News Opinions Sigmalive Απάντηση στον Πρόεδρο του ΚΟΤ για το κλείσιμο της Cyprus Airways

Απάντηση στον Πρόεδρο του ΚΟΤ για το κλείσιμο της Cyprus Airways

«Μην ξεχνάτε ότι εμείς (το κράτος) ξεκινήσαμε να πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά όταν πτώχευσε και έκλεισε ο Κρατικός Αερομεταφορέας και η Eurocypria νωρίτερα», δήλωσε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) Άγγελος Λοΐζου στο Ράδιο Πρώτο και την εκπομπή «Όλα στο φως».

Επειδή η ζωή συνεχίζεται αλλά οι εμπειρίες, γνώσεις και ειδικά οι άνθρωποι που εργάστηκαν και υπηρέτησαν τις Κυπριακές Αερογραμμές και κατ' επέκταση τον τόπο υπάρχουμε ακόμα, θα δώσω την δική μου άποψη στα περιλάλητα και αφελή που δήλωσε ο κύριος Πρόεδρος του ΚΟΤ.

Κύριε Λοΐζου, μου προκαλεί έκπληξη η σπουδή και τα συμπεράσματα σας που κρίνοντας από το οικονομικό ποιόν σας, πιθανό να έχετε κάνει διατριβή στα σενάρια ανάκαμψης της οικονομίας της Κύπρου υπό το πρίσμα του τουριστικού μας προϊόντος.

Ήμουν και συνεχίζω να είμαι περήφανος και συνάμα ρεαλιστής για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της ύπαρξης των Κυπριακών Αερογραμμών. Αναμφίβολα υπήρξε ο ασφαλής στυλοβάτης της τουριστικής μας ανάπτυξης επί δεκαετίες. Μην ξεχνάτε ότι ο ΚΟΤ και οι Κυπριακές Αερογραμμές δούλευαν πλάι-πλάι για χρόνια.

Μυριάδες είναι οι γραπτές και προφορικές δηλώσεις από άτομα, οργανωμένα σύνολα, τουριστικά πρακτορεία κλπ υπέρ του υψηλού επιπέδου υπηρεσιών που παρείχαν οι Κυπριακές Αερογραμμές, γεγονός που κατέτασσε την εταιρεία μεταξύ των 10 καλύτερων.

Θα μπορούσα να σας γράψω και υποδείξω πολύ συγκεκριμένα και ονομαστικά, υπαλλήλους των Κυπριακών Αερογραμμών, που χάρη στην αρτιότητα των ικανοτήτων, την εμπειρία, το ήθος και τον ζήλο τους, έσωσαν ζωές, έλυσαν πολύπλοκα προβλήματα και πρέσβευαν με τον καλύτερο τρόπο την Κύπρο. Πιστεύω όμως δεν θα σας συγκινήσουν οπότε το αφήνω.

Για την πτώχευση και το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών ευθυνόμαστε όλοι, κύριε Πρόεδρε του ΚΟΤ.

Γιατί τα θαλασσώσαμε.

Γιατί πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να χειριστούμε τον πλούτο μας. Δώσαμε και εμπιστευτήκαμε την εταιρεία σε ανθρώπους που αποδείχτηκαν σκάρτοι, εγωιστές, πλεονέκτες και κυρίως... κενοί.

Λόγια μεγάλα και φουσκωμένα με τις ευλογίες και υποδείξεις άλλων με αλλότριους σκοπούς. (βλ Hellas Jet, αγορές Α330, περίεργες συνεργασίες με άλλους αερομεταφορείς, επανειλημμένες αγορές οχημάτων, αφελείς συνδικαλιστικές απαιτήσεις κ.α)

Πολύ λίγοι είναι εκείνοι που πραγματικά πάλεψαν για την διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών. Τους δόθηκε όμως ένας ασθενής με ελάχιστο χρόνο ζωής και ενώ είχε αφαιρεθεί και ο αναπνευστήρας. Και έμειναν να αναρωτιούνται «αν είχαμε λίγο ακόμα χρόνο και μια πραγματική ευκαιρία».

Φέρουμε μερίδιο ευθύνης φυσικά αλλά σε καμμιά περίπτωση δεν θα έπρεπε να δηλώνετε όσα δηλώσατε.

Ίσως να μην γνωρίζετε καλά. Ίσως να θεωρείτε ότι κανείς δεν νοιάζετε.

Ίσως να πέσατε θύμα της ρύμης του λόγου.

Σίγουρα όμως είστε απόλυτα λανθασμένος.

Γιατί με αυτό τον τρόπο σπιλώνετε το όνομα μιας εταιρείας που αν και δεν υπάρχει πλέον, υπάρχουμε εμείς. Και φυσικά θίγουν οι δηλώσεις σας τόσο εμάς, όσο και το κράτος και εσάς προσωπικά. Διότι αν ήταν τόσο μεγάλο οικονομικό καρκίνωμα η ύπαρξη των Κυπριακών Αερογραμμών, αυτό σημαίνει ότι όλοι σας λέγατε ψέματα και στον λαό και στους τουριστικούς μας εταίρους.

Εμείς κύριε Πρόεδρε, γνωρίζουμε πολύ καλύτερα από εσάς και τις αβάσιμες στατιστικές και στοιχεία σας, την αλήθεια.

Γι’ αυτό λοιπόν και αν ποτέ αυτή μου η ανάρτηση φτάσει κοντά σας, σας καλώ σαν επαγγελματίας προς επαγγελματία όπως ανακαλέσετε ή στοιχειοθετήσετε τις δηλώσεις σας.

*Ο Αλέξης Σοφοκλέους είναι πρώην αεροσυνοδός και εκπρόσωπος Τύπου πληρωμάτων καμπίνας.

 

Top