News Politics Ομιλία Ν. Αναστασιάδη στην Ολομέλεια με αιχμές

Ομιλία Ν. Αναστασιάδη στην Ολομέλεια με αιχμές


Αιχμές εναντίον της Κυβέρνησης και από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη. Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας, ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι οι αγωνιώδεις προειδοποιήσεις και εκκλήσεις προς την Κυβέρνηση για την πορεία της οικονομίας, από πολλές κατευθύνσεις για έγκαιρα μέτρα δεν εισακουστήκαν ποτέ.
«Σήμερα», πρόσθεσε, «κάποιοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Κάποιοι προσπαθούν να αποσείσουν την όποια ευθύνη από πάνω τους. Είναι δικαίωμα τους. Ας έχουν όμως υπόψη τους ότι τελικός κριτής είναι πάντοτε ο πολίτης».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επεσήμανε ότι η ανάγκη για ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης είναι κατεπείγουσα και βεβαίως στην κυβέρνηση εναπόκειται η ευθύνη της διαπραγμάτευσης του συνόλου των όρων και προϋποθέσεων που αναπόφευκτα θα τη συνοδεύουν.  Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ θα τον υπερψηφίσει.  «Δεν είναι», πρόσθεσε, «ένας προϋπολογισμός που μας ικανοποιεί», ωστόσο επεσήμανε ότι οι όποιες αδυναμίες και υστερήσεις του προϋπολογισμού, ειδικά αυτή τη χρονιά, περνούν σε δεύτερη μοίρα κοντά στην ανάγκη να μεταδώσουμε ένα μήνυμα συλλογικής δράσης και κοινής ευθύνης. «Εξάλλου», πρόσθεσε «γνωρίζουμε πολύ καλά πως η ψήφιση του προϋπολογισμού αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης».

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του κ. Αναστασιάδη
 

Η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό αποτελεί χωρίς αμφιβολία μια από τις κορυφαίες λειτουργίες του κοινοβουλίου.
Είναι η ευκαιρία να συνεκτιμήσουμε, με τρόπο θετικό ή αρνητικό, το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, είτε μέσα από τα πεπραγμένα, είτε μέσα από όσα αντικατοπτρίζονται στον προϋπολογισμό που τίθεται προς ψήφιση ενώπιον της Βουλής.
Η φετινή συζήτηση συμπίπτει με τη συμπλήρωση της πενταετούς κυβερνητικής θητείας και συνεπώς, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού, ακολουθώντας την πάγια κοινοβουλευτική πρακτική, θα προβεί κατά τη διάρκεια της αυριανής ημέρας σε μια τεκμηριωμένη και δίκαιη αξιολόγηση των επιδόσεων της απερχόμενης κυβέρνησης.
Η φετινή όμως συζήτηση αποκτά μια εντελώς διαφορετική σημασία λόγω των περιστάσεων που πλέον αντιμετωπίζει η πατρίδα μας. Η Κύπρος βρίσκεται δυστυχώς στην πιο δύσκολη θέση που βρέθηκε ποτέ από ιδρύσεως της Δημοκρατίας, με εξαίρεση την καταστροφή του 1974. 

