News Politics Λιλλήκας: «Δεν θα δώσω λόγο στα του ΦΑ στην Τρόικα»

Λιλλήκας: «Δεν θα δώσω λόγο στα του ΦΑ στην Τρόικα»

Τη δέσμευσή του εξέφρασε σήμερα ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας πως δεν πρόκειται να δεχθεί πρόνοιες του μνημονίου δανειοδότησης της Κύπρου, με τις οποίες θα εκχωρείται κρατική κυριαρχία ή που θα δίδουν καθοριστικό ή αποκλειστικό λόγο στην Τρόικα, για τον τρόπο διαχείρισης των εσόδων από το φυσικό αέριο, όπως δεν θα δεχθεί τη διασύνδεση του δανείου με τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας.

Κληθείς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου Σόλωνα Κασίνη, καθώς και με το προσωπικό της Υπηρεσίας, να σχολιάσει τα όσα ανακοινώθηκαν μετά τη χθεσινή συνεδρία του Γιούρογκρουπ για ανάθεση σε ιδιώτες να διερευνήσουν την κατάσταση που επικρατεί στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι "εάν έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση σε κάτι τέτοιο, είναι απαράδεκτο και τραγικό λάθος".

"Πρόκειται", ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, "για παραβίαση της κρατικής μας κυριαρχίας, δεν έχει συμβεί σε καμίαν άλλη ευρωπαϊκή χώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει ευρωπαϊκούς θεσμούς που ασκούν ελέγχους αναφορικά με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και αυτοί οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι που πρέπει να κάνουν την έρευνα, εάν χρειάζεται να γίνει νέα έρευνα για την Κυπριακή Δημοκρατία".

"Η παρέμβαση στις Τράπεζές μας και στους τραπεζικούς λογαριασμούς ιδιωτικού οργανισμού", δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, "θα οδηγήσει πολλές ξένες εταιρείες με μεγάλες επενδύσεις να φύγουν από την Κύπρο, διότι δεν θα υπάρχει πλέον για τις εταιρείες αυτές η εμπιστευτικότητα, την οποία όλοι αναζητούν. Γι' αυτό", είπε ο κ. Λιλλήκας, "εάν έκανε τέτοια δέσμευση η Κυβέρνηση, την καλώ να κάνει δεύτερες σκέψεις και να την αποσύρει".

Ο κ. Λιλλήκας συνεχάρη τον κ. Κασίνη "για το διορισμό του στη θέση του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου  της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου", δηλώνοντας ότι "οι γνώσεις, οι εμπειρίες, αλλά και η ικανότητα και η εργατικότητα του Σόλωνα Κασίνη είναι γνωστή σε όλους. Την έχω γνωρίσει από πρώτο χέρι, όταν είχα τη χαρά να συνεργασθώ μαζί του επί τριάμισι έτη", είπε ο κ. Λιλλήκας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως "και από τη νέα του θέση θα συνεχίσει να προσφέρει τα μέγιστα".

"Η Υπηρεσία Ενέργειας", δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, "κάνει μίαν εξαιρετική δουλειά, πρωτοπόρησε πάντοτε και στα θέματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά -και κυρίως- έκανε εξαιρετική δουλειά, για να φθάσουμε σήμερα εδώ όπου είμαστε, να δικαιούμαστε να σχεδιάζουμε το μέλλον μας με βάση τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες και το φυσικό πλούτο, που διαθέτει η Κύπρος".

"Όσον με αφορά", συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, "θέλω να επαναλάβω τη δέσμευσή μου πως σε καμιάν περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθώ πρόνοιες, μέσα από το μνημόνιο, που θα εκχωρούν κρατική κυριαρχία ή που θα δίδουν καθοριστικό ή αποκλειστικό λόγο στην Τρόικα, για τον τρόπο διαχείρισης των εσόδων μας από το φυσικό αέριο, όπως δεν πρόκειται να αποδεχθώ τις όποιες πιέσεις και προσπάθειες διασύνδεσης του δανείου, με τη μεταφορά του φυσικού μας αερίου με αγωγούς μέσω της Τουρκίας".

"Η επιλογή, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Κύπρου", είπε ο κ. Λιλλήκας, "είναι η ανέγερση του τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, η αξιοποίηση του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρισμού, αλλά και για βιομηχανίες πετροχημικών, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και, βεβαίως, για την παραγωγή ηλεκτρισμού και τη διασύνδεση, με δίκτυο, της Κύπρου με την Ελλάδα και με το Ισραήλ για μεταφορά ηλεκτρισμού".

Ερωτηθείς ο κ. Κασίνης για το πότε εκτιμά ότι θα αξιοποιηθεί το πετρέλαιο που ο ίδιος πιστεύει ότι υπάρχει στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, απάντησε πως "η μεγαλύτερη επιτυχία που είχαμε, με τη συνομολόγηση των τελευταίων συμφωνιών, ήταν όταν η Τοτάλ αποδέχθηκε να τρυπήσει για πετρέλαιο".

"Πιστεύω", συνέχισε ο κ. Κασίνης, "ότι, εντός τριών ετών, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα έσοδα από το πετρέλαιο και, οπωσδήποτε, να βρεθεί τρόπος να απεγκλωβισθούν οι πολιτικοί από οποιαδήποτε δάνεια έχουν συνάψει".

 Ο κ. Κασίνης ευχαρίστησε "τον Γιώργο Λιλλήκα, που σήμερα είχε την πρωτοβουλία να επισκεφθεί την Υπηρεσία Ενέργειας".

"Είχα τη χαρά και την τιμή να συνεργασθώ μαζί του για διάφορα θέματα, όπως για παράδειγμα η κατεδάφιση των εγκαταστάσεων των Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών εκεί όπου θα εγκαταστήσουμε σήμερα το υγροποιημένο φυσικό αέριο, αλλά η κορωνίδα όλων των προσπαθειών μας", συνέχισε, "ήταν η έναρξη της έρευνας για υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο" και ο κ. Λιλλήκας "ήταν ένας άνθρωπος που με είχε πιστέψει, μαζί με τον μακαρίτη (Τάσσο) Παπαδόπουλο, σε αυτό τον τομέα και, πράγματι, είχαμε δουλέψει πάρα πολύ σκληρά και φθάσαμε εδώ όπου φθάσαμε".

 

Top