News Opinions Sigmalive Κτίριο Βουλής : Ώρα Αποφάσεων!

Κτίριο Βουλής : Ώρα Αποφάσεων!

Το θέμα της ανέγερσης του κτιρίου της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι μείζον και δυστυχώς ο τρόπος που απασχόλησε ή καλύτερα η όλη διαχείριση του εκφυλίζει την σπουδαιότητα και τη σημασία του.

Καταθέτω την δική μου ταπεινή προσέγγιση στο διάλογο αυτό για το κτίριο της Βουλής, χωρίς ασφαλώς να διεκδικώ το απόλυτο της αλήθειας.
Η ιστορία της ανέγερσης κτιρίου της Βουλής των Αντιπροσώπων δυστυχώς κρατά χρόνια, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται χωρίς να λαμβάνονται αποφάσεις. Η Πολιτεία και ιδιαίτερα η εκτελεστική εξουσία σε διαβούλευση με την νομοθετική εξουσία και όλα τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη χρειάζεται να ανταποκριθούν άμεσα στο ύψος των περιστάσεων.

Σε μια σύγχρονη, πολιτισμένη χώρα, η Βουλή κτιριολογικά χρειάζεται να τιμά την ιστορία και τον πολιτισμό, την Δημοκρατία και τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις. Θεωρώ πως είναι λάθος το θέμα όπως αναδείχθηκε τις τελευταίες μέρες με τις εκατέρωθεν απαντήσεις περίπου ως πολεμικά ανακοινωθέντα. Αυτό που κατορθώνουμε μάλιστα να στέλλουμε ως μήνυμα στην κοινωνία είναι ότι δεν έχουμε να ασχοληθούμε με σοβαρά ζητήματα που υπάρχουν και ασχολούμαστε με ψείρες…

Επί της ουσίας όμως, είναι λάθος να ερίζουμε για θέμα το οποίο κατά καιρούς έχει συμφωνηθεί, αλλά δυστυχώς για σειρά λόγων κυρίως γραφειοκρατίας και μη συντονισμού αφήνετο να κοιμάται.

Πιστώνω όλους με αγωνία και ενδιαφέρον για την ανάγκη η Κυπριακή Δημοκρατία, η χώρα μας, να αποκτήσει το δικό της Κοινοβούλιο, το Σπίτι του Λαού και της Δημοκρατίας. Όπως επίσης πιστώνω και την Τοπική Αρχή, καθώς και άλλους φορείς που τοποθετούνται υπέρ της ανέγερσης της Βουλής των Αντιπροσώπων εντός των Δημοτικών ορίων της Λευκωσίας.

Παρόλο που θεωρώ ότι η Λευκωσία και οι πόλεις μας πρέπει να αντικρίζονται ως κοινές γεωγραφικές έννοιες, επομένως δεν θα γίνει η συντέλεια του κόσμου, αν η ανέγερση γίνει λίγο πιο πέρα. Αυτό γίνεται και σε άλλες χώρες του κόσμου, όπου όλα δεν μαζεύονται στο κέντρο των πόλεων αλλά στη βάση ενός πολεοδομικού σχεδιασμού που εξυπηρετούνται ευρύτερα τα συμφέροντα τόσο της χώρας όσο και της κοινωνίας και των πολιτών από πλευράς λειτουργίας.

Αφαιρετικά όμως αν εξετάσει κανείς το θέμα καταλήγει ότι ο ιδανικότερος χώρος είναι ο λόφος του Αγίου Γεωργίου ή αλλιώς Λόφος της ΠΑΣΥΔΥ, όπως είναι γνωστός , εκεί που ήτανε και η αρχική επιλογή για ανέγερση του νέου κτιρίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, γιατί ακριβώς εκεί είναι έτοιμα και τα σχέδια άμεσης έναρξης του έργου.
Τα πρόβλημα που δημιουργείται με τις Αρχαιότητες επιλύεται όπως επιλύθηκαν σε όλο τον κόσμο παρόμοιου είδους προβλήματα. Μη ξεχνάμε το κλασσικό παράδειγμα του Αρχαιολογικού Μουσείου στην Ελλάδα, το οποίο είναι δίπλα ακριβώς από τον Παρθενώνα και οι αρχαιολόγοι, Μηχανικοί και αρχιτέκτονες κατόρθωσαν να παντρέψουν την ιστορία, τον πολιτισμό αιώνων με το παρόν και τις ανάγκες της εποχής.

Μια δεύτερη λύση μπορεί να είναι και ο χώρος που προβλεπόταν η ανέγερση του Μεγάρου Μουσικής, στο χώρο του Υπουργείου Εσωτερικών. Θα χρειαστεί όμως να καθυστερήσει πολύ, ώστε να ετοιμαστούν νέοι σχεδιασμοί με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τονίζω ότι χάσαμε πολύτιμο χρόνο, για κάτι που συζητάμε χρόνια, χωρίς λήψη απόφασης. Κατά καιρούς συζητήθηκαν πολλές λύσεις, όπως η παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου, ο χώρος του παλαιού Γενικού νοσοκομείου, το ξενοδοχείο Γιώρκειον, όπως και ο χώρος του Φιλοξένια. Δυστυχώς ο καιρός περνά χωρίς λήψη αποφάσεων. Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πολιτειακό ενδιαφέρον για να αποκτήσει η χώρα μας, ένα σύγχρονο κτίριο όπως επιβάλλεται για την σημασία της Νομοθετικής εξουσίας, της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μόνο φλυαρίες και διαιώνιση των συζητήσεων. 

Η ώρα των αποφάσεων ήρθε.! Θεωρώ ότι επιβάλλεται άμεσα να προχωρήσουμε στην ανέγερση του νέου κτιρίου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Είναι και οι πολιτικοί λόγοι, διαιρεμένη πρωτεύουσα, ημικατεχόμενη χώρα, κάτι που αποτελεί επιβαλλόμενη ανάγκη το κτίριο να βρίσκεται εντός των δημοτικών ορίων του Δήμου Λευκωσίας.

*Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού- Βουλευτής   

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Top