News Politics Αβέρωφ: Είμαστε πρωτίστως ελληνόφρονες και δίπλα στην Ελλάδα

Αβέρωφ: Είμαστε πρωτίστως ελληνόφρονες και δίπλα στην Ελλάδα

Ο ΔΗΣΥ στηρίζει ανεπιφύλακτα την εθνική προσπάθεια να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και στην Ευρωζώνη και να αποφύγει περιπέτειες σε μια Ελλάδα της δραχμής, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου. Παράλληλα, κάκισε το λαϊκισμό και τα συνθήματα που επικρατούσαν στην πολιτική της Κύπρου για δεκαετίες, με αποτέλεσμα να ζούμε ακόμη σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, η οποία έφθασε λίγο πριν τη χρεωκοπία.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΔΗΣΥ μετά από συνάντηση με το Συμβούλιο του ΚΕΒΕ, και κληθείς να απαντήσει για τη στάση της Κύπρου στο μεθαυριανό κρίσιμο Γιούρογκρουπ για την Ελλάδα, ο κ. Νεοφύτου είπε αρχικά ότι “τόσο προσωπικά, όσο και ως παράταξη, εμείς δεν είμαστε απλώς ελληνόφωνοι, είμαστε πρωτίστως ελληνόφρονες και είμαστε πάντα δίπλα από την Ελλάδα ανεξάρτητα Κυβερνήσεων και θεωρούμε σημαντικές τις άρρηκτες σχέσεις μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας”.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε στη συνέχεια ότι η Κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει την εθνική προσπάθεια να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ωστόσο έχει παράλληλα την υποχρέωση να θωρακίσει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και υπενθύμισε τι έγινε το Νιόβρη του 2011. Οπως είπε, σωστά τότε ο Δημήτρης Χριστόφιας στήριξη την Ελλάδα για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, πολύ λανθασμένα όμως δεν θωράκισε τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, φορτώνοντας μέσα σε μια νύκτα ένα κόστος στους Κύπριους καταθέτες ύψους €4,5 δις.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στη συνέχεια στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και στην επιθυμία τους να διώξουν την Τρόικα, λέγοντας αρχικά ότι την Τρόικα την έφεραν τα λάθη μας προσκάλεσε στην Κύπρο για να μας σώσει από τη χρεωκοπία η προηγούμενη Κυβέρνηση. “Οι πολιτικές τους εφαρμόστηκαν μια ολόκληρη πενταετία, οι πολίτες έχουν κρίση και τη σεβόμαστε απόλυτα”, είπε και πρόσθεσε ότι η παρούσα Κυβέρνηση δεν θα κριθεί απ` ό,τι παρέλαβε αλλά από το τι θα παραδώσει.

Οσον αφορά τα ζητήματα που συζητούνται για διάλυση της Τρόικας λόγω της ύπαρξης σε αυτή του ΔΝΤ, ο κ. Νεοφύτου είπε πως αν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι διαμαρτύρονται γιατί είναι ψηλό το κόστος στήριξης χωρών σε προγράμματα, εάν αποφασίσουμε ότι το ΔΝΤ δεν  θα είναι μέρος αυτής της διαδικασίας, τότε οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι θα κληθούν να πληρώνουν περισσότερα γιατί θα πρέπει να αντικαταστήσουν τη συμβολή του ΔΝΤ.

Συνέχισε λέγοντας ότι κάποιοι δαιμονοποιούν το ΔΝΤ και κάποιες χώρες κάνουν αναφορές και σκέψεις για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, αγνοώντας πως αυτό σημαίνει να φύγεις από την Τρόικα και να απευθυνθείς μόνο στο ΔΝΤ. Ο μόνος διεθνής οργανισμός, είπε, που μπορεί να στηρίξει πρόγραμμα για αλλαγή νομίσματος μιας χώρας, δεν είναι άλλος από το ΔΝΤ.

“Είμαστε στην πολιτική όχι για τα συνθήματα, αλλά για να είμαστε πραγματιστές. Είμαστε στην πολιτική όχι για να είμαστε λαϊκιστές, αλλά με ευθύνη και υπευθυνότητα, όχι μόνο να ενημερώνουμε την κοινωνία και τους πολίτες, αλλά να έχουμε και ξεκάθαρες θέσεις. Δεν μπορεί οι πραγματικότητες, η σύνεση, η υπευθυνότητα και η σωφροσύνη να κάνουν πέρα γιατί φοβούνται τον οδοστρωτήρα του λαϊκισμού”, είπε.

Ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε πως για δεκαετίες, τόσο στο Εθνικό θέμα όσο και στην οικονομία, προτιμούσαμε συνθήματα και στο τέλος ζούμε σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, την οποία φθάσαμε προ της χρεωκοπίας.

Στο Κυπριακό, αφού διευκρίνισε ότι η κύρια αιτία των προβλημάτων είναι η Τουρκία, είπε πως από τη στιγμή που επιλέξαμε ότι ο μόνος δρόμος είναι μέσω διαπραγματεύσεων, πρέπει να προσπαθούμε συνεχώς να κάμψουμε την τουρκική αδιαλλαξία διαμέσου της μόνης οδού που έχουμε.

Για την οικονομία, όπως ανέφερε, πληρώσαμε τα λάθη μας αλλά και τα λάθη λόγω `αρχιτεκτονικής` της ευρωζώνης. Για αυτό και πρέπει, συνέχισε, με την ενεργό συμμετοχή μας στα Ευρωπαϊκά όργανα να διορθώσουμε λάθη γιατί η Ευρώπη είναι το σπίτι μας και είναι δική μας ευθύνη να φτιάξουμε μια καλύτερη Ευρώπη και μια καλύτερη Κύπρο. “Είμαι σίγουρος πως θα φτιάξουμε την καλύτερη Κύπρο όχι με τα συνθήματα και τα ιδεολογήματα, αλλά μέσα από υπευθυνότητα, σοβαρότητα και πραγματισμό”, είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου ότι πρέπει να ισχυροποιήσουμε τις σχέσεις με τη Μόσχα, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η Κύπρος είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να συνδιαμορφώνει τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

“Απ` εκεί και πέρα έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουμε όσο το δυνατό τις καλύτερες σχέσεις τόσο με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, που είναι οι τρεις χώρες μόνιμα μέλη του ΣΑ εκτός ΕΕ”, είπε και σημείωσε πως δεν έχουμε την πολυτέλεια να μετατραπούμε σε δορυφόρο, είτε των Αμερικάνων, είτε των Ρώσων είτε οποιουδήποτε άλλου.

Πηγή ΚΥΠΕ

 

Top