Για κατάθεση μιας «ισορροπημένης και ουσιαστικής» πρότασης κάνει λόγο η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, αναφορικά με το νομοσχέδιο για το Νέο Σύστημα Αξιολόγησης Εκπαιδευτικών και Εκπαιδευτικού Έργου, δηλώνοντας ότι οι αναφορές περί απουσίας διαλόγου «προκαλούν εντύπωση».

Σε γραπτή της δήλωση, η Υπουργός αναφέρει ότι η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία και ο διάλογος δεν μπορεί να παρατείνεται επ’ αόριστον, ενώ σε σχέση με το εσωτερικό δημοψήφισμα της ΟΕΛΜΕΚ, σημειώνει ότι «εγείρονται ερωτήματα, ειδικά όταν η οργάνωση έχει ήδη απορρίψει την πρόταση στο σύνολό της».

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε σε σχέση με το νομοσχέδιο ήταν εξαρχής γνωστή σε όλους τους εμπλεκόμενους και είναι η μόνη θεσμικά προβλεπόμενη, συμπεριλαμβανομένης και δημόσιας διαβούλευσης, προσθέτει.

«Οι αναφορές περί απουσίας διαλόγου προκαλούν εντύπωση, δεδομένου ότι ο διάλογος με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ξεκίνησε πριν από εννέα μήνες και είχε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Το Υπουργείο καλεί τους ενδιαφερόμενους να μελετήσουν την ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία είναι στη διάθεση όλων» συμπληρώνει.

Η κ. Μιχαηλίδου σημειώνει περαιτέρω ότι όλες οι προκαταρκτικές προτάσεις του Υπουργείου έχουν δημοσιοποιηθεί, ενσωματώνοντας παρατηρήσεις και εισηγήσεις που υποβλήθηκαν από τις οργανώσεις. «Υπενθυμίζεται ότι η ΟΕΛΜΕΚ επέλεξε να αποχωρήσει μονομερώς από τον διάλογο, λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του πρώτου σταδίου της πρότασης. Ωστόσο, οι απόψεις της για εκείνο το στάδιο λήφθηκαν υπόψη και πολλές από αυτές ενσωματώθηκαν» λέει. Συμπληρώνει πως ακόμα και όταν η ΟΕΛΜΕΚ δεν συμμετείχε ενεργά, το Υπουργείο συνέχισε να αποστέλλει τις επικαιροποιημένες του προτάσεις, καλώντας την παράλληλα να τοποθετηθεί.

Σύμφωνα με την Υπουργό, «ο θεσμικός διάλογος δεν σημαίνει αποδοχή κάθε πρότασης των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την οποία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο, ο διάλογος δεν μπορεί να παρατείνεται επ’ αόριστον». Η ΟΕΛΜΕΚ, αναφέρει η κ. Μιχαηλίδου, παρά την πρόσκληση για συμμετοχή, επέλεξε να μην συμμετάσχει σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας, ωστόσο αναφέρει ότι το Υπουργείο «προχώρησε σε σειρά αλλαγών σε μια προσπάθεια προσέγγισης και επίτευξης συναίνεσης με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις».

Εντούτοις, συνεχίζει, ορισμένες από τις θέσεις που εξακολουθούν να προβάλλονται από τις οργανώσεις είτε συγκρούονται με εισηγήσεις άλλων οργανώσεων, είτε θίγουν βασικές αρχές της πρότασης και υπονομεύουν την επιστημονικότητά της. «Για παράδειγμα, ζητήματα όπως η σύνθεση του δευτεροβάθμιου σώματος εξέτασης ενστάσεων για την οποία οι οργανώσεις δεν έχουν κοινή θέση ή ο μηδενισμός της αριθμητικής αξιολόγησης από τους διευθυντές, δεν είναι δυνατόν να ήταν συμφωνημένα. Αυτά τα θέματα θα συζητηθούν θεσμικά στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» σημειώνει η κ. Μιχαηλίδου.

Λέει ακόμη ότι το ΥΠΑΝ σέβεται πλήρως τις διαδικασίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων και καλεί τους εκπαιδευτικούς να μελετήσουν το σύνολο της πρότασης, για να έχουν ολοκληρωμένη άποψη και θέση επί της ουσίας της.

«Είναι καιρός να αφήσουμε πίσω τις καθυστερήσεις. Η πρόταση προβλέπει ήδη πενταετή μεταβατική περίοδο, με κοινή παρακολούθηση της εφαρμογής από το Υπουργείο και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Αν πράγματι θέλουμε να αλλάξουμε και να αναβαθμίσουμε την εκπαίδευση, όπως όλοι δηλώνουμε, τότε αυτή η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία», αναφέρει.

Αναφέρει, τέλος, ότι το Υπουργείο «προχωρεί κανονικά με την κατάθεση μιας πρότασης ισορροπημένης και ουσιαστικής, που προσφέρει εργαλεία και ευκαιρίες στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς» και μακριά, όπως αναφέρει, από συντεχνιακά αιτήματα και τακτικές υπεκφυγής, προχωρεί «με αποφασιστικότητα για να ανοίξει ο δρόμος μιας πραγματικής αλλαγής στο εκπαιδευτικό μας σύστημα».

Πηγή: ΚΥΠΕ