Η χθεσινή παραδοχή ότι το κράτος μας βρίσκεται στα όρια της στάσης πληρωμών αποτυπώνει με τρόπο ξεκάθαρο και δραματικό την πραγματική έκταση της οικονομικής κρίσης.
Πρόκειται για μια κρίση που αφέθηκε να διογκωθεί και να διευρυνθεί. Για να οδηγηθούμε τελικά στην ανάγκη να ζητούμε τη βοήθεια των εταίρων μας. Πρόκειται για μια κρίση που μας φέρνει καθημερινά αντιμέτωπους με πιεστικά διλήμματα. Πρόκειται κυρίως για μια κρίση που έχει επιβαρύνει τον κάθε πολίτη και την κάθε οικογένεια. Που έχει δημιουργήσει ασφυκτικά και πρωτόγνωρα κοινωνικά αδιέξοδα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το τελευταίο διάστημα είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με χιλιάδες συμπολίτες μας. Και θέλω από αυτό το επίσημο βήμα να αναγνωρίσω το αίσθημα της αγωνίας, της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας που διαχέεται σε ολόκληρη την Κυπριακή κοινωνία.
Θέλω ακόμα να συμμεριστώ την δικαιολογημένη απογοήτευση και οργή των συμπολιτών μας. Γιατί είναι ακριβώς και δική μου άποψη πως αυτή την κρίση μπορούσαμε να την αποφύγουμε. Η Κύπρος δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε οδηγηθεί σε αυτή τη δραματική κατάσταση.
Θέλω μάλιστα να θυμίσω πως πριν από δέκα χρόνια, τέτοιες μέρες ακριβώς, στη λήξη της διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη, η Κύπρος πετύχαινε με τις καλύτερες επιδώσεις την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θέλω ακόμη να θυμίσω πως πριν από πέντε χρόνια, τέτοιες μέρες ακριβώς, στη λήξη της διακυβέρνησης του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, η Κύπρος πετύχαινε και πάλι με τις άριστες επιδώσεις την ένταξη της στη ζώνη του ευρώ. Παρά τα όποια διαρθρωτικά προβλήματα, είχαμε πάντοτε ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, διαχρονικά χαμηλή ανεργία, θετικές αξιολογήσεις από το εξωτερικό και σημαντικές προοπτικές μπροστά μας.
Η Κύπρος είχε δηλαδή όλες τις προϋποθέσεις για να αντιμετωπίσει την διεθνή κρίση με ένα τρόπο που θα περιόριζε και θα απάλυνε τις συνέπειες για τους πολίτες και την οικονομία.
Αυτό ακριβώς έπραξαν πλείστα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, πολλά από τα οποία υστερούσαν σε οικονομικές επιδόσεις σε σχέση με την Κύπρο. Όλα τα κράτη υπέστησαν συνέπειες, δεν οδηγήθηκαν όμως στα δικά μας δραματικά αδιέξοδα. Και είναι σήμερα αυτά τα κράτη σε θέση να μας δανείζουν προκειμένου να αποφύγουμε την πλήρη κατάρρευση.
Δυστυχώς, στην Κύπρο, οι αγωνιώδεις  προειδοποιήσεις και εκκλήσεις από πολλές κατευθύνσεις για έγκαιρα μέτρα δεν εισακουστήκαν ποτέ. Και η εκπεφρασμένη διάθεση της αντιπολίτευσης να στηρίξει δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις παρέμεινε, μέχρι τέλους, ανεκμετάλλευτη.
Σήμερα, κάποιοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Κάποιοι προσπαθούν να αποσείσουν την όποια ευθύνη από πάνω τους. Είναι δικαίωμα τους. Ας έχουν όμως υπόψη τους ότι τελικός κριτής είναι πάντοτε ο πολίτης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Θα είχα πολλά να πω υπό μορφή κριτικής για το πώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Θα είχα πολλά να πω για τα λάθη και τις παραλήψεις, πρώτα και κύρια της κυβέρνησης, αλλά σίγουρα και των τραπεζικών αρχών. Λάθη και παραλήψεις που συνέτειναν στο να οδηγηθεί η Κύπρος στο οικονομικό αδιέξοδο που βιώνουμε.
Θεωρώ όμως πως αυτό που προέχει σήμερα δεν είναι η κριτική για αυτά που έγιναν ή δεν έγιναν, αλλά ο σχεδιασμός για το τι δεον γενέσθαι. Αυτό περιμένουν οι πολίτες από εμάς.
Εξάλλου, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως οι μεγάλες δυσκολίες και οι κίνδυνοι είναι ακόμη μπροστά μας. Το τραπεζικό μας σύστημα απέφυγε την υστάτη τον κίνδυνο κατάρρευσης αλλά παραμένει πιεστική η ανάγκη της ανακεφαλαίωσης και της σταθεροποίησης. Το δε κράτος, με τον χθεσινό ανορθόδοξο και εσπευσμένο δανεισμό του από τα Ταμεία Συντάξεων των μεγάλων ημικρατικών οργανισμών, απλώς κέρδισε λίγο ακόμη χρόνο.
Η ανάγκη για ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης είναι κατεπείγουσα και βεβαίως στην κυβέρνηση εναπόκειται η ευθύνη της διαπραγμάτευσης του συνόλου των όρων και προϋποθέσεων που αναπόφευκτα θα τη συνοδεύουν.
Ο καταρτισμός ενός ολοκληρωμένου και αξιόπιστου σχεδίου δράσης, πέραν και πάνω από όσα το Μνημόνιο θα μας επιβάλει, είναι το ζητούμενο. Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ανάκαμψη και ανάπτυξη.
Και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διορθώσουμε το συντομότερο λάθη και αδικίες. Με μια στάση σοβαρή και υπεύθυνη και σίγουρα όχι με τον λαϊκισμό και την δημαγωγία που σερβίρουν κάποιοι.
Αυτό που απασχολεί σήμερα την κοινωνία είναι οι τρόποι με τους οποίους θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα υπαρκτά προβλήματα που έχουμε ενώπιον μας. Τα πρωτόγνωρα αυτά για τον τόπο προβλήματα που απειλούν να γκρεμίσουν τα όσα με κόπο κτίσαμε τις περασμένες δεκαετίες.
Αυτό που απασχολεί σήμερα τους πολίτες είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας κρίσης που έχει οδηγήσει πέραν των 40,000 συμπατριωτών μας, ποσοστό που πλησιάζει το 13% στην ανεργία και πολύ περισσότερους στην εργασιακή ανασφάλεια. Που έχει οδηγήσει στη συρρίκνωση των εισοδημάτων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά στη μείωση του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών.
Η δική μας πρόταση απαντά ακριβώς στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.  Απαντά με βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις. Τολμηρά βήματα και πρωτοβουλίες που θα ανατρέπουν κατεστημένα δεκαετιών.
Η δική μας απάντηση θα προέλθει από μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που στόχο θα έχει τη δημιουργία ενός νέου οικονομικού και αναπτυξιακού μοντέλου. Το κρατικό σύστημα που διαμορφώθηκε τα τελευταία πενήντα χρόνια έπαψε πια να εξυπηρετεί τον πολίτη και τον τόπο.
Θα πρέπει να κινηθούμε ταχύτατα και να δώσουμε έμφαση στα μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα που θα οδηγήσουν στο οριστικό νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών. Που θα δημιουργήσουν τις δομές μιας βιώσιμης οικονομικής πολιτικής η οποία θα μας επιτρέψει να χρηματοδοτήσουμε τις βασικές μας ανάγκες χωρίς να στηριζόμαστε στην κηδεμονία κανενός τρίτου.
Χρειαζόμαστε μέτρα που την ίδια ώρα όμως θα δίνουν την απαραίτητη αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία μας και θα συμβάλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, το πρόγραμμα  διακυβέρνησης που εμείς προτείνουμε περιλαμβάνει τη νομοθετική θέσπιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου.
Περιλαμβάνει την Εισαγωγή του Δημοσιονομικού Κανόνα με τον οποίο θα τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι για την υλοποίηση του προϋπολογισμού ανά τρίμηνο. Εάν υπάρχουν αποκλίσεις τότε θα πρέπει αυτομάτως να λαμβάνονται έγκαιρα μέτρα ώστε να συγκρατούνται τα ελλείμματα.  Έτσι ο Κανόνας θα λειτουργεί ως μέτρο αυτό-επιτήρησης. Με την εφαρμογή του θα θεσμοθετείται η δημοσιονομική πειθαρχία και θα ενισχύεται η αξιοπιστία του κράτους.
Οι συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί θα επιτρέπονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Κατά τη διαδικασία έγκρισης του προϋπολογισμού, και βάσει νομοθεσίας, θα παρουσιάζεται επίσης λεπτομερής έκθεση σχετικά με την εφαρμογή των κατά περίπτωση συστάσεων της τελευταίας Έκθεσης της Υπηρεσίας Ελέγχου του κράτους. Για εμάς η Ελεγκτική Υπηρεσία ως ανεξάρτητος θεσμός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του θεσμικού ελέγχου της πολιτείας και θα πρέπει να αποκτήσει περισσότερο ρόλο και επιρροή στους μηχανισμούς άσκησης εξουσίας.

