News Opinions Sigmalive Σώστε τον Συνεργατισμό

Σώστε τον Συνεργατισμό

Η διοίκηση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας διεφώνησε με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό των συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης πάνω στις προβλέψεις για τις ζημιές του 2018. Η διαφωνία ήταν καίριας σημασίας,  θέμα ζωής ή θανάτου του Συνεργατισμού.
 
Οι επόπτες (ήταν καλά να είχαμε τα ονόματα τους-ουσιαστικά είναι  1-2 άτομα που όμως κρύβονται πίσω από τους ανώνυμους οργανισμούς τους), υπελόγισαν ζημιές €817 εκατ. με αποτέλεσμα να υπάρξει έλλειμα κεφαλαίου €606 εκατ. τα οποία ο Συνεργατισμός δεν είχε και ούτε η Κυβέρνηση έδειξε προθυμία να καλύψει, όπως έκανε η Ιταλική κυβέρνηση πριν μερικούς μήνες, με την Banca Monte dei Paschi di Siena την πιο παλιά τράπεζα στον κόσμο. Και εδώ οι εποπτικές αρχές είπαν ότι πρέπει η Sienna να διαλυθεί, διότι δεν είχε επάρκειαν κεφαλαίων όμως η Ιταλική κυβέρνηση διαφώνησε κάθετα με τους επόπτες και τα συμπεράσματα των και επικαλέσθηκε λάθους υπολογισμούς και  ότι υπάρχει δημόσιο συμφέρον να διατηρηθεί η τράπεζα, και έτσι της επετράπει να βάλει κεφάλαιο, υπό μορφή κυβερνητικών χρεογράφων. 
 
Η Ιταλική κυβέρνηση τάχθηκε στο πλευρό των Τραπεζών της, όπως έκανε και στο παρελθόν. Στην δική μας περίπτωση, η Κυβέρνηση άφησε μόνο του τον Συνεργατισμό. Δεν πήρε το μέρος του και να κάνει ότι έκανε η Ιταλία. Αντιθέτως, πήρε πάνω της τον ρόλο του αστυνομικού με σκοπό να επιβάλει τις λαναθσμένες και καταστροφικές για το Κίνημα αποφάσεις των 1-2 ατόμων που αποφασίζουν στον εποπτικό οργανισμό. 
 
Εδώ να αναφέρω χάρις της γνώσης, ότι όταν αποφασίσθει στις Βρυξέλλες η σύσταση του τραπεζικού εποπτικού μηχανισμού, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, δήλωνε πως είναι υπερ του μηχανισμού, αλλά τον έλεγχο θα έκαναν Γάλλοι επόπτες πάνω στις Γαλλικές τράπεζες! Εμάς, μας έστειλαν Γάλλους επόπτες και τους υποδεκτήκαμε σκύβοντας το κέφαλι.
 
Βέβαια,  όλα τα πιο πάνω θα αποφεύγοντο αν οι επόπτες άλλαζαν την βάση των υπολογισμών τους και λάμβαναν υπόψην και τις απόψεις του Συνεργατισμού.
Είναι αυτός τούτος ο υπολογισμός των €871 εκατ. που κατάστρεψε τον Συνεργατισμό και που η Διοίκηση και Διεύθυνση του Συνεργατισμού διεφώνησε κάθετα με την αδιάφορη Εποπτική Αρχή. Δεν είναι δυνατό να μην βάλετε καμία αξία στις εξασφαλίσεις των καθυστερημένων δανείων, φώναζε η Συνεργατική. Είναι τρελλό! Τα σπίτια έχουν αξία. Για τους Κυπρίους δε ιδικήν. Τίποτα αυτοί! Λέγει ο Νικόλας Χατζηγιάννης, Γενικός Διευθυντής του Συνεργατισμού, στην Βουλή προχθές: «Ενώπιον του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού έχουν παρατεθεί στοιχεία σε σχέση με το θέμα της μερικής εξασφάλισης, ενώ σε ό,τι αφορά τα ακίνητα σημείωσε πως οι μελέτες της ΣΚΤ δείχνουν πως οι τιμές των ακινήτων θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία τα επόμενα χρόνια, αντίθετα με τον υπολογισμό  (των επόπτων) που έπρεπε να υιοθετηθεί ότι οι τιμές θα παρέμεναν οι ίδιες στα επόμενα 7 χρόνια». Φιλελεύθερος 29/6/18. 
 
