News Opinions Sigmalive Ένα υγιές σώμα ξεκινά από ένα υγιές στόμα

Ένα υγιές σώμα ξεκινά από ένα υγιές στόμα

Η αμέλεια της στοματικής μας υγείας δεν αποτελεί επιλογή. Όλα ξεκινούν…
 
-Από την παιδική ηλικία. Εμφυσήστε τις συνήθειες της καλής στοματικής υγείας στα παιδιά από νωρίς, ώστε να τα βοηθήσετε να εξασφαλίσουν υγιές στόμα και υγιές σώμα, πράγμα που θα τα βοηθήσει, στην πορεία, να επιτύχουν.
 
- Με μιαν επίσκεψη στον οδοντίατρο. Εάν δεν έχετε πάει στον οδοντίατρο για τον τακτικό σας έλεγχο ή εάν το έχετε αμελήσει για χρόνια – κλείστε ΤΩΡΑ ραντεβού! Μια επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί να συμβάλει στο να έχουμε καλή γενική υγεία και ευημερία για μια ολόκληρη ζωή. 
 
- Με πρόγραμμα καλής στοματικής υγείας. Ποτέ δεν είναι αργά να υιοθετήσουμε συνήθειες καλής στοματικής υγείας, δηλαδή βούρτσισμα και συμπληρωματικά μέτρα στοματικής υγιεινής, όπως είναι: χρήση οδοντικού νήματος, ξέπλυμα και μάσηση, όπως επίσης οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, που θα σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε υγιές στόμα και υγιές σώμα.
 
-Με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Απολαύστε υγιεινή διατροφή και υγιεινά ποτά και περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης – ιδιαίτερα μεταξύ των γευμάτων. Μάθετε ποιες τροφές περιέχουν υψηλότερα επίπεδα ζάχαρης, ιδιαιτέρα εκείνες που περιέχουν «κρυμμένη» ζάχαρη. Εάν καπνίζετε ή πίνετε αλκοόλ, περιορίστε ή κόψτε τις συνήθειες αυτές.
 
 
Οι στοματικές παθήσεις επηρεάζουν 3.9 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. 
 
- Σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοστό μεταξύ 60% και 90% παιδιών πάσχουν από οδοντική τερηδόνα.
- Η παραμελημένη και μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα αποτελεί την πιο διαδεδομένη πάθηση από ένα σύνολο 291 παθήσεων που εξετάσθηκαν στη Μελέτη «Global Burden of Disease Study».
- Η γενικευμένη περιοδοντίτιδα και η μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα στα νεογιλά δόντια είναι μεταξύ των 10 πρώτων περισσότερο διαδεδομένων παθήσεων. Σε συνδυασμό, οι παθήσεις αυτές πλήττουν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού . 
 
Η γενικευμένη περιοδοντίτιδα που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών εντοπίζεται σε ποσοστό 15%–20% των ατόμων ηλικίας 35-44 ετών. 
 
Η θεραπεία των στοματικών παθήσεων μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά δαπανηρή.  Η καλύτερη κατανόηση της σημασίας της πρόληψης αδιαμφισβήτητα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομική επιβάρυνση.
 
- Στις βιομηχανοποιημένες χώρες, η θεραπευτική περίθαλψη αποτελεί μιαν αξιόλογη οικονομική επιβάρυνση, με 5%-10% των δαπανών της δημόσιας υγείας να αφορούν τις στοματικές παθήσεις.
 
- Εξοικονόμηση στην οδοντιατρική περίθαλψη έχει παρατηρηθεί σε χώρες στις οποίες έχουν γίνει επενδύσεις στην  προληπτική οδοντιατρική περίθαλψη η οποία είχε ως αποτέλεσμα μείωση των στοματικών παθήσεων.
 
Κάθε χρόνο, εκατομμύρια ημέρες εργασίας και σχολικής παρακολούθησης χάνονται από κακή στοματική υγεία, γεγονός που μπορεί να έχει οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους ανθρώπους. Για τα παιδιά, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις επιτυχίες που μπορεί να έχουν στο μέλλον,  στην πορεία της ζωής τους. 
 
- Περισσότερες από 50 εκατομμύρια σχολικές ώρες χάνονται κάθε χρόνο, λόγω προβλημάτων οδοντιατρικής φύσεως. 
 
