News Opinions Sigmalive Δημόσια Υγεία: Η επόμενη κρίση;

Δημόσια Υγεία: Η επόμενη κρίση;

Κάθε Κύπριος που αγωνιά και γνοιάζεται για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας, είναι φυσικό να βλέπει με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις και τα τεκταινόμενα σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης της χώρας μας. Και είναι αλήθεια είναι πολλά! Εκτείνονται σ΄ όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που η σημερινή κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ εφαρμόζουν.

 

Η κρίση στην παιδεία έχει αναδείξει πιο έντονα τις επιθέσεις, που δέχεται κάθε έννοια κοινωνικού κράτους. Πρόκειται για πολιτικές που στοχεύουν στην συρρίκνωση του Δημόσιου Σχολείου και κατ΄ επέκταση της Δημόσιας παιδείας και ασφαλώς την απαξίωση των εκπαιδευτικών.

Οι πολιτικές αυτές δεν είναι σε καμία περίπτωση επιλογές Χαμπιαούρη, ούτε και υπήρξαν ποτέ επιλογές προσωπικών αποφάσεων. Είναι στη θεωρία και την πράξη πολιτικές που εφαρμόζουν οι σημερινοί κυβερνώντες, με μονομερή μανία που χαρακτηρίζονται μάλιστα από ένα επιθετικό προσδιορισμό! Είναι οι πολιτικές του λιγότερου κράτους κατά τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ, είναι οι πολιτικές των ιδιοτικοποιήσεων και του Νεοφιλελευθερισμού, προέκταση των Ευρωπαϊκών πολιτικών της καγκελαρίου Μέργκελ και των χριστιανοδημοκρατικών κυβερνήσεων.

Στη συνέχεια, προεκτείνω τον προβληματισμό σε ένα άλλο θέμα, το τομέα της υγείας. Δυστυχώς, ενώ όλοι διακηρύττουν ότι πρόκειται για το πολυτιμότερο αγαθό η υγεία του λαού, εντούτοις οι διαπιστώσεις είναι αυτή την στιγμή πολύ αρνητικές.

Βρισκόμαστε με βάση τη νομοθεσία σε ρυθμούς Αυτονόμησης και Εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας. Τα δεδομένα και οι πραγματικότητες όμως, μόνο απογοήτευση προκαλούν.

Δεν έχουν γίνει σημαντικά θέματα σ΄ ότι αφορά την Αυτονόμηση των Νοσοκομείων, για να μπορέσουν να αποκτήσουν την ικανότητα και επάρκεια, ώστε την δεδομένη στιγμή που θα ξεκινά η εφαρμογή του ΓΕΣΥ να βρίσκονται σε θέση να ανταποκριθούν, να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και να ανταγωνιστούν τον ιδιωτικό τομέα. Οι ελλείψεις και οι αδυναμίες είναι τεράστιες. Υποστελέχωση, ελλείψεις σε εξοπλισμό, κλινικές που υπολειτουργούν, μεγάλες λίστες αναμονής.

Σύμφωνα με συνέντευξη του Προέδρου της ΠΑΣΥΚΙ Δρ. Σωτήρη Κούμα (εφημερίδα Πολίτης 16/9/2018) «Τα περισσότερα τμήματα λειτουργούν με λιγότερους γιατρούς από ότι τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα προβλέπουν». Τι σημαίνει αυτό στη πράξη; Αν λειτουργούν σήμερα τα Δημόσια Νοσηλευτήρια μας, αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην προθυμία και την υπερπροσπάθεια των γιατρών, των νοσηλευτών και γενικότερα όλου του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού.