Αν είναι δυνατό, 7 χρόνια να μην έχουμε αύξηση στις αξίες των ακινήτων;! Δεν πάνε Λεμεσό οι επόπτες, ούτε Πάφο; Ακόμα και η Λευκωσία άρχισε να κινείται. Γι΄αυτό είχε δίκαιο ο Γάλλος Κεντρικός Τραπεζίτης. Ήταν σωστός, διότι είχε και κλασσική μόρφωση. ΄Ηξερε αλλά και εφάρμοσε αυτό που είπε ο Αριστοτέλης, ό,τι ο καλύτερος κριτής είναι αυτός που γνωρίζει το έργο που καλείται να κρίνει. Γι΄αυτό έχει Γάλλους επόπτες, που γνωρίζουν τις ιδιομορφίες της χώρας τους. Κάτι που οι ξένοι δεν μπορούν να ξέρουν. Έτσι μας κατέστρεψε η PIMCO το 2013. Ας μην τους αφήσουμε να το επαναλαβάνουν και τώρα. 
 
Μου φέρνει στο νου, αυτή η ανοησία περί στασιμότητας των τιμών για 7 χρόνια, το συμπέρασμα-απόφαση εκείνου του νεαρού από το Πακιστάν που έπαιζε πρώτο ρόλο στο κούρεμα που αποφάσισε και υιοθετήθηκε από την Τρόικα ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου δεν θα ξεπερνούσε το 2% τον χρόνο για τα επόμενα 20 χρόνια!! Και κανείς δεν του υπέδειξε το βλακώδες του συμπέρασματος, αφού η Κύπρος ουδέποτε είχε τέτοιους ρυθμούς. Τώρα που έχουμε 4% το ονομάζουν θαύμα, για να μην χρειασθεί να το εξηγήσουν και συνεπώς να αποκαλυφθούν τα τραγικά λάθη τους στην Κύπρο. Να κλείσουν την 2η πιο μεγάλη τράπεζα και να γονατίσουν την πρώτη. (Είμαι βέβαιος εκείνος ο νεαρός και οι συνεργάτες του, τώρα θα «βοηθούν» άλλες χώρες χωρίς τα λάθη τους να επηρεάσουν την ανέλιξη τους ή τις αμοιβές τους).
 
Συνεπώς θα πρέπει να αντιστρέψουμε τους όρους και σύσσωμη η χώρα, Κυβέρνηση, Κράτος και Βουλή να ζητήσουμε επανεξέταση της αξιολόγησης της Συνεργατικής Τράπεζας. Και αν υπάρξει ανάγκη κεφαλαιοποίησης να τα βάλει η κυβέρνηση ή ο λαός απευθείας. Αν οι εποπτικές αρχές άναψαν πράσινο φως για εγγυήσεις €2,6 δις. (Για 12 χρόνια μάλιστα) πολύ πιο εύκολα μπορούν να εγκρίνουν εγγυήσεις ύψους €606 εκατ., για τον Συνεργατισμό ακόμα και με τους λανθασμένους υπολογισμούς των εποπτών. Αλλά θα πρέπει να θέλει η Κυβέρνηση. Δεν μπορεί ο ρόλος της να εξαντλείται στο τι αποζημιώσεις θα πάρουν οι 900 που θα φύγουν. Σημαντικό και αυτό, όχι όμως το μείζων.
 
Με 4% ρυθμό ανάπτυξης, με την Κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα δίπλα και όχι απέναντι από τον Συνεργατισμό, και με την ομόρυθμή στήριξη της Βουλής θα πετύχουμε. Ποτέ δεν είναι αργά! Ο Συνεργατισμός είναι ο τραπεζίτης των φτωχών, αυτών που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε εμπορικές τράπεζες. Έτσι αναπτύχθηκε η χώρα, όταν μετά το ΄60, οι Άγγλοι φεύγοντας άφησαν πίσω τους μια πάφτωση νήσο. 
 
Έτσι δημιουργήθηκε και κρατήθηκε η μεσαία τάξη. Να μπορείς να κτίζεις το σπίτι σου, να σπουδάζεις  το παιδί σου, να σπέρνες τα χαράφια σου-μεγάλο πράγμα για τον λαό μας. Αν τα χάσουμε θα χαθεί εκείνο που κρατά την Κυπριακή κοινωνία σε ισορροπία. Θα γύρουμε. Ο κόσμος θα πωλεί την περιουσία του στην ύπαιθρο όσα όσα και θα αγοράζει διαμερίσματα των 1-2 υπνοδωματίων στις παρυφές των πόλεων. Τέλος η περηφάνεια και η  αυτάρκεια. Θα γίνουν οι Κύπριοι από περήφανοι μοιροπλάστες, ταπεινοί μοιρολάτρες. Θα μειωθούν σημαντικά οι λόγοι, για τους οποίους θα αξίζει να αγωνίζεται κανείς γι΄αυτό τον Τόπο όταν ο τόπος σου γυρίζει την πλάτη. Ακούει κανείς;  Δεν είναι αργά. Μπορούμε. 
 
Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com
 

 

Top