- Η κακή στοματική υγεία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα απόδοσης ενός παιδιού στο σχολείο.  Τα παιδιά με κακή στοματική υγεία είναι 12 φορές πιθανότερο –σε σύγκριση με τα παιδιά χωρίς οδοντιατρικά προβλήματα- να έχουν χαμηλότερο επίπεδο δραστηριοτήτων, εξαιτίας σχετικών ασθενειών. 
- Περισσότερες από 2.4 εκατομμύρια ημέρες εργασίας χάθηκαν λόγω στοματικών παθήσεων το 1996. 
 
Ο αντίκτυπος των Στοματικών Παθήσεων στη Γενική Υγεία και Ευημερία
 
Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις άλλες σοβαρές ασθένειες, η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία είναι κρίσιμης σημασίας, προκειμένου να διασφαλίσουμε την καλύτερη έκβαση και τον περιορισμό των στοματικών παθήσεων και των συνδεόμενων με αυτές  επιπλοκών στην υγεία.
 
Τα τσεκ-απ στον οδοντίατρο μπορούν να ανιχνεύσουν ενδείξεις διατροφικών ελλείψεων, αλλά και σοβαρά νοσήματα όπως διαβήτης, αιματολογικές παθήσεις, βακτηριακές λοιμώξεις,  διαταραχές του ανοσοποιητικού και  καρκίνος του στόματος.
Η στοματική υγεία και η γενική υγεία σχετίζονται στενά – κυρίως, λόγω των κοινών μεταξύ τους παραγόντων κινδύνου  και  θα πρέπει να  εξετάζονται σφαιρικά και συνολικά. 
- Οι κοινοί παράγοντες κινδύνου της μη υγιεινής  διατροφής, του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ  απαντώνται σε όλες τις στοματικές παθήσεις  και σε άλλα μη μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, ο διαβήτης και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια . 
- Στην περίπτωση του σακχαρώδους διαβήτη, η περιοδοντίτιδα θεωρείται μια επιπλέον επιπλοκή.
 
Μια ποικίλη και υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της διατήρησης της καλής υγείας. Ωστόσο, η απώλεια των δοντιών ή ο πόνος εξ αιτίας της τερηδόνας αναμφισβήτητα εμποδίζουν κάποιον από το να απολαμβάνει μια υγιεινή διατροφή με σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινά απαιτούμενη πρόσληψη των  θρεπτικών στοιχείων από αυτά τα είδη τροφών.
 
 
Η καλή στοματική υγεία σημαίνει πολλά περισσότερα  από ένα ωραίο χαμόγελο
 
Οι στοματικές παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν κάθε πτυχή της ζωής μας – τις σχέσεις μας, την αυτοπεποίθηση, το σχολείο, τη δουλειά, την απόλαυση του φαγητού . 
 
Τα δόντια διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της εμφάνισης και σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της ένταξης του ατόμου στο  κοινωνικό σύνολο. 
- Τα παιδιά και οι  ενήλικες ομοίως αναφέρουν μειωμένη κοινωνική λειτουργικότητα εξαιτίας στοματικών παθήσεων, όπως επίσης ότι αποφεύγουν να γελούν και να χαμογελούν.
- Τα παιδιά δηλώνουν ότι έχουν αναστολές στις συναναστροφές τους, εξ αιτίας της εικόνας των δοντιών τους, ή επειδή οι άλλοι αστειεύονται για τα δόντια τους. 
- Ο φυσικός πόνος και η δυσφορία είναι οι πιο συνηθισμένες εμπειρίες στους ενήλικες με στοματικές παθήσεις, ενώ πολλοί αναφέρουν ότι νοιώθουν αυτοσυγκράτηση, συστολή και ένταση, δυσκολία να χαλαρώσουν,  αμηχανία και ντροπή. Πολλοί είναι εκείνοι επίσης που μπορεί να αισθάνονται ότι η ζωή τους δεν τους ικανοποιεί αρκετά,  ή ότι είναι απολύτως αδύναμοι να λειτουργήσουν
 
Οι στοματικές ασθένειες συνδέονται με σοβαρό πόνο και άγχος, αλλά επίσης και παραμόρφωση, οξείες ή χρόνιες λοιμώξεις, διαταραχές στη διατροφή και τον ύπνο  οδηγώντας σε χειροτέρευση της ποιότητας ζωής. 
 
Οταν παραμελούμε τα δόντια και τα ούλα μας επιδρούμε  -εν αγνοία μας- στη γενική μας υγεία και ευημερία.
 
Νίκος Παπαδόπουλος- Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Λευκωσίας-Κερύνειας
 
Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com
 
Top