Το ίδιο υποστήριξε ο sir David Nicholson, τον οποίο επέλεξε η κυβέρνηση ως Πρόεδρο του Δ.Σ του Οργανισμού Κρατικών υπηρεσιών Υγείας(ΟΚΥΠΥ) σε συνέντευξη του πρόσφατα στην εφημερίδα Πολίτης (09/09/2018) που μεταξύ άλλων τονίζει: «Χρειάζονται περισσότεροι γιατροί στα Νοσοκομεία, επενδύσεις σε εξοπλισμό, κτιριακές αναπτύξεις» και βεβαίως εμμέσως πλην σαφώς καλεί την κυβέρνηση επιτέλους στον προϋπολογισμό 2019-2020 να αυξήσει τις δαπάνες για την Υγεία, ώστε να μπορεί να προωθηθεί η ποιότητα των Υπηρεσιών Υγείας προς τους ασθενείς.

Εδώ και καιρό έχουμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ ότι η Δημόσια υγεία χρειάζεται στήριξη από το κράτος. Οι περικοπές και η λιτότητα έχουν φέρει τα Δημόσια Νοσηλευτήρια στο πάτο. Ναι! Υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης!

Οι χιλιάδες των ασθενών που περιμένουν στις λίστες αναμονής μέχρι το 2019, ακόμα και το 2020, η υποστελέχωση κάθε χρόνο με λιγότερους στον αριθμό γιατρούς, η έλλειψη εξοπλισμού που αναγκάζει τους ασθενείς από το ένα άκρο της Κύπρου, π.χ από την Πόλη Χρυσοχούς να παραπέμπεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για ιατρικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει, τα προβλήματα και η ανάγκη επέκτασης των Τμημάτων Πρώτων Βοηθειών και γενικότερα τα κτηριολογικά σχέδια των Νοσοκομείων, τα προβλήματα στα Ακτινολογικά κέντρα, αλλά και στις μονάδες Εντατικής θεραπείας, και άλλα τόσα δημιουργούν ένα τοπίο, δυστυχώς πολύ ζοφερό.!

Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Κύριοι του Δημοκρατικού Συναγερμού,

Η έπαρση και η αλαζονεία δεν ωφελεί κανένα. Λάβετε αποφάσεις χτες! Τερματίστε τώρα τις αμπελοσοφίες και ελάτε να σταθούμε, να στηρίξουμε τον βασανισμένο λαό μας, τις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες του τόπου μας.

Πόσα δεινά να υποφέρει αυτός ο λαός; Κουρέψατε τα όνειρα και τις προσδοκίες του, ξηλώσατε τον Συνεργατισμό, ένα κίνημα με δράση και προσφορά ενός αιώνα, πουλήσατε τα Λιμάνια, πολεμάτε την παιδεία, σκέφτεστε να πωλήσετε τα χρυσά φιλέττα, το Κρατικό Λαχείο, την ΑΤΗΚ. Μέχρι που θα φτάσετε; Πωλείται

Πατρίς. Εάλω η Κύπρος.!

Δημόσια έκκληση, μην αφήσετε την υγεία του λαού και των ασθενών στο έλεος της ταλαιπωρίας και της εκμετάλλευσης. Λάβετε αποφάσεις, επενδύστε χτες που λέμε στο τομέα της Υγείας, στηρίξετε τα Δημόσια Νοσηλευτήρια, πριν θρηνήσουμε επί ερειπίων.

Το ΑΚΕΛ από καιρό τώρα προειδοποιεί ότι τα πράγματα στο χώρο της Υγείας βαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Ότι καταρρέουν καθημερινά τα Δημόσια Νοσηλευτήρια. Είμαστε έτοιμοι και το δηλώνουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας , να βάλουμε ράχη σε ότι βοήθεια μας ζητηθεί. Ήδη η βοήθεια και η στήριξη που προσφέρουμε είναι καθημερινή, συνεχής και αδιάλειπτη. Η Κυπριακή Αριστερά ήταν και παραμένει η ατμομηχανή της δημόσιας υγείας και της ψήφισης του ΓΕΣΥ. Θα αγωνιστούμε κόντρα στα συμφέροντα για την εφαρμογή του.!

Γιώργος Τ. Γεωργίου

Βουλευτής-Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού

Top