πολύ σημαντικό, ενώ, ανέφερε ότι η Τουρκία αποτελεί την πλέον οικονομική και λογική λύση για μεταφορά προς την ΕΕ των υφιστάμενων αλλά και μελλοντικών ενεργειακών πηγών της Κύπρου μας σε συνδυασμό με τους φυσικούς πόρους των άλλων χωρών της περιοχής, κυρίως του Ισραήλ.
 
Όπως υποστήριξε το κόστος τόσο από πλευράς χρηματοδότησης όσο και από πλευράς χρόνου, σε ό,τι αφορά την υποθαλάσσια ηλεκτρική σύνδεση που έχει προγραμματιστεί μέσω Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας προς την ΕΕ, θα είναι πολύ υψηλό.
 
Εξέφρασε, μάλιστα, τη θέση ότι αν το εν λόγω καλώδιο συνδεθεί με την Ευρώπη μέσω της Κύπρου και της Τουρκίας, τότε οι δαπάνες θα είναι χαμηλότερες.
 
Τώρα είναι η ώρα, είπε, να εφαρμόσουμε ένα συνεταιρισμό που θα φέρει πολλά οφέλη και ευκαιρίες.
 
Αφού ανέφερε ότι στόχος δεν είναι η επίτευξη ενός ενιαίου κράτους ούτε η συνομοσπονδία, είπε ότι στόχος μας είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας, μέσα στο πλαίσιο της Κοινής Διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου 2014.
 
Η ομοσπονδία σε μια ενωμένη Κύπρο, είπε, θα αποτελείται από δύο συνιστώντα κράτη με ίσο καθεστώς, μια διεθνή νομική προσωπικότητα, και μια κυριαρχία που θα προέρχεται ίσοις όροις από τους Τ/κ και τους Ε/κ.
 
Ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο χρόνος μέχρι το τέλος του έτους είναι κρίσιμης σημασίας, προσθέτοντας ότι αν έρθει το 2017 χωρίς λύση μπορεί να χαθεί η ευκαιρία, λόγω των Προεδρικών Εκλογών στην Κύπρο το 2018.
 
`Είναι κρίσιμος ο χρόνος μέχρι το τέλος του έτους και πρέπει να τον εκμεταλλευτούμε. Όπως όλοι μπορούν να αντιληφθούν, εάν εισέλθουμε στο νέο έτος χωρίς λύση, κινδυνεύουμε να χάσουμε αυτή την ευκαιρία ξανά αφού η ε/κ κοινότητα θα είναι κυρίως απασχολημένη με τις προεδρικές εκλογές του 2018` είπε.
 
'Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό και αυτό το χρωστά η δική μας γενιά στα παιδιά μας και στις μελλοντικές γενιές” πρόσθεσε.
 
Εξάλλου, ο κ.Ακιντζί, τόνισε, πως οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να βλέπουν οι μεν τους δε, όχι ως εχθρούς, αλλά ως μελλοντικούς εταίρους.
 
Αναφερόμενος στα πολλαπλά οφέλη από μια λύση, ο κ. Ακιντζί είπε ότι μεταξύ άλλων θα αρθεί η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, θα αυξηθούν οι επενδύσεις, οι τομείς των κατασκευών και του τουρισμού θα δουν μεγάλη άνοδο, το νερό από την Τουρκία θα ανοίξει το δρόμο σε μεγάλες προοπτικές στον αγροτικό τομέα, θα υπάρξει βελτίωση της ποιότητας ζωής, θα καταργηθεί η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, θα απορροφηθούν πολλά ευρωπαϊκά κονδύλια για υποδομές, ενώ οι εισαγωγές και εξαγωγές θα αυξηθούν αφού θα ανοίξουν οι αγορές για τους Τ/κ ενώ οι Ε/κ θα έχουν πρόσβαση και στην τουρκική αγορά των 78 εκατομμυρίων.
 
Εξάλλου, σε δήλωσή της που διαβάστηκε στην εκδήλωση, η Δεξαμενή Σκέψης χαιρετίζει την αποφασιστικότητα των δύο ηγετών για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης και σημειώνει ότι το παρόν παράθυρο ευκαιρίας δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα και ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για γενναίες αποφάσεις που θα οδηγήσουν τη διαδικασία στο Κυπριακό στο επόμενο στάδιο.
 
"Ο Μουσταφά κι εγώ έχουμε πολιτικό θάρρος"
 
«Ο Μουσταφά και εγώ όχι μόνο έχουμε το πολιτικό θάρρος και την ειλικρινή επιθυμία να βρούμε μια λύση στο Κυπριακό, αλλά συμμεριζόμαστε την ίδια προσέγγιση και όραμα στο να παρουσιάσουμε στο λαό μια βιώσιμη, διαρκή και λειτουργική λύση», είπε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.  Αναλυτικά τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εδώ.
Top