Ταυτόχρονα η πρόθεση μας είναι η ίδρυση Συμβουλίου Δημοσιονομικής Πολιτικής στα πρότυπα άλλων ανεπτυγμένων χωρών, όπως έχει προταθεί από τον οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη. Το Συμβούλιο θα συντάσσει ετήσιες εκθέσεις και θα διενεργεί μελέτες και ελέγχους επί των επιπτώσεων όλων των δημοσιονομικών πολιτικών, τόσο στην οικονομία όσο και στην ευρύτερη κοινωνία. Θα διασφαλίζει με αυτό τον τρόπο ότι οι δημόσιες δαπάνες οι οποίες προέρχονται από το υστέρημα του φορολογημένου θα είναι πραγματικά αποδοτικές και ωφέλιμες.

Ένας τέτοιος θεσμός θα συμβάλει επίσης και στην ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης αφού λαμβάνεται σοβαρά υπόψην από τους ξένους επενδυτές εκεί και όπου εφαρμόζεται.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η υιοθέτηση ορισμένων από αυτών των μέτρων πηγάζουν και από τις υποχρεώσεις μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Επιβάλλονται όμως και από την οικονομική λογική.

Αποτελούν τη μόνη οδό, που θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, και να ανακόψουμε τη συνεχιζόμενη εδώ και χρόνια πορεία δημιουργίας νέου χρέους.

Ενός χρέους που αναπόφεκτα οδηγεί - και αυτό δεν αποτελεί ‘κινδυνολογία’ αλλά μιαν εκ των πραγμάτων, επώδυνη σήμερα πραγματικότητα - στη μείωση του βιοτικού επιπέδου του λαού μας. Υποθηκεύει τους κόπους των εργαζομένων, το μέλλον των παιδιών μας, και δημιουργεί νέους ανέργους.

Η οικονομική εξυγίανση και η πιο αποτελεσματική χρήση των δημόσιων πόρων αποτελεί για εμάς  απαραίτητη προϋπόθεση. Προϋπόθεση για να εξέλθουμε από την ύφεση και για να επανέλθουμε στην τροχιά της  βιώσιμης ανάπτυξης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι κοινά παραδεκτό ότι, από μόνα τους, ούτε η μείωση των δαπανών, ούτε οι νέες φορολογίες μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της ευημερίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για πραγματική προοπτική ανάπτυξης αν δεν ενθαρρύνουμε την επιχειρηματική δραστηριότητα και αν δεν προσελκύσουμε νέες επενδύσεις.
Η κυπριακή οικονομία θα πρέπει επιτέλους να απελευθερωθεί από τις διαρθρωτικές στρεβλώσεις και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Από τις πολύπλοκες διαδικασίες που δυσκολεύουν αντί να βοηθούν τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη.

Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τις επενδύσεις, αφού όλοι συμφωνούμε ότι εκεί θα δοθεί η βασική μάχη για την ανάπτυξη.
Και ο ρόλος του κράτους στη βελτίωση του περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις είναι καθοριστικός. Σήμερα υπάρχουν πολλά θεσμικά και λειτουργικά κωλύματα που υπονομεύουν την ιδιωτική πρωτοβουλία, και κοστίζουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Τα εμπόδια αυτά, τα οποία κατατάσσουν τη χώρα μας πολύ χαμηλά στην ευκολία του επιχειρίν, δεν οφείλονται ούτε στην οικονομική κρίση ούτε σε λανθασμένες τραπεζικές επενδύσεις. Οφείλονται σε στρεβλώσεις του κανονιστικού πλαισίου και στην αναποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής. Για τούτο και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Εντός τριών μηνών από την ανάληψη της νέας διακυβέρνησης θα καταρτιστεί ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης με συγκεκριμένα μέτρα που θα δημιουργήσουν ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον. Μέτρα που θα αφορούν το περιορισμό της γραφειοκρατίας, την απλοποίηση των δαιδαλωδών σήμερα διαδικασιών σε σχέση με την αδειοδότηση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, αλλά και την προώθηση των επενδύσεων.

Ταυτόχρονα θα προωθηθεί τάχιστα η ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνει εφικτή η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων, για όλες τις εργασίες και συναλλαγές τους με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Η ανάπτυξη θα προέλθει όμως και μέσα από κίνητρα. Η δική μας πρόταση περιλαμβάνει τον προσδιορισμό φορολογικών, πολεοδομικών και διοικητικών κινήτρων. Τα κίνητρα αυτά όμως  θα είναι διαθέσιμα όχι μόνο σε ξένους πιθανούς επενδυτές, αλλά και στους Κύπριους επιχειρηματίες.
Κίνητρα όπως το μέτρο της μη φορολόγησης κερδών που επανεπενδύονται. Το μέτρο αυτό, που πρόσφατα έχει θεσπιστεί σε προσωρινή βάση, θα πρέπει να καταστεί μόνιμη φορολογική ρύθμιση.
Προτείνουμε επίσης τη στοχευμένη επέκταση της επιταχυνόμενης απόσβεσης, ένα μέτρο που και στο παρελθόν αξιοποιήθηκε με επιτυχία.
Επιπρόσθετα φορολογικά κίνητρα αφορούν  την φορολογική αμνήστευση επαναπατριζόμενων κεφαλαίων αν και εφόσον τα εν λόγω κεφάλαια θα επενδύονται σε εγχώριες επενδύσεις.
Ταυτόχρονα, επιβάλλεται η αναθεώρηση και η απλοποίηση στην φορολογία ακινήτων με στόχο την ενίσχυση της ελκυστικότητας και την ενθάρρυνση των επενδύσεων. Παράλληλα θα πρέπει να απλουστευθούν οι φορολογίες  στις συναλλαγές με τρόπο που θα ενισχύεται η εμπορευσιμότητα των ακινήτων αλλά και η δραστηριότητα στην κατασκευαστική βιομηχανία.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θεωρούμε πως η καταβολή Μεταβιβαστικών Τελών πρέπει να καταργηθεί πλήρως, τουλάχιστο εκεί που επιβάλλεται ΦΠΑ, ή να περιοριστεί στην ανάκτηση ενός ελάχιστου διοικητικού κόστους.
Τα κίνητρα για την ανάπτυξη δεν είναι μόνο φορολογικά, είναι και πολεοδομικά.
Προς τούτο προτείνουμε την εισαγωγή πολεοδομικής έννοιας για τα Επιχειρηματικά Πάρκα για μόνιμη εγκατάσταση μεγάλων εταιριών στην Κύπρο. Όπως επίσης και την παροχή πολεοδομικών κινήτρων ή πλεονεκτημάτων ώστε να καταστούν συμφέρουσες οι επενδύσεις και να προωθηθούν σε ευρεία κλίμακα αναπτύξεις. Ο σκοπός είναι να βελτιωθεί η βιωσιμότητα της επένδυσης και να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη.
Για παράδειγμα, σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε την κλιμακωτή αύξηση του συντελεστή δόμησης για επενδυτικά έργα μεγάλης αξίας τα οποία θα προσδώσουν στο κράτος σημαντικά ποσά σε ΦΠΑ και θα δημιουργήσουν σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η προώθηση της ανάπτυξης δεν μπορεί να επιτευχθεί αν στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε δεν στηρίξουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τους πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη.
Ως πολιτεία έχουμε την υποχρέωση να χαράξουμε τις πολιτικές εκείνες, που θα βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να αντέξουν και να ξεπεράσουν τη κρίση. Ιδιαίτερα την ώρα που το εισόδημα τους θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο από τα  επιπρόσθετα μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν λόγω του μνημονίου. 
Εδώ αποσκοπεί και η πρόταση μας, όπως σε συνεργασία με την Κεντρική και τις εμπορικές τράπεζες, επιτευχθεί συμφωνία για επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των δόσεων λόγω της συρρίκνωσης του εισοδήματος τους.

