News Politics Η Μαύρου παρέδωσε στον Χάσικο το ΥΠΕΣ

Η Μαύρου παρέδωσε στον Χάσικο το ΥΠΕΣ

Τη διαβεβαίωση ότι μέσα από τους μηχανισμούς του Υπουργείου Εσωτερικών, θα προσπαθήσει να υλοποιήσει όλες τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, «ει δυνατόν στο 100%», όπως είπε, εξέφρασε σήμερα ο νέος Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος κατά την επίσημη τελετή παράδοσης/παραλαβής του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Σωκράτης Χάσικος παρέλαβε σήμερα το Υπουργείο από την απερχόμενη Υπουργό Ελένη Μαύρου.

Σε ομιλία του στο πλαίσιο της τελετής ο κ. Χάσικος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη που του εμπιστεύτηκε το Υπουργείο Εσωτερικών και διαβεβαίωσε ότι όλες τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, μέσα από τους μηχανισμούς του Υπουργείου Εσωτερικών, θα προσπαθήσει να τις υλοποιήσει, «ει δυνατόν στο 100%».  

Απευθυνόμενος προς τα μέλη του προσωπικού του Υπουργείου ο κ. Χάσικος τα κάλεσε να αξιοποιήσουν από κοινού τον αναπτυξιακό ρόλο του Υπουργείου Εσωτερικών εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση, με δεδομένο το ότι η χώρα διέρχεται μια βαθύτατη οικονομική κρίση, ότι αν το Υπουργείο Εσωτερικών δεν κινηθεί με ταχύτητα έτσι ώστε «να σπάσουμε» όπως είπε, τις όποιες διαδικασίες εμποδίζουν την πορεία ανάπτυξης, «τότε θα έχουμε αποτύχει».

«Γι’ αυτό» συμπλήρωσε, «όλοι μαζί συλλογικά να σκοτώσουμε την όποια γραφειοκρατία εμποδίζει την πορεία για ανάπτυξη, για το καλό του τόπου, για το καλό των χιλιάδων ανέργων που δυστυχώς έχουμε σήμερα, μπορούμε εμείς σαν Υπουργείο Εσωτερικών να βοηθήσουμε έτσι ώστε συμπολίτες μας και δουλειές να ξαναβρούν αλλά να συμμετάσχουμε κι εμείς σε αυτή την υπερπροσπάθεια που χρειάζεται σήμερα για να βγούμε από αυτή τη κρίση».

Επεσήμανε δε πως είναι γνωστό ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είναι στην ουσία ένα «υπερυπουργείο» με την έννοια του εύρους των αρμοδιοτήτων του, εκφράζοντας την πεποίθηση πως μέσα από καλή οργάνωση, πνεύμα συλλογικότητας αλλά και δουλειάς «μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του κόσμου αλλά και των σημερινών αναγκών».

Ο νέος Υπουργός έπλεξε και το εγκώμιο του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Ανδρέα Ασσιώτη λέγοντας ότι θεωρείται «άριστος των αρίστων», αναφέροντας παράλληλα ότι έχει ακούσει τα καλύτερα για το προσωπικό του Υπουργείου Εσωτερικών μεταξύ των οποίων και ότι «εργάζεται σαν καλοκουρδισμένο ρολόι».

Ανέφερε ακόμη πως είχε την ευκαιρία κατά τη διάρκεια μιας «μίνι σύσκεψης» που προηγήθηκε της τελετής παραλαβής του Υπουργείου, να πάρει μια αρχική ενημέρωση για ό,τι αφορά το Υπουργείο, προσθέτοντας πως η ενημέρωση του θα συνεχιστεί.

Ευχήθηκε τέλος σε όλα τα μέλη του προσωπικού, καλή δουλειά.   

Από την πλευρά της η απερχόμενη Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου καλωσόρισε τον Σωκράτη Χάσικο στο Υπουργείο και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Παραδίδοντας το Υπουργείο στον Σωκράτη Χάσικο τόνισε ότι ο αναπτυξιακός ρόλος του Υπουργείου Εσωτερικών έχει σίγουρα ξεχωριστή σημασία, ιδιαίτερα στις δύσκολες οικονομικά συνθήκες που περνά ο τόπος.

