Την πεποίθηση ότι η ένταξη της Κύπρου στη Ζώνη Σένγκεν αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση της ασφάλειας στη χώρα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, απορρίπτοντας ανησυχίες περί δημιουργίας «σκληρού συνόρου» και τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση ακολουθεί σαφές σχέδιο για την ευρωπαϊκή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Η ένταξή μας στη Σένγκεν πρωτίστως θα ενισχύσει την ασφάλεια στη χώρα μας. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που μας οδήγησε σε αυτή την πολιτική απόφαση», δήλωσε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι ανάλογες αντιδράσεις είχαν ακουστεί και όταν η Κύπρος υπέβαλε αίτηση ένταξης στην ΕΕ. «Ως κυβέρνηση έχουμε ξεκάθαρο πλάνο, ξεκάθαρο σχεδιασμό, ξέρουμε πού πάμε και εργαζόμαστε πολύ συγκεκριμένα για την επίτευξη αυτού του μεγαλεπήβολου στόχου», τόνισε.
Απαντώντας σε επικρίσεις, επεσήμανε ότι δεν τίθεται θέμα δημιουργίας σκληρών συνόρων και επανέλαβε ότι η ένταξη στη Σένγκεν αποτελεί ενίσχυση της ασφάλειας – μια υποχρέωση που, όπως είπε, έχει πρώτα και κύρια προς τους πολίτες.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε ότι επίκειται νέα συνάντηση με την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, με ημερομηνίες που ήδη έχουν συζητηθεί και θα ανακοινωθούν όταν οριστικοποιηθούν. Ο ίδιος πρότεινε μάλιστα τη διεξαγωγή τριμερούς συνάντησης για πιο ουσιαστική συζήτηση ενόψει των εξελίξεων του Ιουλίου.
Παράλληλα, χαρακτήρισε τις επερχόμενες συναντήσεις εκτός Κύπρου –και ειδικότερα στην Τουρκία– ως «καθοριστικής σημασίας», οι οποίες, όπως είπε, «θα κρίνουν και τη μετέπειτα πορεία» των προσπαθειών.
Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ για τους σφετεριστές, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι έχει λάβει γνώση, ενώ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για δημοσιεύματα εντός της ελληνοκυπριακής πλευράς που τάσσονται κατά της εφαρμογής της νομοθεσίας. «Λένε κάποιοι ότι δεν πρέπει να εφαρμόζουμε τη νομοθεσία γιατί δηλητηριάζεται το κλίμα. Δηλαδή, υιοθετούν τις τουρκικές θέσεις. Η νομοθεσία εφαρμόζεται για όλους», δήλωσε.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι η εκτελεστική εξουσία «δεν παρεμβαίνει σε καμία απολύτως περίπτωση στη δικαστική εξουσία», στέλνοντας σαφές μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Στο ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε τη σαφή θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι «η απρόσκοπτη, συνεχής μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας δεν μπορεί να παρεμποδίζεται από κανέναν» και ότι «όποιος το πράττει, είναι καταδικαστέος».
Υπενθύμισε ότι η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα που ανέλαβε συγκεκριμένη πρωτοβουλία μέσω της θαλάσσιας ανθρωπιστικής διαδρομής «Αμάλθεια», για τη στήριξη των Παλαιστινίων στη Γάζα – μια πρωτοβουλία που χαιρετίστηκε από τη διεθνή κοινότητα και τον αραβικό κόσμο, «πλην ορισμένων κομμάτων εντός Κύπρου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος κάλεσε σε σοβαρότητα και υπευθυνότητα στον δημόσιο λόγο. «Έχω ακούσει να μιλούν για συνεργάτες, εγκληματίες, δολοφόνους. Να θυμίσω ότι τέτοιες συνεργασίες στο παρελθόν, με δικτάτορες και εγκληματικά καθεστώτα, οδήγησαν σε απώλειες συμπατριωτών μας εν καιρώ ειρήνης. Ας είμαστε πιο προσεκτικοί όταν μιλάμε», σημείωσε.