Η ρύθμιση προνοεί και το ενδεχόμενο καταβολής μόνο των τόκων του δανείου για συγκεκριμένο διάστημα, ή ακόμη και την εισαγωγή σχεδίου κλιμακωτής αύξησης των δόσεων για τα επόμενα δύο χρόνια, με την αύξηση των δόσεων να γίνεται σταδιακά καθώς θα βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα.

Το σχέδιο θα αφορά δάνεια που καλύπτονται από εμπράγματες εξασφαλίσεις και επομένως δεν δημιουργούν πιστοδοτικούς κινδύνους. Πρόκειται για ένα πλήρως αιτιολογημένο υπό τις συνθήκες μέτρο ανακούφισης των πολιτών και των επιχειρήσεων την ώρα της κρίσης.

Και την ώρα της κρίσης, για να επιτύχουμε την ανάπτυξη δεν μπορούμε να παραμείνουμε προσκολλημένοι σε ιδεολογικές αγκυλώσεις και εμμονές.
Εμείς αναγνωρίζουμε ότι η λειτουργία Καζίνο από μόνη της δεν θα λύσει τα προβλήματα της οικονομίας μας. Είναι όμως  και αυτή μια σημαντική προοπτική που θα πρέπει επιτέλους να προωθηθεί και να αξιοποιηθεί. Όπως και η δημιουργία θεματικών πάρκων, μαρίνων γηπέδων γκόλφ και άλλων επενδύσεων που θα οδηγήσουν σε εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος.
Θα πρέπει όμως επιτέλους να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά και η  κρατική περιουσία. Είναι αδιανόητο να βάζουμε χέρι στην περιουσία και το εισόδημα των πολιτών την στιγμή που κρατική περιουσία δισεκατομμυρίων παραμένει αναξιοποίητη!
Προς πραγμάτωση αυτού του στόχου προτείνουμε τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Κρατικής Περιουσίας με εντολή την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας με διαφανείς και αξιόπιστες διαδικασίες και σε σύμπραξη  με τον ιδιωτικό τομέα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Όταν μιλάμε για ένα νέο μοντέλο κράτους, όταν μιλάμε για ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης δεν εννοούμε μόνο την οικονομική ανάπτυξη.
Εννοούμε την ανάπτυξη των θεσμών, της δημόσιας υπηρεσίας, της πολιτείας. Η λειτουργία άλλωστε των θεσμών αλλά και τις δημόσιας υπηρεσίας είναι άρρηκτα συνιφασμένα με την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη και την ευημερία.
Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της προσπάθειας αποτελεί και η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας.
Και εδώ θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η δημόσια υπηρεσία θα σταματήσει εκ των πραγμάτων να αποτελεί μόνο το όραμα για εργοδότηση των νέων μας.
Αυτή την πραγματικότητα, οφείλουμε όμως να τη μετατρέψουμε σε πρόκληση και ευκαιρία. Ευκαιρία για να μπορέσουν οι νέοι μας να δοκιμάσουν τις δικές τους δημιουργικές δυνάμεις και να αξιοποιήσουν τα δικά τους ξεχωριστά συγκριτικά πλεονεκτήματα, σε όλους τους τομείς και σε όλο το εύρος της κοινωνίας και της οικονομίας μας.
Σε αυτή όμως την δημιουργική πρόκληση η πολιτεία θα πρέπει να είναι αρωγός. Γι’ αυτό, και προκειμένου να στηρίξουμε έμπρακτα τη νέα γενιά,  προτείνουμε την αύξηση κατά 1%, μέσα από αναδιανομή κονδυλιών, των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, για πολιτικές που   αφορούν τους νέους. Κύρια στόχευση μας θα είναι  οι τομείς της απασχόλησης, της κατάρτισης και της νεανικής επιχειρηματικότητας. Αυτή θα είναι μια καλύτερη επένδυση στη νέα γενιά.
Τη δημόσια υπηρεσία θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να τη θεωρούμε σαν ευκαιρία εργοδότησης αλλά να την αξιοποιήσομε προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας μας. Και αυτό είναι απόλυτα εφικτό, γιατί για εμάς, η δημόσια υπηρεσία αποτελεί ένα από τα μεγάλα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
Οι δημόσιοι λειτουργοί μας συγκρίνονται ευνοϊκά  σε μόρφωση, προσόντα, και διάθεση προσφοράς ακόμη και με τις καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες στην Ευρώπη.
Αποτελούν όμως και αυτοί θύματα ενός αναχρονιστικού μοντέλου διοίκησης η οποία δεν τους επιτρέπει να αξιοποιήσουν τη δυναμική τους.
Εμείς αυτή την δυναμική, αυτή την προοπτική την ιεραρχούμε ψηλά και είμαστε αποφασισμένοι να την εκμεταλλευτούμε.  Με την ανάληψη της διακυβέρνησης θα καταρτιστεί λεπτομερές σχέδιο δράσης  που θα αφορά  συνένωση αρμοδιοτήτων και συγχωνεύσεις των διάσπαρτων σήμερα υπηρεσιών του δημόσιου τομέα. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης μέτρα για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, και την απλοποίηση των διαδικασιών στις σχέσεις των πολιτών με το Δημόσιο.
Άλλες εκσυγχρονιστικές ρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν την εφαρμογή, σε ευρεία κλίμακα, του θεσμού της εναλλαξιμότητας, προκειμένου το ανθρώπινο δυναμικό του κράτους να κατανέμεται με τον ωφελιμότερο τρόπο και ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες, αλλά και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων ούτως ώστε αυτό να διακρίνει και να αναδεικνύει αξιοκρατικά την αποδοτικότητα τους.
Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε μια πιο αποτελεσματική, πιο φιλική για τον πολίτη, και με λιγότερο λειτουργικό κόστος δημόσια διοίκηση. 
Το νέο μοντέλο κράτους θα πρέπει όμως να είναι ένα κράτος απαλλαγμένο από τη διαπλοκή και την κατάχρηση της δημόσιας υπηρεσίας.
Εμείς θεωρούμε ότι η διαφθορά είναι ένα φαινόμενο το οποίο βρίσκει ερείσματα στους μηχανισμούς του μοντέλου διακυβέρνησης. Είναι αυτούς τους μηχανισμούς που θέλουμε να αλλάξουμε προτείνοντας τη θέσπιση αυστηρών κανόνων ελέγχου και διαφάνειας.
Κανόνων που θα καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την καλλιέργεια των όποιων πελατειακών σχέσεων από το πολιτικό κατεστημένο. Που θα αποκαθιστούν την αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας εμπιστοσύνη των πολιτών.
Προς  αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης για τον τόπο μας πρόκλησης έχουμε παραθέσει σειρά προτάσεων.
Έχουμε εισηγηθεί την αλλαγή του τρόπου διορισμού των μελών σε νευραλγικές Επιτροπές του δημόσιου ή ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ο διορισμός των μελών της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, των Διοικητικών Συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών ή και των όποιων άλλων οργανισμών που αποτελούν προνόμιο διορισμού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή το Υπουργικό Συμβούλιο θα γίνονται με βάση αντικειμενικά κριτήρια που θα αφορούν τα σχετικά με τη θέση προσόντα και πείρα. Ο διορισμός θα γίνεται κατόπιν ανοικτής ακρόασης και διαβούλευσης με τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Προτείνουμε επίσης τη θεσμοθέτηση Επιτροπής Προσλήψεων και Προαγωγών σε όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς δυνάμει των όσων ισχύουν για τις Επιτροπές Δημόσιας ή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.
Ταυτόχρονα, οι κανονισμοί που διέπουν τη λειτουργία των εν λόγω επιτροπών θα εκσυγχρονιστούν ούτως ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η χρηστή διοίκηση. Για παράδειγμα, οι ανεξάρτητες επιτροπές διορισμού προαγωγής και μεταθέσεων θα υποχρεούνται να γνωστοποιούν σε κάθε ενδιαφερόμενο πλήρη και αιτιολογημένη απόφαση σε όσες περιπτώσεις ο υπάλληλος θεωρεί ότι έχει αδικηθεί.
Με τον ίδιο τρόπο, θα δημοσιοποιούνται με πλήρη αιτιολόγηση όλες οι αποφάσεις για κατακύρωση των προσφορών στο δημόσιο και τον ημιδημόσιο τομέα.
Ή λογοδοσία και η υπευθυνότητα των δημόσιων λειτουργών θα διασφαλίζεται με τη θεσμοθέτηση αυστηρότερων ποινικών και αστικών ευθυνών για τις περιπτώσεις εκείνες όπου, κατά παράβαση των κανόνων χρηστής διοίκησης, λειτουργοί του Δημοσίου επιφέρουν ζημιά ή ενέχονται σε πράξεις διαφθοράς.