Αναφέρθηκε παράλληλα στον ανθρώπινο χαρακτήρα του Υπουργείου Εσωτερικών, λέγοντας πως είναι ακριβώς αυτή η καθημερινή σχέση με όλους τους ανθρώπους που ζουν στην Κύπρο, που πέραν των πολιτικών και διοικητικών καθηκόντων, βάζει στους ώμους του εκάστοτε Υπουργού Εσωτερικών ένα ξεχωριστό βάρος.

Είπε ακόμη ότι η ίδια αποχωρώντας από το Υπουργείο Εσωτερικών, δικαιούται να νοιώθει ικανοποίηση για το έργο που έχει επιτελεστεί όχι μόνο κατά τη διάρκεια της δικής της θητείας αλλά συνολικά κατά την τελευταία πενταετία. «Θεσμικές αλλαγές που έχουν γίνει στο Υπουργείο, όπως οι συμμετοχικές διαδικασίες, οι αλλαγές των Τοπικών Σχεδίων, η πολεοδομική αμνηστία, η πρωτοβουλία για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που την έχουμε τόσο ανάγκη, η στεγαστική πολιτική αλλά και τομές που έχουν γίνει στην εκτεταμένη και ουσιαστική αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ, ο εκσυγχρονισμός των τμημάτων και υπηρεσιών του Υπουργείου με την μηχανογράφηση και του ίδιου του Υπουργείου, του Τμήματος Κτηματολογίου και τώρα στο Τμήμα Πολεοδομίας και πολλά άλλα» ανέφερε.

Δήλωσε δε ιδιαίτερα περήφανη αλλά και τυχερή για τη διοργάνωση της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο, επισημαίνοντας πως η επιτυχία αυτής της διοργάνωσης, για την οποία δούλεψαν χωρίς τυμπανοκρουσίες και πολύ επιτυχημένα πολλά από τα μέλη του προσωπικού του Υπουργείου, «έχει προσδώσει και αυξημένο κύρος στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά ταυτόχρονα έχει δώσει στο κράτος και τους λειτουργούς του εμπειρίες πολύτιμες και μια παρακαταθήκη από την οποία θα αντλούμε για πολύ καιρό ακόμα».

Απευθυνόμενη στο προσωπικό του Υπουργείου, η Ελένη Μαύρου είπε ότι παρά το γεγονός ότι δεν είχε πολύ χρόνο για γνωρίσει τον κάθε λειτουργό προσωπικά, εντούτοις η κάθε μέρα στο Υπουργείο για εκείνη ήταν ξεχωριστή και μια πολύτιμη εμπειρία, γεγονός για το οποίο ευχαρίστησε τα μέλη του προσωπικού.

Είπε τέλος απευθυνόμενη προς τον νέο Υπουργό ότι στο Υπουργείο Εσωτερικών θα βρει πολλές προκλήσεις αλλά και συνεργάτες εργατικούς, ικανούς και αφοσιωμένους που θα βρίσκονται δίπλα του σε κάθε του βήμα και ευχήθηκε για ακόμη μια φορά στον νέο Υπουργό κάθε επιτυχία.

Εκ μέρους του προσωπικού την απερχόμενη Υπουργό αποχαιρέτισε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ανδρέας Ασσιώτης καλωσορίζοντας την ίδια ώρα τον νέο Υπουργό Σωκράτη Χάσικο.

Ο κ. Ασσιώτης αναφέρθηκε εκτενώς στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και στο έργο που επιτελέστηκε από την απερχόμενη Υπουργό, αποκορύφωμα του οποίου ήταν, όπως ανέφερε, η επιτυχής διεκπεραίωση της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, επιτυχία για την οποία απένειμε τα εύσημα στην απερχόμενη Υπουργό για τη σημαντική συμβολή της.

Παρέδωσε ακόμη στην απερχόμενη Υπουργό δώρο εκ μέρους του προσωπικού του Υπουργείου, ένα ασημένιο ομοίωμα του καραβιού της Κερύνειας.

 

Top