News Opinions Sigmalive Ο Ερντογάν ξεκάθαρα διεκδικεί - Εμείς διασπασμένοι

Ο Ερντογάν ξεκάθαρα διεκδικεί - Εμείς διασπασμένοι

Ένας αντικειμενικός τρίτος μακριά από ψευδαισθήσεις και ρομαντισμούς, παρακολουθώντας την προκλητικότητα των μεθοδεύσεων του κου Ερτογάν, θα έπρεπε για ότι αφορά το Κυπριακό να είχε σαφή και απόλυτη άποψη ότι, οι κίνδυνοι είναι πολλοί και πρόδηλοι. Επιδεινώνεται δε ο κίνδυνος με τη διάσπαση του εσωτερικού μετώπου μας, που συντελεί στη μεγιστοποίηση της τουρκικής βουλιμίας.

 

Παρά το γεγονός ότι υπηρέτησα ως Βουλευτής και μάλιστα ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, εντούτοις αποβλήθηκα από το Κόμμα ουσιαστικά γιατί υπεστήριξα προ πενταετίας την αλλαγή από την πολιτική των υποχωρήσεων της πενταετίας της διακυβέρνησης του ΑΚΕΛ. Η μάχη τότε με την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα απέτυχε λόγω και της απόφασης του ΔΗΚΟ να συνδράμει την υποψηφιότητα του κου Αναστασιάδη ως Προέδρου, ο οποίος όμως μετά την εκλογή του συνέχισε την ίδια προγενέστερη, αδιέξοδη, πολιτική των υποχωρήσεων. Αυτά τα αναφέρω όχι ως απλή επίκριση προς την στρατηγική των 43 ετών, αλλά κύρια ως μια ακόμη προειδοποίηση μ’ αφορμή τις θέσεις κου Ερντογάν πριν και μετά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ελλάδα! Άλλωστε είναι προ πολλού χρόνου που επιμένω δημόσια για μια ορθότερη στρατηγική (π.χ. η ανοικτή συζήτηση της «Αδούλωτης Κερύνειας» περί το Κυπριακό με τη συμμετοχή κομμάτων με τους αρχηγούς τους, αλλά και με άρθρα), στα πλαίσια της ανάγκης παραμερισμού της κάθε ξεχωριστής ευγενούς προσωπικής ή κομματικής φιλοδοξίας, ώστε να υπάρξει ένα ισχυρό μέτωπο συνένωσης δυνάμεων. Εάν επιτυγχάνετο τούτο, θα μπορούσε να αναζωογονήσει την ελπίδα και το λαϊκό περί δικαίου αίσθημα και να καθιερώσει μόνιμη, την αγωνιστικότητα για τη δίκαιη διεκδίκηση του κυρίαρχου λαού.

Πίστευα και πιστεύω ότι, είναι όχι μόνο δυνατή αλλά κύρια αναγκαία, η συνένωση όλων όσων πιστεύουν ότι επήλθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε επιτέλους, τις προφανείς, νέες και παλαιότερες, επεκτατικές επιδιώξεις και μεθοδεύσεις της Τουρκίας. Αναγκαίες οι διαπραγματεύσεις, αλλά για να είναι «δικαία» (και βιώσιμη) η οποία λύση όπως ο κος Ερντογάν με θράσος πρόβαλε κατά τις δημόσιες αναφορές του κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα, πρέπει η λύση, να είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να περιέχει πλήρη σεβασμό όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καμιά χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δικαιούται να έχει αντίθετη άποψη ή θέση. Μια τέτοια λύση όμως, δεν συμπίπτει ούτε με ότι έχει επιτευχθεί ως σύγκλησης μέχρι σήμερα αλλά ούτε με ότι, ο κος Ερντογάν προσδοκά και επιδιώκει, υπολογίζοντας μεταξύ άλλων και στη δική μας αυτοκαταστροφική, εσωτερική, αντιπαλότητα.

Θα είναι λοιπόν εκπλήρωση ύψιστου καθήκοντος φιλοπατρίας, να συμφωνήσουν, έστω και την ύστατη, υποψήφιοι και λαός, ότι είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί από κοινού η κάθε αξίωση της Τουρκίας. Θα πρέπει έστω και τώρα, λίγες μόνο μέρες πριν την υποβολή των υποψηφιοτήτων, να επιτύχουν να βρεθεί ένα κοινός υποψήφιος, άλλος από τους σημερινούς υποψηφίους. Θα μπορούσε η Κυπριακή Δημοκρατία, να αντισταθεί με επιτυχία έχοντας μια κυβέρνηση όπου οι ίδιοι οι αρχηγοί των Κομμάτων θα υπηρετήσουν συναινετικά τον τόπο και το λαό ως Υπουργοί, υπό την Προεδρία ενός νεότερου αλλά άξιου, που έχει θέσεις και απόψεις που θα επιτυγχάνουν να ισορροπούν κάθε διεκδίκηση με το δίκαιο.

Η επικινδυνότητα της κατάστασης, η απαξίωση των νέων ψηφοφόρων και η ανάγκη για εμπέδωση της νομιμότητας εκπέμπει σαφή προειδοποίηση. Απαιτείται η πραγματική ενότητα της πολιτικής ηγεσίας και όχι ένα απλό φανταστικό και ουδέποτε εφαρμοσθέν σενάριο συνεργασίας στο επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου για το Κυπριακό ή της Βουλής για την εσωτερική διακυβέρνηση. Ας «συμπολιτευθούν» προβάλλοντας και «αντιπολιτευτικές» θέσεις που ήδη εξαγγέλθηκαν για μια πενταετία χάριν της σύνθεσης σε δράση και αποφάσεις. Ας παραμερίσουν την όποιαν επιδίωξη κομματικής ή ιδεολογικής επικράτησης και μικροπολιτικών επιτυχιών. Χωρίς να διασωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία κανένας κομματικός στόχος δεν διασώζεται. Ας συμφωνήσουν ότι για μια έστω, πενταετία θα συμβάλουν στην αναδόμηση θεσμών και λειτουργιών του Κράτους που είναι τόσο αναγκαία. Μια πενταετία αξιοκρατίας, μη διαπλοκής ή πελατειακής σχέσης, για πραγματική εξυπηρέτηση του τόπου και του λαού. Έτσι θα καταστεί σεβαστό το Κράτος μας και θα έχει, τότε, ελπίδα διάσωσης.

*Δικηγόρος

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

 

Top