Σε κάθε Υπουργείο θα δημιουργηθεί την ίδια ώρα Επιτροπή Ελέγχου η οποία θα είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση της χρηστής διοίκησης και την υλοποίηση των σχετικών συστάσεων της Υπηρεσίας Ελέγχου του κράτους.
Καθοριστικός όρος για την πάταξη της διαφθοράς αποτελεί επίσης και η ανανέωση. Γι’ αυτό και στις προτάσεις μας περιλαμβάνεται ο περιορισμός των θητειών των εκλελεγμένων πολιτειακών αξιωματούχων όπως γίνεται σε άλλες ανεπτυγμένες και πολιτικά ώριμες χώρες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Έχω αφήσει για το τέλος της ομιλίας μου το Κυπριακό, το οποίο όμως παραμένει για τον Κυπριακό ελληνισμό το κορυφαίο σε ιεράρχιση θέμα. Αφορά  την εθνική μας επιβίωση και ως τέτοιο μας απασχολεί όλους.
Τα όσα ανάφερα πιο πριν όμως βρίσκονται σε συνάρτηση και με τη διαπραγματευτική μας ισχύ. Σχετίζονται με τη δυνατότητα μας να διεκδικήσουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην εθνική μας υπόθεση.
Αποτελεί κοινή πεποίθηση μας ότι η συνεχιζόμενη κατοχή μεγάλου μέρους της πατρίδας μας και η έλλειψη προόδου οφείλεται κατά κύριο λόγο στην τουρκική αδιαλλαξία.
Αυτή όμως η διαπίστωση δεν πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί άλλοθι για την απουσία μιας δικής μας ολοκληρωμένης στρατηγικής για το Κυπριακό. Μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που στόχο θα έχει την άσκηση πίεσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά μιας αλαζονικής Τουρκίας.
Εμείς προτείνουμε να αντιμετωπίσουμε την εθνική αυτή υπόθεση με μια νέα πολιτική διαχείρισης του Κυπριακού. Μια πολιτική που θα βασίζεται στη συλλογικότητα, στην επιστημονικότητα και στο στρατηγικό σχεδιασμό.
Πιστεύω ακράδαντα ότι οι μονομερείς χειρισμοί στην εθνική μας υπόθεση θα πρέπει να ανήκουν οριστικά και αμετάκλητα στο παρελθόν. Γιατί έχει περίτρανα αποδειχθεί πως ανάλογες συμπεριφορές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχία. Και εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε. Γιατί θα μας καταδικάσει η ιστορία και η επόμενη γενιά.
Προς διασφάλιση της συλλογικότητας και της από κοινού διαχείρισης της εθνικής μας υπόθεσης έχουμε καταθέσει σωρεία προτάσεων που θεσμοθετούν και διασφαλίζουν την ενότητα. Έχουμε προτείνει τον διορισμό κοινά αποδεκτού διαπραγματευτή, ο οποίος θα είναι υπόλογος στον Πρόεδρο και στο Συμβούλιο Αρχηγών. Το Συμβούλιο Αρχηγών, θα ευρίσκεται σε διαρκή σύνοδο σε περιόδους των διαπραγματεύσεων και θα ενημερώνεται ανελλιπώς τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από το συνομιλητή για την πρόοδο του διαλόγου.
Ταυτόχρονα, πιστεύουμε πως έφτασε η ώρα για την ουσιαστική αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου. Προς τούτο εισηγούμαστε τη σύσταση  υποεπιτροπών του Εθνικού Συμβουλίου οι οποίες με την συμβολή και εμπειρογνωμόνων θα ετοιμάζουν εισηγήσεις για το κάθε ένα από τα υπό διαπραγμάτευση κεφάλαια. Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέρχεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα ή εκτάκτως εάν τούτο κρίνεται αναγκαίο, ενώ οι αποφάσεις των κομμάτων που εκπροσωπούν την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος σε ποσοστό 75% θα θεωρούνται δεσμευτικές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η ιστορία του τόπου μας έχει αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι για να υπάρξει προοπτική επανένωσης της πατρίδας μας θα πρέπει ο Κυπριακός Ελληνισμός να είναι σύμφωνος με το περιεχόμενο της προτεινόμενης λύσης. Αυτό όμως θα το επιτύχουμε μόνο με την επεξεργασία, με συλλογικό και επιστημονικό τρόπο, ενός συνολικού πλαισίου λύσης του Κυπριακού.

