News Opinions Sigmalive Η χαμένη φωνή της μετριοπάθειας

Η χαμένη φωνή της μετριοπάθειας

Επειδή διαβάζω εύκολα και ανέμελα σχόλια για απεργιακά μέτρα και ανένδοτους αγώνες, αυτά που καταλαβαίνω εγώ με τα λίγα πολιτικά γράμματα που ξέρω είναι τα εξής:

1. Το μήνυμα προς όλη την κοινωνία πρέπει να είναι πως η δουλειά μας είναι σημαντική και ότι πάνω από όλα βάζουμε τα παιδιά της πατρίδας μας, τα οποία δεν πρέπει να χάσουν ούτε μια ημέρα σχολείο. Επομένως, το κλειστό, εσωστρεφές σχολείο δεν μπορεί να είναι επιλογή.

2. Η καθημερινή επαφή μας με τους γονείς θα βοηθήσει στην καλύτερη ενημέρωση της κοινωνίας. Έχουν ακουστεί αδιανόητες ανακρίβειες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών για τις ώρες που εργαζόμαστε, τον αριθμό των συνδικαλιστών, τα μαθησιακά αποτελέσματα και τους μισθούς μας. Με ανοιχτό σχολείο έχουμε ακόμα ένα εργαλείο στα χέρια μας για να εξηγήσουμε στους γονείς τι συμβαίνει.

3. Κλειστό σχολείο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην οριστική απώλεια του όποιου ηθικού πλεονεκτήματος είχαμε μέχρι στιγμής εναντίον της συγκρουσιακής τάσης και πρόχειρης ετοιμασίας του Υπουργού. Θα χάσουμε την μάχη της κοινής γνώμης οριστικά και αμετάκλητα.  Στέλνονται λάθος μηνύματα στην κοινωνία, που απλώς θα επιβεβαιώσουν τις χειρότερες και εντελώς άδικες κρίσεις που ακούστηκαν για τους εκπαιδευτικούς του τόπου μας τις τελευταίες μέρες - αλήθεια αυτές είναι οι αξίες μας ως κοινωνία; Να απαξιώνουμε τους δασκάλους των παιδιών μας με αυτόν τον τρόπο; Όλη αυτή η απαξίωση οδηγεί σε καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα,  βελτιώνει τα προβλήματα πειθαρχίας που υπάρχουν στα σχολεία ή επιλύει οποιοδήποτε υπαρκτό εκπαιδευτικό πρόβλημα;

4. Κλειστά δημόσια σχολεία ευνοούν τη διαρροή στα ιδιωτικά. Ας μη βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες. 

5. Επίλυση της σύγκρουσης χρειάζεται, όχι περαιτέρω σύγκρουση. Επαναλαμβάνω αυτό που έγραψα και στις 23 Αυγούστου για τις σημερινές κυβερνητικές προτάσεις:  Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις μπορούν να τις βελτιώσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ας μη φτιάξουμε ένα μίνι άλυτο Κυπριακό και στην εκπαίδευση. 

6. Το οικονομικό, εκπαιδευτικό, πολιτικό κόστος είναι δυσανάλογα μεγαλύτερο από το ίδιο το πρόβλημα που δημιούργησε τη σύγκρουση.

Κλείνω με μια θερμή παράκληση, μιας και οι συζητήσεις τελευταίως έχουν εκτροχιαστεί και οι ακραίοι θέλουν απλώς να πετάξουν την εξυπνάδα τους, οι κατά φαντασίαν ειδικοί να πουν την αποψάρα τους ή να ταπεινώσουν τον συνομιλητή τους: Να μιλάμε με επιχειρήματα. Όταν έχεις ένα πρόβλημα, συζητάς με χαμηλή ένταση προσπαθώντας να βρεις λύσεις. Εκπαιδευτικές αλλαγές δεν έγιναν πουθενά και ποτέ χωρίς πολιτικές συναινέσεις.

*Η Ρένα Χόπλαρου είναι εκπαιδευτικός.

* Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com
 
Top