News Opinions Sigmalive The Banania Report

The Banania Report

Από μόνη της, η κατόπιν εορτής κίνηση της Κυβέρνησης, να καταθέσει τις προάλλες 2.5 δις Ευρώ στην ΣΚΤ, καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος και της ανασφάλειας που επικρατεί.
 
Η συγκεκριμένη κατάθεση, επί της ουσίας, επιβαρύνει το δημόσιο χρέος έστω και αν το ποσό παραμένει κατατεθημένο - κατά 2,35 δις - ποσό που προέκυψε από την έκδοση ομολόγων. Σε περίπτωση μη εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σοβαρές κ αλυσιδωτές. Ας ελπίσουμε πως αυτό θα γίνει σύντομα (το πιθανότερο σενάριο), έστω κ αν δεν μας αρέσει να βγαίνουμε σε ξεπουλήματα (λέμε τωρα).
 
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τα πράγματα μετατρέπονται αυτομάτως σε ρόδινα για τον Συνεργατισμό, τουναντίον, τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, όπως και για την ολότητα του τραπεζικού μας συστήματος.
 
Υπήρχε άλλη επιλογή από το Κράτος στην παρούσα; Όχι.
 
Μπορούσε η γενική διαχείριση κ πορεία να ήταν διαφορετική; Ναι.
 
Υπήρξε και υπάρχει ανακύκλωση προσώπων, γενικά, στο ευρύ φασμα των διοικήσεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων; Ναι. 
 
Υφίσταται σοβαρή ανεπάρκεια, εντός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, σε θέματα χρηστής διοίκησης, τεχνογνωσίας και αποτελεσματικότητας; Ναι.
 
Έχουν υιοθετηθεί διαδικασίες που αντί να ενισχύουν την ομαλή λειτουργία την δισχαιρένουν; Ναι.
 
Υφίστανται κακές νοοτροπίες του παρελθόντος; Ναι.
 
Υπάρχει ευθυνοφοβία; Ναι.
 
Υπάρχει διαπλοκή και συγκάλυψη; Ναι.
 
Οι μεγαλοοφειλέτες παραμένουν, ως επί το πλείστον, στο απυρόβλητο; Ναι.
 
Οι συμβληθείσες με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εταιρείες - εισπράκτορες (βλέπε APS, Alta Mira), έχουν επιφέρει ικανοποιητικά, απτά θετικά αποτελέσματα; Όχι.
 
Υπάρχει ορθή και επαρκής εποπτεία; Όχι.
 
Τα δανειστικά επιτόκια σήμερα, ο ρυθμός κ το ύψος εκχώρησης δανείων ή διευκολύνσεων, όσο αφορά στα μεσαία στρώματα και μικρομεσαίες, ντόπιες, υγιείς ή/και νεοφανείς επιχειρήσεις, είναι ικανά να κινήσουν την αγορά με ικανοποιητικό 'μομέντουμ βάσης', προκαλόντας σταδιακή απάβλυνση στο προβλήμα των ΜΕΔ; Όχι.
 
Θεσμοί, όπως π.χ. Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, έχουν αποδώσει; Όχι.
 
Συνεπώς, ακόμα κ αν θεωρητικά θεσπιστεί κ νομοθετηθεί το καλύτερο πλαίσιο διαχείρισης, το πρόβλημα των ΜΕΔ δεν μπορεί να επιλυθεί στο εγγύς μέλλον συνολικά και ολοκληρωμένα μέσα από το υφιστάμενο μοντέλο οικονομίας και μέσα από την παρούσα νοοτροπία που το δημιούργησε. Θα παραμένει ένα βαρύδι που θα διαιωνίζεται και θα μετακινείται (βλέπε φορείς), με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα τόσο για την μακροοικονομία κ την μικροοικονομία, όσο και για τον τόπο γενικότερα.
 
Ζούμε σ' ένα αμφιλεγόμενο μοντέλο σπασμωδικής νεοφιλελεύθερης οικονομίας, με κληρονομιά υπέρογκα δάνεια από μια άλλη εποχή, άλλων οικονομικών δεδομένων (επίσης λανθάνουσα με διαφορετικό τρόπο), όπου οι παραδοσιακές συστημικές τράπεζες σε μεγάλο βαθμό έχουν μετατραπεί σε 'Debt Collectors' κ μεσιτικά γραφεία, με ξένους δυσεκατομμυριούχους ιδιοκτήτες.
 
Αν δεν "πουλούσαμε" διαβατήρια και βίζες, αν δεν παραχωρούσαμε με τη σέσουλα άδειες σε τζογαδόρικες εταιρείες ξένων συμφερόντων (βλέπε Fx, Options κτλ) και αν δεν είχαμε τυχαία αύξηση στον τουρισμό (κυρίως φθηνό) τα τελευταία χρόνια, μεχρι τώρα, θα τρώγαμε ο ένας τον άλλο και θα φτύναμε τα μανικετόκουμπα (που λέει κ ο Χάρρυ)
 
Αυτή είναι η οικονομία όμως που θέλουμε;
 
Η σημερινή ανάπτυξη είναι εντελώς επιδερμική, όσο κ αν παρουσιάζεται από κάποιους με στόμφο κ σοβαροφάνεια. Με μαθηματική ακρίβεια, μεσοπρόθεσμα, το μοντέλο αυτό θα καταρρεύσει, με περαιτέρω καταστροφικά αποτέλεσματα. Στο μεσοδιάστημα θα δημιουργήσει μια κοινωνία δύο ταχυτήτων και θα επιφέρει σοβαρά εθνικά πλήγματα.. ήδη τα σημάδια είναι περισσότερο από εμφανή.
 
Εν αναμονή του ξανθού, μελαχρινού, καστανόξανθου κ.ο.κ. σωτήριου γένους,ας συνεχίσουμε παραδίδουμε μαθήματα διπλωματίας, οικονομίας.. ακόμα κ ηθικής.. κάπου, σ' ένα άλλο παράλληλο σύμπαν..
 
Χρόνια πολλά κ καλά.. Ας μην ξεχνάμε πως αρκετά πράγματα είναι στο χέρι μας!
 
Νικόλας Χρίστου - Μέλος Κ.Ε. ΕΔΕΚ 
 
Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com
Top