Ενός πλαισίου προτάσεων για λύση του Κυπριακού που βασισμένη στον αδήριτης ανάγκης συμβιβασμό της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας δεν θα επιτρέπει στους Ευρωπαίους πολίτες της Κύπρου να υστερούν σε ανθρώπινα δικαιώματα των υπόλοιπων Ευρωπαίων πολιτών.
Που θα την απαλλάσσει από τα κατοχικά στρατεύματα και θα επανενώνει τη χώρα και το λαό. Μίας λύσης που  θα βασίζεται μεταξύ άλλων στις αποφάσεις του ΟΗΕ, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, στις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων και στις ομόφωνες θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου.
Και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η ετοιμασία του πλαισίου προτάσεων θα γίνει προ της έναρξης της όποιας νέας διαπραγμάτευσης για λύση του κυπριακού  Γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα επιτύχουμε τη συστράτευση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων και του λαού γύρω ένα κοινό στόχο.
Ταυτόχρονα μόνο με αυτό τον τρόπο θα έχουμε τη δυνατότητα να προβάλουμε με πειστικότητα την επιθυμία της πλευράς μας για λύση και να μπορέσουμε, μέσα από τις προτάσεις μας να ανακαλέσουμε τις όποιες  ανεπιθύμητες δεσμεύσεις του παρελθόντος.
Πέραν όμως από το περιεχόμενο της επιδιωκόμενης λύσης, θα πρέπει να εξευρεθεί και η αποτελεσματική διαδικασία που θα δημιουργεί την προοπτική εξεύρεσης λύσης.
Είναι πλέον κοινά παραδεκτό ότι για να αρχίσει ένας νέος κύκλος συνομιλιών αυτός θα πρέπει να είναι ουσιαστικός. Θα πρέπει να δημιουργεί την προοπτική της επιτυχούς κατάληξης, αφού μια ενδεχόμενη νέα αποτυχία μπορεί να σημάνει την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου.
Η όποια νέα διαδικασία θα πρέπει παράλληλα να διασφαλίζει την ενεργό εμπλοκή της Ε.Ε. και να καθιστά την κατοχική δύναμη υπόλογη για τις όποιες προτάσεις θα καταθέτει η άλλη πλευρά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεκδίκηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης αποτελεί και ο επαναπροσδιορισμός της εξωτερικής μας πολιτικής. Απαιτείται η χάραξη μιας πραγματικά αξιόπιστης και ολοκληρωμένης εξωτερικής πολιτικής που δεν θα διακρίνεται από ιδεοληψίες και δογματισμούς.

Μιας πολιτικής που θα εκμεταλλεύεται το νέο γεωστρατηγικό ρόλο που αποκτά η Κύπρος με την εξεύρεση υδραγονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη. Ο ρόλος αυτός θα πρέπει να αναδειχθεί με κινήσεις και χειρισμούς που θα επιτρέπουν την ένταξη αυτής της προοπτικής σε ένα ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο.
Σε ένα πολιτικό σχεδιασμό που θα επιτρέψει την ταύτιση των  ενεργειακών συμφερόντων της Ε.Ε και άλλων τρίτων χωρών με τα δικά μας συμφέροντα. Που θα ενισχύει τη διαπραγματευτική μας ισχύ και θα ενδυναμώνει και την προοπτική λύσης του Κυπριακού.
Χρειαζόμαστε μια εξωτερική πολιτική που θα αξιοποιεί καλύτερα  τη συμμετοχή μας στην Ε.Ε. Εμείς Θα επιδιώξουμε την αξιόπιστη, ισότιμη και συνεπή συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλους τους πυλώνες, πολιτικές και πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θα υποβάλουμε άμεσα αίτηση για  ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και θα οικοδομήσουμε καλύτερες σχέσεις με το ΝΑΤΟ. 

Ταυτόχρονα, θα επιδιώξουμε σύναψη συμμαχιών με χώρες που μπορούν να ασκήσουν επιρροή στην Τουρκία, αλλά και την εμβάθυνση σχέσεων με χώρες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε σημαντικά κέντρα αποφάσεων
Η συμμετοχή, η συνέπεια, η αξιοπιστία και ο στρατηγικός σχεδιασμός αποτελούν τη μόνη οδό που θα διασφαλίσει τα εθνικά μας συμφέροντα. Τόσο σε διεθνές, όσο και σε  ευρωπαϊκό επίπεδο.
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Οι κρίσιμες για την πατρίδα μας ώρες, προδιαγράφουν τις ευθύνες και τις συμπεριφορές όλων μας. Τις προηγούμενες μέρες αποδείξαμε με την στάση μας έναντι των κυβερνητικών νομοσχεδίων, ότι ιεραρχούμε το εθνικό καλό και τις κοινωνικές ανάγκες πάνω από το κομματικό συμφέρον και πάνω από τον όποιο υπολογισμό πολιτικού κόστους.

Είναι η ίδια στάση ευθύνης που προδιαγράφει την τοποθέτηση μας και έναντι του κρατικού προϋπολογισμού που έχουμε ενώπιον μας. Δεν είναι ένας προϋπολογισμός που μας ικανοποιεί, ούτε και είναι ένας προϋπολογισμός που ανταποκρίνεται, στο βαθμό που εμείς θα θέλαμε, στις ανάγκες της οικονομίας και των πολιτών. Δεν μας βρίσκει καθόλου σύμφωνους, για παράδειγμα, η δραματική μείωση των αναπτυξιακών δαπανών κατά 21%. Φαίνεται κάποιοι χρησιμοποιούν την ανάπτυξη μόνο ως σύνθημα. Για μας, η ανάπτυξη είναι η μόνη απάντηση και διέξοδος από την κρίση.

Οι όποιες όμως αδυναμίες και υστερήσεις του προϋπολογισμού, ειδικά αυτή τη χρονιά, περνούν σε δεύτερη μοίρα κοντά στην ανάγκη να μεταδώσουμε ένα μήνυμα συλλογικής δράσης και κοινής ευθύνης. Εξάλλου, γνωρίζουμε πολύ καλά πως η ψήφιση του προϋπολογισμού αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης.

Γι’ αυτό και θετική θα είναι η στάση του Δημοκρατικού Συναγερμού έναντι του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013.

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μέσα από το ζοφερό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί θεωρώ πως είναι αναγκαίο, όσο ποτέ άλλοτε, να σταλεί ένα μήνυμα αισιόδοξο. Ένα μήνυμα ελπίδας. Ότι με σκληρή δουλειά και με μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους όλων μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ξανά προοπτική και ελπίδα για τον τόπο μας.

Ότι μπορούμε να κρατήσουμε την Κύπρο στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ότι μπορούμε να επαναφέρουμε τη χαμένη αξιοπιστία στο κράτος και την οικονομία μας. Ότι μπορούμε να καταστήσουμε την Κύπρο μια χώρα της ανάπτυξης και της προκοπής.

Η προσπάθεια θα είναι δύσκολη και στα δύσκολα απαιτείται συλλογικότητα και αποφασιστικότητα. Με αυτά τα όπλα είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Όπως τα καταφέραμε και στο παρελθόν.
Θα το πετύχουμε ξανά. Με αξιοπιστία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη

Top